Gość quartz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Jest i za chuda i zbyt drobno rozdrobniona. Już o tym pisałem zakładając ten wątek. Miałem tylko 4mm i 8mm, na dodatek pewnie tępe jak diabli. Młody dziczek, mięso bardzo chude, za mało dodałem mięsa tłustego. Za to w smaku - super. Już nie jest za mało słona.Dzięki za uwagi.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Chciałabym zrobić trochę kiełbasy na grilla i nie mogę się zdecydować jaką.Może mi ktoś podpowie jaka najlepiej nadaje się na grilla? Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zrób białą surową. Możesz ja sobie doprawić do smaku ziołami lub przyprawami, które lubisz. Ważne, byś nie dawała peklosoli tylko samą sól. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Ważne, byś nie dawała peklosoli Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to. Lepsza biała czerwona, jak wygląda ładnie to i smakuje dobrze. Jutro robię typowo grillowe kiełbaski na sezon- zrobię foty i dam receptury. Ważne, by kiełbasa na grila była tłusta - to piszę z całą odpowiedzialnością - wróg tłuszczu w wędlinach. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 luciola5, a przespałaś wykład na III SDM - głogowska mówi to Pani coś :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zrób ślimaki. Mogą być z boczkiem lub bez. Trochę więcej pracy, ale za to jaki efekt :grin: . http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1570 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to. Lepsza biała czerwona, jak wygląda ładnie to i smakuje dobrze.Smaki to kwestia baaardzo indywidualna. Ja tam staram się nikomu smaku nie podpowiadać :wink: głogowska mówi to Pani coś :grin: :mrgreen:Ale przypraw po swojemu :lol: Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to. A mnie tam szara nie przeszkadza. Nawet wolę taką. pis67, nie staraj się uszczęśliwić wszystkich po swojemu.... :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam mam pytanie czy będziesz używać wołowiny do tej gilowej Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Kurok syn Jarka, przepis na prawdziwą białą: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Ale ja zrobiłem bez wołowiny, jako ścięgniste dałem golonkę, i też wyszła super.... trzeba samemu próbować... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 nie chodziło mi oto że wyjdzie niedobra bez wołowiny tylko oto że można zrobić grilową z sarny ,indyka ,z samej wieprzowiny i każda jest inna pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 nie chodziło mi oto że wyjdzie niedobra bez wołowiny tylko oto że można zrobić grilową z sarny ,indyka ,z samej wieprzowiny i każda jest inna pozdrawiam Wydaje mi się, że można zrobić z każdego mięsa (chociaż dziczyzn jest ciut chudsza, więc ja dałbym więcej tłuszczu), wszystko jest kwestią klasyfikacji mięsa. Kiełbasa biała nie może być zbyt chuda. Chociaż, tak jak zawsze piszę, co kto lubi.... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 przepraszam Pawelk3333 nie miałem na myśli kiełbasy białej w pierwszym moim poście tylko kiełbasę grilową Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 przepraszam Pawelk3333 nie miałem na myśli kiełbasy białej w pierwszym moim poście tylko kiełbasę grilowąNie ma za co :grin: Biała jest też dobra na grilla, ale tak naprawdę możesz zrobić każdą kiełbasę, według każdego przepisu, zastępując peklosól samą solą. Oczywiście trzeba przestrzegać bezwzględnie reżimów higienicznych i temperaturowych. Zamiana peklosoli na sól nie powoduje zmiany smaku, zmienia tylko barwę wyrobu (kiełbasa na samej soli będzie zdrowsza, ale szara, z dodatkiem peklosoli bardziej czerwona), chociaż, jak pisał Pedro, tyle się tej kiełbasy robionej z dodatkiem nawet saletry zjadło pieczonej na ognisku, że w sumie nie ma się co przejmować, byle nie przegiąć. :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 luciola5, a przespałaś wykład na III SDM - głogowska mówi to Pani cośPawełku nie przespałam bo mnie tam nie było :grin: a na II SDM pamiętam głogowską, tylko coś mojemu mężowi nie bardzo smakowała więc myślałam ,że może coś innego.Wiadomo rzecz smaku. Zrób białą surową. Możesz ja sobie doprawić do smaku ziołami lub przyprawami, które lubisz. Ważne, byś nie dawała peklosoli tylko samą sólCzyli biała surowa na grilla bez wędzenia?Nigdy nie próbowałam ale może warto spróbować coś nowego .A białą robiłam już nie raz i chwalili ,że bardzo dobra. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 luciola5, o :blush: jedna pałka za dużo mi się postawiła , ale wtopa Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostroga Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 W dniu 7.04.2009 o 17:06, yogi napisał(a): a dla mnie to wlasnie 22g na 1kg to odpowiednia dawka, i jak dotad nikt sie jeszcze nie poskarzyl ze za slone. Jedynie do kielbasy bialej daje 20g soli. No ja dałem 20gr jak zwykle i wyszła za słona - od teraz będzie 18gr. Nie wiem co to spowodowało, czy za ciepło było, czy pomyłka w ważeniu mięsa ? Teraz właśnie parzę i próbuje odsolić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) 18 minut temu, Ostroga napisał(a): 20gr jak zwykle i wyszła za słona - od teraz będzie 18gr Witaj na Forum Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa, u mnie już 17 Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 7 minut temu, Muski napisał(a): Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa, u mnie już 17 U mnie już 16 a czasem nawet i 15 jak żona nie widzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) 38 minut temu, Muski napisał(a): Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa Coś w tym jest , ja poczatkowo dawałem do kiełbasy parzonej 20g/kg a do podpiekanej 18 g/kg i było ok. Teraz daje odpowiednio 18g/kg i 16g/kg Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.