Skocz do zawartości

Pierwsza kiełbasa - pomocy.


Rekomendowane odpowiedzi

Jest i za chuda i zbyt drobno rozdrobniona. Już o tym pisałem zakładając ten wątek. Miałem tylko 4mm i 8mm, na dodatek pewnie tępe jak diabli. Młody dziczek, mięso bardzo chude, za mało dodałem mięsa tłustego. Za to w smaku - super. Już nie jest za mało słona.

Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65872
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym zrobić trochę kiełbasy na grilla i nie mogę się zdecydować jaką.

Może mi ktoś podpowie jaka najlepiej nadaje się na grilla?

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65912
Udostępnij na innych stronach

Zrób białą surową. Możesz ja sobie doprawić do smaku ziołami lub przyprawami, które lubisz. Ważne, byś nie dawała peklosoli tylko samą sól.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65913
Udostępnij na innych stronach

Ważne, byś nie dawała peklosoli

Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to. Lepsza biała czerwona, jak wygląda ładnie to i smakuje dobrze.

Jutro robię typowo grillowe kiełbaski na sezon- zrobię foty i dam receptury.

Ważne, by kiełbasa na grila była tłusta - to piszę z całą odpowiedzialnością - wróg tłuszczu w wędlinach. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65916
Udostępnij na innych stronach

:wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65917
Udostępnij na innych stronach

Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to. Lepsza biała czerwona, jak wygląda ładnie to i smakuje dobrze.

Smaki to kwestia baaardzo indywidualna. Ja tam staram się nikomu smaku nie podpowiadać :wink:

głogowska mówi to Pani coś :grin: :mrgreen:

Ale przypraw po swojemu :lol:

 

Możesz dodać peklosól np. połowę dawki soli - będziesz miała ładny kolor. Biała- szara z grila to nie to.

A mnie tam szara nie przeszkadza. Nawet wolę taką. pis67, nie staraj się uszczęśliwić wszystkich po swojemu.... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65937
Udostępnij na innych stronach

Kurok syn Jarka, przepis na prawdziwą białą: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

 

Ale ja zrobiłem bez wołowiny, jako ścięgniste dałem golonkę, i też wyszła super.... trzeba samemu próbować...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65944
Udostępnij na innych stronach

nie chodziło mi oto że wyjdzie niedobra bez wołowiny tylko oto że można zrobić grilową z sarny ,indyka ,z samej wieprzowiny i każda jest inna pozdrawiam
Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65947
Udostępnij na innych stronach

nie chodziło mi oto że wyjdzie niedobra bez wołowiny tylko oto że można zrobić grilową z sarny ,indyka ,z samej wieprzowiny i każda jest inna pozdrawiam

Wydaje mi się, że można zrobić z każdego mięsa (chociaż dziczyzn jest ciut chudsza, więc ja dałbym więcej tłuszczu), wszystko jest kwestią klasyfikacji mięsa. Kiełbasa biała nie może być zbyt chuda. Chociaż, tak jak zawsze piszę, co kto lubi.... :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65948
Udostępnij na innych stronach

przepraszam Pawelk3333 nie miałem na myśli kiełbasy białej w pierwszym moim poście tylko kiełbasę grilową

Nie ma za co :grin:

Biała jest też dobra na grilla, ale tak naprawdę możesz zrobić każdą kiełbasę, według każdego przepisu, zastępując peklosól samą solą. Oczywiście trzeba przestrzegać bezwzględnie reżimów higienicznych i temperaturowych. Zamiana peklosoli na sól nie powoduje zmiany smaku, zmienia tylko barwę wyrobu (kiełbasa na samej soli będzie zdrowsza, ale szara, z dodatkiem peklosoli bardziej czerwona), chociaż, jak pisał Pedro, tyle się tej kiełbasy robionej z dodatkiem nawet saletry zjadło pieczonej na ognisku, że w sumie nie ma się co przejmować, byle nie przegiąć. :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65954
Udostępnij na innych stronach

luciola5, a przespałaś wykład na III SDM - głogowska mówi to Pani coś

Pawełku nie przespałam bo mnie tam nie było :grin: a na II SDM pamiętam głogowską,

tylko coś mojemu mężowi nie bardzo smakowała więc myślałam ,że może coś innego.Wiadomo rzecz smaku.

Zrób białą surową. Możesz ja sobie doprawić do smaku ziołami lub przyprawami, które lubisz. Ważne, byś nie dawała peklosoli tylko samą sól

Czyli biała surowa na grilla bez wędzenia?Nigdy nie próbowałam ale może warto spróbować coś nowego .A białą robiłam już nie raz i chwalili ,że bardzo dobra.
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-65976
Udostępnij na innych stronach

  • 15 lat później...
W dniu 7.04.2009 o 17:06, yogi napisał(a):

a dla mnie to wlasnie 22g na 1kg to odpowiednia dawka, i jak dotad nikt sie jeszcze nie poskarzyl ze za slone. Jedynie do kielbasy bialej daje 20g soli.

No ja dałem 20gr jak zwykle i wyszła za słona - od teraz będzie 18gr. Nie wiem co to spowodowało, czy za ciepło było, czy pomyłka w ważeniu mięsa ? Teraz właśnie parzę i próbuje odsolić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943366
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Ostroga napisał(a):

20gr jak zwykle i wyszła za słona - od teraz będzie 18gr

Witaj na Forum:thumbsup:

Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa, u mnie już 17

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943372
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Muski napisał(a):

Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa, u mnie już 17

U mnie już 16 a czasem nawet i 15 jak żona nie widzi :D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943373
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Muski napisał(a):

Z czasem się schodzi z soli na rzecz smaku mięsa

 Coś w tym jest , ja poczatkowo dawałem do kiełbasy parzonej 20g/kg

a do podpiekanej 18 g/kg i było ok.

Teraz daje odpowiednio 18g/kg i 16g/kg

Edytowane przez tytan58
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/3/#findComment-943378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.