kempes Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Maja 2009 Pamiętajmy również o wilgotności w pomieszczeniach, piwnicach, spiżarniach itp. w których wieszamy wyroby.Nadmierna wilgotność sprzyja powstawaniu pleśni i jak to mówi kolega obślizgiwaniu się wędlin lol: Po zimie musiałem dobrze wietrzyć i suszyć pomieszczenie gdyż w murach było sporo nagromadzonej wilgoci i po tygodniu wyszła na kiełbasie biała pleśń, a teraz już nie występuje i ładnie obsycha /nawet za szybko/. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/page/2/#findComment-67489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Maja 2009 Zico sam doszedłeś do tego błędu, gdyby była na kijach w przewiewnym miejscu na noc to by się obsuszyła na tyle że mogła by być na rurce. Drugi raz tego błędu już nie popełnisz. Czytałem gdzieś ze źródłem skażenia w mieszkaniu żywności pleśnią może być nawet malutki kawałek spleśniałego chleba leżący sobie gdzieś cichutko w ciemnym kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/page/2/#findComment-67490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Maja 2009 Czytałem gdzieś ze źródłem skażenia w mieszkaniu żywności pleśnią może być nawet malutki kawałek spleśniałego chleba leżący sobie gdzieś cichutko w ciemnym kąciku Nie tylko, chleb. Mogą być inne zapleśniałe środki spożywcze. Pamiętajmy o tym, część pleśni posiada owocniki, które po dojrzeniu unoszą się wraz powietrzem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/page/2/#findComment-68188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.