Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 w sobote wędziłem kiełbasy po procesie wędzenia nastąpil jak zwykle procesz parzenia.Po wystygnięciu część kiełbasy do spożycia bezpośredniego :grin: a część na sznurej i do suszenia .Jakie było moje zdziwienie kiedy wczoraj oglądając kiełbasę zobaczyłem coś takiego po prostu naloty pleśń Nadmieniam iż proces peklowania niezmienny 18g na kilogram .tak robiłem już nie raz i było ok .Mam dwie wątpliwości .Czy jest to może wina jelit bo poprzednim razem miałem pdobny przypadek ale jesli powtarza sie dwa razy pod rząd to już jest nieokojące: Więc jeszce raz - jelita -peklosól - a może mięso (na te dwa ostatnie razy mięso zakupiłem w innym miejscu) Zwracam się z prośbą do kolegów o pomoc w rozwiązaniu problemu A cha kiełbasa w lodówce nie zachowuje sie w ten sposób więc już nic nie wiem zgłupiałem :shock: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Wydaje się, że kiełbasa w miejscu, gdzie ją przechowujesz "zaraziła się" tą pleśnią. Tym bardziej, że w lodówce jest ok. a właśnie w lodówce jest wilgoć i brak cyrkulacji powietrza co sprzyja pleśnieniu. Ponieważ jest to biała pleśń to powycieraj ściereczką (ręcznik papierowy jest bardzo dobry do tego celu) i zamroź, a potem spożywaj wg potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jeśli w lodówce nie zachowuje sie w ten sposób, to napisz, gdzie i jak ją przechowujesz.Być może to rzeczywiście to wina jelit. Proponuję dla odmiany dokonać zakupu małej partii sprawdzonych jelit u Mira. Powinno byc dobrze. jesli to nie będzie to, to podziałamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Kiełbasa wisi w tym smym miejscu co zawsze czyli u mnie jest to rurka od kaloryfera w kuchni Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Czy grzejniki sa gorące? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jeśli tak, to pewnie wilgotną kiełbaskę powiesiłeś na gorącej rurce obogk nagrzanego grzejnika, to ....lepszych warunków dla bakterii nie mogłes stworzyć.Najpierw dobrze wystudź i obsusz kiełbase po parzeniu, i dopiero wieszaj ja w takich rarunkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Dobrze jest kiełbasę, którą zamierzamy dłużej przechowywać po parzeniu i wystudzeniu np. na drugi, trzeci dzień jeszcze raz "zawędzić" po wyjściu na kiełbasie rosy z tłuszczu przejechać ręką (jak nie powiem po czym) i powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Czy grzejniki sa gorące? już nie grzeją po sezonie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Ja jeszcze tak sobie to logicznie układam. Pewnie właśnie zmniejszyłes ogrzewanie i instalacja była ciepła, co nie pozwoliło dobrze i szybko obeschnąć kiełbasie, ale dla bakterii t był raj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 No to w takim razie pozostaje wypełnić rady Kempesa - przed powieszeniem do podsuszania, jeszcze raz "do sucha" podwedzić i wystudzić. Powinno grać.Możesz także dla próby zamówic u Miro trochę świezych jelit. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Maxell, zamówię zamówię i jeszcze wezmę z innego źródła wtedy wyeliminuje jeden czynnik Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 I jeszcze jedno - jesli to tylko nalot zewnętrzny, to po przetarciu sucha szmatka będzie ok. Jesli zaś przekroisz kiełbasę w miejscu wystepowania nalotu i stwierdzisz, że na przekroju, w głąb batona także rozwineła sie pleśń - wyrób do wywalenia. Możesz jedna parke przetrzeć dla próby szmatka nasączona czystym octem (lekko). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Maxell, już tak zrobiłem nalot tylko powierzchowny w środku na szczęście ok .Dobrze że moja lepsza połówka tak szybko to zauważyła :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zico! Sprawdź pomieszczenie i co się mieści obok czy nie jest gdzieś grzyb. Zarodniki grzybów są w powietrzu i może nastąpić skażenie. Czy wszystkie batony tak samo wyglądają. Należy wyeliminować w kolejności jelita – pozostawić próbkę, umyć i odkazić maszynkę do mięsa, miski, pojemniki do peklowania, stół, zmienić deskę do krojenia mięsa. Pleśń, którą widać zbyt szybko wyszła, na zbyt świeżych wyrobach co oznacza że pochodzi od zarodników. Niestety grzyby są wszędzie i jest ich tysiące gatunków i tylko badanie może określić rodzaj oraz sposób przeciwdziałania. Pozostaje więc tylko czystość i sterylizacja wszystkich narządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Andyandy, ale to jest nalot zewnętrzny więc coraz bardziej skłaniam sie ku dwum czynnikom 1. bląd ludzki czyli mój i kiełbasa źle obsuszona po sparzeniu za długo może leżała po przywiezieniu do domu .Zaczynam sobie po prostu wszystko przypominać w jakiej kolejności i "jak to leciało " :grin: 2. jelita Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 ...a przede wszystkim brak jakiejkolwiek wilgoci na kiełbasie... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Maxell, no i tego się obawiam ze to ja dałem d... ale zrobię jeszcze eksperyment po świętach z innymi jelitami to będę miał pewność Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Bardzo często dochodzi do skażenia podczas transportu czyli otwarte okno brak filtra przeciw pyłowego i dalekie trasy. Grzyby są wszędzie i w nadmiarze. Być może, że może jest też wina wody. Jedno jest pewne, żeby uniknąć takich niespodzianek należy po parzeniu podwędzić w zimnym dymie przez 30 min następnie przenieść na kijach wędzarniczych do miejsca przechowania. Latem wędzonki nie dotykam tylko umieszczam w suchym ciemnym miejscu. Insekty - muchy czy pleśń może wejść tylko w miejsce, które zostało otarte z cienkiej powłoki po wędzeniu. Wędzonki mogą wyschnąć całkowicie, ale nadają się do jedzenia i mają wspaniały smak. Należy pamiętać, że wędzonki które są wilgotne przewozimy na kijach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Masz szczęście, że Twojej słabosci nikt nie wykorzystał. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ja stawiam na wilgoć w pomieszczeniu, zimą koło grzejnika jest bardzo sucho, latem są otwarte okna, a obecnie grzejniki nie grzeją a okien się tak często nie otwiera. Może dlatego nie było wcześniej problemów z pleśnią. Źródłem wilgoci jest kuchenka gazowa (spalanie gazu) oraz gotowane potrawy, a wilgoć będzie utrzymywać się w najchłodniejszym miejscu czyli okno i przy podłodze pod oknem.Mam pytanie: czy pojawia się rosa na szybach podczas gotowania, lub z rana przy dolnej części ramy okiennej, jeśli tak to mamy przyczynę. Wygląda na to że kiełbasy po parzeniu powieszone zostały w chłodne ale wilgotne miejsce i nie wyschły, a pleśń jest wszędzie. pozdrawiam Jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Maxell, zbyciarz Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-64814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Maja 2009 no i tego się obawiam ze to ja dałem d... ale zrobię jeszcze eksperyment po świętach z innymi jelitami to będę miał pewność i jaki wynik testów????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-67460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Maja 2009 Jałek, ja dałem d...py jelita ok .Po przyjeździe do domu i przywiezieniu kiełbasy sparzonej i ostudzonej w zimnej wodzie pozostawiłem na jakiś czas w pojemniku a potem beztrosko powiesiłem na rureczkę i zadowolony poszedłem spać .Na efekty nie trzeba było długo czekać .reszta opisana w temacie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-67463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Maja 2009 Jałek, ja dałem d...py jelita ok .Po przyjeździe do domu i przywiezieniu kiełbasy sparzonej i ostudzonej w zimnej wodzie pozostawiłem na jakiś czas w pojemniku a potem beztrosko powiesiłem na rureczkę i zadowolony poszedłem spać .Na efekty nie trzeba było długo czekać .reszta opisana w temacie U mnie ostatnio( po świętach) po uwędzeniu i sparzeniu wisiała sobie 2 tygodnie w piwnicy i tylko ładnie się zeschła :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-67477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Maja 2009 Gonzo, ale ja nie dopilnowałem tego i żona powiesiła wilgotną zamiast osuszyć to wszystko stąd te problemy .Po lekkim zabiegu "rekonstrukcji" :grin: wszystko wróciło do normy i było ok Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2501-kie%C5%82basa-gdzie-tkwi-problem/#findComment-67485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.