Wujaszek Tom Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Marca 2010 To ja szukam , ostrego a kolega ViP delikatesy wybrzydza !!! :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Marca 2010 Chrzan trę maszynką elektryczną do ziemniaków,dodaję majonez,jest OK.Chrzan jesienią zakopuję w ziemi. :lol: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Marca 2010 Zakopuj w wilgotnym, żółtym piasku. Będzie czyściutki i jędrny, a przede wszystkim, nie będzie wypuszczał bocznych korzeni. :wink: Gdyby piasek wysechł, podlej go wodą. Nie martw sie mrozem. Chrzan jest mrozoodporny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Marca 2010 To ja szukam , ostrego Spróbuj tego ,jest naprawdę dobry i ostry. http://www.rolnik.pl/start.php?NR=108&ONE=33&MAIN_ONE=35 Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Marca 2010 oj zrobiłem to jest niebezpieczny przepis!Świerzonka + CHRZAN = 6 szt 0,75l :rolleyes: :grin: :devil: Proponuje przy świniobiciu chrzan wykluczyć :grin: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Marca 2010 Dzisiaj zrobiłem, chrzanik z sokiem z limonki, miodem i świeżo wyciskanym sokiem z jabłek masakra Nie można było tego w usta włożyć takie ostre.Chrzan obrałem i przepuściłem przez ekstraktor do soku.Wyszło dość delikatne w strukturze, ale w smaku.... Dzięki za inspiracjęPZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-105708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Października 2010 Odgrzewam temat :tongue: ..... jako że jesień w pełni to dzisiaj zrobiłem chrzanik oraz buraczki z chrzanem, częściowo według przepisu który podał Bagno a częściowo według receptury moich dziadków, w sumie to zmiana dotyczyła gorącej wody, zamiast niej dodana była 12% śmietana, zazwyczaj babcia dodawała sól, cukier oraz sok z cytryny (wszystko do smaku) a w zastępstwie w "ciężkich czasach" gdy cytryna była dostępna bardzo rzadko dodawany był kwasek cytrynowy, wyszło pięknie i piekielnie mocno, ale moja rodzinka lubi jak oczy łzawią a pod kopułą dymi :lol: A więc: * 0.4 kg chrzanu własnoręcznie ukopanego oczyszczonego i startego mikserem na drobnej tarce. * 0.25l gęstej śmietany 12% użytej zamiast wody * płaska łyżeczka miałkiej soli * sok z 2 cytryn I na tym koniec przepisu, wszystko składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do słoiczków, okres przechowywania w lodówce wynosi nawet 2 miesiące, ale prawie nigdy nie dotrwał do tego czasu bo został wcześniej ..... pożarty :grin: Przepis na buraczki z chrzanem jest prawie identyczny, tyle że można darować sobie śmietanę oraz cukier z racji tego że buraczki już same w sobie są lekko słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodycz w gębie to śmiało sypać cukier :grin: Proporcje chrzanu do buraczków wynoszą jak 1:6 wówczas mamy na ostro, jeżeli ktoś lubi łagodniejszą wersję to proporcja wynosi jak 1:8 a nawet 1:10. Jako ciekawostkę dodam że babcia chcąc aby chrzan był łagodniejszy i przechowywał się nieco dłużej to wszystko po wymieszaniu podgrzewała na kuchni do temp. ok. 50 stopni i dopiero wkładała do nagrzanych słoiczków. Życzę smacznego :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Października 2010 Cytryna nie była dodawana tylko do smaku. Głównym celem jej dodawania do świeżo utartego chrzanu jest zahamowanie jego ciemnienia pod wpływem kontaktu z powietrzem. Chodzi o związki siarki i wiele innych. Dobrze jest ucierać chrzan bezpośrednio do naczynia z zakwaszoną gorącą wodą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Października 2010 Cytryna nie była dodawana tylko do smaku. Głównym celem jej dodawania do świeżo utartego chrzanu jest zahamowanie jego ciemnienia pod wpływem kontaktu z powietrzem. Chodzi o związki siarki i wiele innych. Dobrze jest ucierać chrzan bezpośrednio do naczynia z zakwaszoną gorącą wodą.My lubimy chrzan, taki który "zwala z nóg".Chrzan trę w sokowirówce i mieszam od razu z octem winnym, w rozcieńczeniu ok.2%. Doskonały na katary i inne przeziębienia. Długo u nas nie wytrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Października 2010 My lubimy chrzan, taki który "zwala z nóg".Chrzan trę w sokowirówce i mieszam od razuTak, ja jeszcze odczuwam skutki tego tarcia , oczy mam czerwone jak u królika i wszystko jest OK do czasu .... otwarcia sokowirówki :grin: ..... chyba będę musiał kupić sobie maskę PGaz :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Października 2010 My lubimy chrzan, taki który "zwala z nóg".Chrzan trę w sokowirówce i mieszam od razuTak, ja jeszcze odczuwam skutki tego tarcia , oczy mam czerwone jak u królika i wszystko jest OK do czasu .... otwarcia sokowirówki :grin: ..... chyba będę musiał kupić sobie maskę PGaz :grin:No niestety nieraz by się przydała, Ale jest jeszcze jeden sposób: zapałka w zęby - robi cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Października 2010 , Ale jest jeszcze jeden sposób: zapałka w zęby - robi cuda... A mały wiatraczek jeszcze lepszy :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Października 2010 Ja jakoś przeżyłem bez wiatraczka oraz zapałki w zębach .... ale nigdy więcej .... jeszcze czuję chrzan w górnych drogach oddechowych :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Października 2010 Ja jakoś przeżyłem bez wiatraczka oraz zapałki w zębach .... ale nigdy więcej Wiatraczek warto zastosować , naprawdę :smile: Oczywiście żeby nie dmuchał do nosa tylko w odwrotną stronę . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Października 2010 jeszcze czuję chrzan w górnych drogach oddechowychI bardzo dobrze. Wszyscy pracownicy w przetwórniach chrzanu, własnie tym związkom siarki, zawdzięczają to, że są całkowicie uodpornieni na jakiekolwiek infekcje gardła i dróg oddechowych. Sprawdzone i pewne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Października 2010 . Sprawdzone i pewne. Teraz wiem dlaczego nie miewasz kataru :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Października 2010 jeszcze czuję chrzan w górnych drogach oddechowychI bardzo dobrze. Wszyscy pracownicy w przetwórniach chrzanu, własnie tym związkom siarki, zawdzięczają to, że są całkowicie uodpornieni na jakiekolwiek infekcje gardła i dróg oddechowych. Sprawdzone i pewne.Czyli że co ........ że mam tak zawsze trzeć chrzan :question: :grin: Ale skoro tak Maxell twierdzisz to nie pozostaje mi nic innego jak przestrzegać tej recepty :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Października 2010 Czyli że co ........ że mam tak zawsze trzeć chrzan :question: :grin: Zasada prosta - to co ma wykapać nosem , to wycieknie z oczu :wink: W sobotę produkcja , bo lubię i szwagrowscy też , a jak pisałem wcześniej tarcie w sokowirówce w przeciągu i przy okazji pytanko - Czy chrzan zmieszany z ćwikłą "wytrzyma" do Nowego Roku , czy lepiej zmieszać tuż przed świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Października 2010 Czyli że co ........ że mam tak zawsze trzeć chrzan :question: :grin: Zasada prosta - to co ma wykapać nosem , to wycieknie z oczu :wink: W sobotę produkcja , bo lubię i szwagrowscy też , a jak pisałem wcześniej tarcie w sokowirówce w przeciągu i przy okazji pytanko - Czy chrzan zmieszany z ćwikłą "wytrzyma" do Nowego Roku , czy lepiej zmieszać tuż przed świętami.Święte słowa Panie Henio, święte słowa :grin: Ja wymieszałem dzisiaj ponieważ do świąt i tak będę robił jeszcze raz i raczej innego wyjścia nie mam ponieważ domownicy "wciągają" chrzan i ćwikłę jakby nigdy w życiu nie jedli :tongue: ale z doświadczenia wiem że ćwikła spokojnie wytrzymuje miesiąc, słoiki z chrzanem i ćwikłą trzymam przy tylnej ściance lodówki bo to ona jest częścią chłodzącą. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Października 2010 Czy chrzan zmieszany z ćwikłą "wytrzyma" do Nowego Roku , czy lepiej zmieszać tuż przed świętami. Ja bym tak zrobił . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Października 2010 Witam Ja mój chrzanik robię w sokowirówce - oczyszczone korzenie kroję na kawałki po 2 cm. i do sokowirówki. Uzyskany sok mieszamy z miazgą, zalewam zalewą. Maszynkę można postawić na dworze. 3kg chrzanu - 5 minut roboty i mamy pięknie rozdrobniony chrzan. Pozdrawiam---------------------------------------------- http://www.zdrowodomowo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Października 2010 chrzanik robię w sokowirówceTeż tak kiedyś zrobiłam ale mam wrażenie, że nie łączy się to wszystko ze sobą, tzn te wiórki już nie wchłaniają całkowicie soku. .Nie jest chyba takie, jak po tarciu. Teraz używam przystawki do warzyw, do maszynki Zelmer i jest lepiej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-128976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ja tarłem chrzan na tarce bez zapałki w ustach Nic takiego się nie działo,dopiero jak przekładałem do słoika trochę mnie zatykało,potem dodałem sok z cytryny,trochę soli i cukru. WESOŁYCH ŚWIĄT. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-158050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Chrzan na Święta i nie tylko według Andrzeja zrobiony .Tradycyjnie sokowirówka i tarcie do zagotowanej zalewy. Inhalacja też . Jest moc Pytanko - w jakim stosunku wymieszać ćwikłę z chrzanem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/page/3/#findComment-650565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.