przemo73 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Września 2009 Witam będę jechał ze Wrześni trasa Kalisz, Sieradz, Wieluń, Kłobuck, Częstochowa mam dwa miejsca jeśli komuś po drodze może wsiadać Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Września 2009 ORGANIZACYJNE Przypominam o mijającym jutro terminie wpłaty za VII kurs.Osoby, które zapisały się a nie wpłaciły, były wielokrotnie informowane.Brak wpłaty jest równoznaczny z rezygnacją z kursu. Wolne miejsca są obsadzane z listy rezerwowej wg kolejności zgłoszeń.Proszę o informacje gdy przelew został dokonany na dzień przed lub w dniu mijającego terminu - bezpośrednio na mój telefon 691 597 792 Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Września 2009 Witam przelew wysłany powinien być od rana 10.09 na koncie SDMPozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Września 2009 Witam przelew wysłany powinien być od rana 10.09 na koncie SDM PozdrawiamDzięki. Jak tylko będzie na koncie odnotuję to na liście. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Września 2009 Witam. Proponował bym powtórzyć kurs II czyli:- cos dużego (szynka z nogą) tylko nie wiem ile czasu to się pekluje, lub szynka dzielona oraz schab - kiełbasa grubo krojona typu krakowska – szynkowa - kiełbasa „średniorozdrobniona” typu toruńska – śląska- kiełbasa typu parówki - kaszanka- salceson – umiejętność zrobienia salcesonu jest warunkiem uczestnictwa mojego w kursie (będę miał z tego egzamin w domu po powrocie)- pasztetowa oczywiście to jest propozycja typów wyrobów a nie ścisła lista pozdrawiam i do zobaczenia jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Września 2009 Po ostatecznych konsultacjach z Bagno, zrobimy: 1. Podroby- kiszka podgardlana wg andrzeja k- salceson biały- kiszka krwista- szybka wątrobiana - jeśli będą skwarki 2. Kiełbasy- biała (może jak ostatnio z mieszankami przypraw a potem na grilla)- szynkowa wieprzowa- śląska 3. Wędzonki- boczek- polędwiczki- polędwica łososiowa- baleron- szynka (noga) 4. Z praski- luncheon meat (1 wsad) 5. Pieczone- rolada schabowa (1 szt) Co do parówek, dalej nie mamy zaplecza aby takie uczynić.Ewentualni sponsorzy mile widziani :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Września 2009 VII kurs w SDM „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy termin: 16-17-18 października 2009 roku Lp. - Imię i nazwisko - Nick - Miasto przyjazdu 1. Cezary Rebech - Skierdy (wpłata) 2. Franciszek Bogusz - Ruda Śląska (wpłata) 3. Janusz Malinowski - Warka (wpłata) 4. Przemysław Zdrojewski (przemo73) - Września (wpłata) 5. Tomasz Adamiec (Mamut) - Rybnik (wpłata) 6. Andrzej Mostowy (andree67) - Łódź (wpłata) 7. Grzegorz Ornacki - Tenczynek (wpłata) 8. Krzysztof Krysiak - Częstochowa (wpłata) 9. Jan Karpiel (tur100) - Kraków (wpłata) 10. Krzysztof Kania - Zawarpie (wpłata) 11. Ireneusz Ciszczoń - Szczecin (wpłata) 12. Danuta Ciszczoń - Szczecin (wpłata) 13. Tomasz Burzyński - Tarnobrzeg (wpłata) 14. Robert Winckiewicz (beiot) - Suwałki (wpłata) 15. Sylwester Peryt - Łódź (wpłata) 16. Bartosz Trzepizur - Bystrzanowice (wpłata) 17. Leonard Pawelec - Bystrzanowice (wpłata) 18. Sebastian Głowacki - Grodziec koło Ozimka (wpłata) 19. Jarosław Biegowski (jałek) - Reda (wpłata) 20. + 1 osoba towarzysząca (wpłata) 21. Edyta Boradyn (Pyzolda) - Szczecin (wpłata) 22. Mirosław Buczkowski (misiek.b) - Kraków (wpłata) 23. Michał Norwicz - Warszawa (wpłata) 24. Arkadiusz Niewiadomski - Kraśnik (wpłata) Termin wpłat minął. Osoby, które nie wpłaciły i nie dały znać w jakikolwiek sposób zostały zastąpione osobami chętnymi z listy rezerwowej. Dziękuję tym wszystkim, którzy zgłosili swój udział i do zobaczenia na VII SDM. Informacje organizacyjne będą na bieżąco podawane w tym temacie.[/b] Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-79647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Września 2009 WitamMam pytanie gdzie przepadł pomysł filmu szkoleniowego z kursu? Pomysł był doskonały, a teraz cisza. O przydatności (niezbędności) takiego filmu nie będę pisał bo to jasne jak słońce.Do zobaczenia na kursie.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2009 Witam Mam pytanie gdzie przepadł pomysł filmu szkoleniowego z kursu? Pomysł był doskonały, a teraz cisza. O przydatności (niezbędności) takiego filmu nie będę pisał bo to jasne jak słońce. Do zobaczenia na kursie. PozdrawiamO filmie możesz poczytać w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2986&view=newest Do zobaczenia. [ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 00:15 ] 14. Robert Winckiewicz (beiot) - Suwałki (wpłata) Robert na kursie to będzie robił za experta :grin: czy egzaminatora :lol: ,dobrze będzie mieć zawodowca w grupie zawsze może ktoś podpowiadać :rolleyes: jak Bagno będzie pytać :grin: :grin: Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Września 2009 O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie , Paweł nic nie wiesz na ten temat ? I film o białej kiełbasie był też chyba jest gdzieś na Stronce lub Forum. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Września 2009 O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie , Tomuś Już na forum pisaliśmy : To był tzw. "krecik " podstawiony facet . Film pewnie kręcił dla kogoś :grin: Jego kolega namiętnie robił fotki . W jednym pokoju spaliśmy , miałem dostać kopie . Ani widu ani słychu :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Września 2009 O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie , Tomuś Już na forum pisaliśmy : To był tzw. "krecik " podstawiony facet . Film pewnie kręcił dla kogoś :grin: Jego kolega namiętnie robił fotki . W jednym pokoju spaliśmy , miałem dostać kopie . Ani widu ani słychu :grin: Pozdrawiam Film podobno dostał Zico. No i to było by na tyle w temacie filmu Wajdy. Co do prawdziwego filmu instruktażowego, są czynione przygotowania. Nie jest to łatwe i proste jak się komuś wydaje. Skoro mam być to poważna produkcja, to i przygotowania muszą potrwać. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Września 2009 Film podobno dostał Zico. Zico coś zrobił z filmem :devil: :devil: :devil: :wink: :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-82340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Października 2009 UWAGA! Jeśli ktoś z Państwa jadąc na październikowy kurs, może zahaczyć o Bełchatów, bardzo prosze o kontakt na PW, gdyż będzie do zabrania paczka dla SDM, z materiałami niezbędnymi na kurs. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-83342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozena61 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Października 2009 cześć zaczynam sam wędzić korzystając z waszych rad i podpowiedzi, niestety z komputerem mam pewne problemy, nie zawsze się rozumiemy, dziękuję z wszystkie przepisy powoli zaczynam z nich korzystać, rodzinka trochę odporna, ale powoli się przekonują, niestety pomyłek nie wybaczają. Bardzo chciałbym uczestniczyć w waszej przyszłorocznej imprezie proszę o namiary. pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-83358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Października 2009 Toś Ty facio. :grin: Zapisz sie tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=100481#100481 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-83365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Października 2009 Przygotowania do Szkoł - co zabrać do tornistra ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Października 2009 ORGANIZACYJNE - wsad na kiełbasę szynkową już się pekluje, tak samo głowy wp na salceson- zabrać należy ciepłą odzież, jak na zimę, przewidywany jest śnieg i mróz do -5°C,- zabrać buty do pracy, takie które nie ulegną zniszczeniu w momencie kontaktu z wodą i tłuszczem- coś do czytelni można ;-) Ale nie koniecznie, pozostawiam inwencji uczniów bo to zajęcia są pozaszkolne choć pomagające w komunikacji ;-)- resztę wyprawki zapewnia Szkoła Domowego Masarstwa- a i najważniejsze, humor i dobre nastawienie obowiązkowe :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Października 2009 Wstępny plan zajęć na VII kursie SDM Piątek Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00 Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych. 1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze. 2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki. 3. Klasyfikacja mięsa 4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy. 5. Produkcja kaszanki gryczanej, pasztetowej "szybkiej", kiszki podgardlanej (pasztetowa wg Andrzeja K) Sobota Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy śląskiej i białej 2. Wykonanie kiełbasy kiełbasy szynkowej 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc” 5. Omówienie i wykonanie wyrobu z szynkowarki 6. Produkcja salcesonu 7. Wędzenie a) budowa i zasady działania różnego rodzaju wędzarni i urządzeń wędzarniczych do użytku domowego, b) rodzaje i sposoby wędzenia, c) materiały wędzarnicze, d) błędy popełniane podczas wędzenia. Niedziela Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Podsumowanie i zakończenie kursu 2. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia. 3. Rozdanie pamiątkowych dyplomów Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Października 2009 Witam,Szczecin cało, zdrowo i w komplecie dotarł do domów. Serdeczne podziękowania dla Andrzeja i Pawła.PozdrawiamyDanuśka i Irek Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Października 2009 No i juz w domu Dziękuje wszystkim za tak miłą atmosferę.A przede wszystkim, dziękuje Papli i Bagno, za bardzo dobre przygotowanie i przeprowadzenie kursu. do zobaczenia przy najbliższej okazjijałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Października 2009 Witam Serdeczne podziękowania Andrzejowi - Bagno i Pawłowi - Papla Bagno za ich zaangażowanie i poświęcenie sprawie oraz Panu Stanisławowi Kozubek za przyjęcie, a także wszystkim współtowarzyszom kursu. Jak to dobrze ujął Pan Stanisław sami zacni ludzie. Polecam SDM wszystkim początkującym i zaawansowanym zadymiaczom. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie na przywitanie dostajesz nóż do ręki, a na dowidzenia paczkę z prowiantem smacznych wędlin. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Października 2009 Takie przemyślenia moje po kursie. Program kursu dopasowany do potrzeb ludzi zajmujących się już przerobem mięsa i orientujących się już troszkę w tematyce kursu. Prowadzący kurs, jeszcze raz wielkie uznanie dla Papli i Bagno, fachowi zaangażowani – po prostu znają się na tym czego uczą. Przebieg kursu – bardzo intensywny ale bez szaleństwa. Jedyny problem to że cały czas trzeba stać na nogach i tu pytanie czy można by wstawić dno Sali wykładowej ławę pod jedną ze ścian a idealnie by było (marzenie) wysokie taborety typu barowego żeby można było obserwować pracę jeśli się nie wykonuje danego etapu. No i jeszcze jeden problem jak przekonać domowego księgowego, czyli moją kochaną Żonkę, do tego że MUSZĘ pojechać jeszcze raz na kurs. Bo im więcej się wie tym chce się wiedzieć więcej. Jeszcze raz wielkie uszanowanie dla Papli i Bagna i dla wszystkich uczestników kursu.jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Października 2009 do tego że MUSZĘ pojechać jeszcze raz na kurs. Bo im więcej się wie tym chce się wiedzieć więcejzapisz się na kurs specjalny - dziczyzna, to jej przywieziesz dzikich wędlin na święta :grin: Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuta Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Października 2009 my tez juz w domu film z kursu krecilam, musze go przejrzec i pociac ewentulanie, ale dzielic sie mam, jak rozumiem, z uczestnikami kursu?? oswieccie mnie, zeby jakiejs chryi nie bylo moge zrobic z tych kawalkow divxa i wystawic na www, bo zywcem z kamery jest tego prawie 20 giga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2564-vii-16-17-18-pa%C5%BAdziernika_formularz-zg%C5%82oszeniowy/page/2/#findComment-84991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.