Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam będę jechał ze Wrześni trasa Kalisz, Sieradz, Wieluń, Kłobuck, Częstochowa mam dwa miejsca jeśli komuś po drodze może wsiadać

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ORGANIZACYJNE

 

Przypominam o mijającym jutro terminie wpłaty za VII kurs.

Osoby, które zapisały się a nie wpłaciły, były wielokrotnie informowane.

Brak wpłaty jest równoznaczny z rezygnacją z kursu.

Wolne miejsca są obsadzane z listy rezerwowej wg kolejności zgłoszeń.

Proszę o informacje gdy przelew został dokonany na dzień przed

lub w dniu mijającego terminu - bezpośrednio na mój telefon 691 597 792

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Paweł

Witam przelew wysłany powinien być od rana 10.09 na koncie SDM

Pozdrawiam

Dzięki. Jak tylko będzie na koncie odnotuję to na liście.
Pozdrawiam Paweł

Witam. Proponował bym powtórzyć kurs II czyli:

- cos dużego (szynka z nogą) tylko nie wiem ile czasu to się pekluje, lub szynka dzielona oraz schab

- kiełbasa grubo krojona typu krakowska – szynkowa

- kiełbasa „średniorozdrobniona” typu toruńska – śląska

- kiełbasa typu parówki

- kaszanka

- salceson – umiejętność zrobienia salcesonu jest warunkiem uczestnictwa mojego w kursie (będę miał z tego egzamin w domu po powrocie)

- pasztetowa

oczywiście to jest propozycja typów wyrobów a nie ścisła lista :)

pozdrawiam i do zobaczenia jałek

Po ostatecznych konsultacjach z Bagno, zrobimy:

 

1. Podroby

- kiszka podgardlana wg andrzeja k

- salceson biały

- kiszka krwista

- szybka wątrobiana - jeśli będą skwarki

 

2. Kiełbasy

- biała (może jak ostatnio z mieszankami przypraw a potem na grilla)

- szynkowa wieprzowa

- śląska

 

3. Wędzonki

- boczek

- polędwiczki

- polędwica łososiowa

- baleron

- szynka (noga)

 

4. Z praski

- luncheon meat (1 wsad)

 

5. Pieczone

- rolada schabowa (1 szt)

 

 

Co do parówek, dalej nie mamy zaplecza aby takie uczynić.

Ewentualni sponsorzy mile widziani :-)

Pozdrawiam Paweł

VII kurs w SDM

„Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy

termin: 16-17-18 października 2009 roku

 

Lp. - Imię i nazwisko - Nick - Miasto przyjazdu

 

1. Cezary Rebech - Skierdy (wpłata)

2. Franciszek Bogusz - Ruda Śląska (wpłata)

3. Janusz Malinowski - Warka (wpłata)

4. Przemysław Zdrojewski (przemo73) - Września (wpłata)

5. Tomasz Adamiec (Mamut) - Rybnik (wpłata)

6. Andrzej Mostowy (andree67) - Łódź (wpłata)

7. Grzegorz Ornacki - Tenczynek (wpłata)

8. Krzysztof Krysiak - Częstochowa (wpłata)

9. Jan Karpiel (tur100) - Kraków (wpłata)

10. Krzysztof Kania - Zawarpie (wpłata)

11. Ireneusz Ciszczoń - Szczecin (wpłata)

12. Danuta Ciszczoń - Szczecin (wpłata)

13. Tomasz Burzyński - Tarnobrzeg (wpłata)

14. Robert Winckiewicz (beiot) - Suwałki (wpłata)

15. Sylwester Peryt - Łódź (wpłata)

16. Bartosz Trzepizur - Bystrzanowice (wpłata)

17. Leonard Pawelec - Bystrzanowice (wpłata)

18. Sebastian Głowacki - Grodziec koło Ozimka (wpłata)

19. Jarosław Biegowski (jałek) - Reda (wpłata)

20. + 1 osoba towarzysząca (wpłata)

21. Edyta Boradyn (Pyzolda) - Szczecin (wpłata)

22. Mirosław Buczkowski (misiek.b) - Kraków (wpłata)

23. Michał Norwicz - Warszawa (wpłata)

24. Arkadiusz Niewiadomski - Kraśnik (wpłata)

 

Termin wpłat minął.

Osoby, które nie wpłaciły i nie dały znać

w jakikolwiek sposób zostały zastąpione

osobami chętnymi z listy rezerwowej.

 

Dziękuję tym wszystkim, którzy zgłosili swój udział

i do zobaczenia na VII SDM.

 

Informacje organizacyjne będą na bieżąco podawane w tym temacie.[/b]

Pozdrawiam Paweł
  • 3 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie gdzie przepadł pomysł filmu szkoleniowego z kursu? Pomysł był doskonały, a teraz cisza. O przydatności (niezbędności) takiego filmu nie będę pisał bo to jasne jak słońce.

Do zobaczenia na kursie.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie gdzie przepadł pomysł filmu szkoleniowego z kursu? Pomysł był doskonały, a teraz cisza. O przydatności (niezbędności) takiego filmu nie będę pisał bo to jasne jak słońce.

Do zobaczenia na kursie.

Pozdrawiam

O filmie możesz poczytać w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2986&view=newest

 

Do zobaczenia.

 

[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 00:15 ]

14. Robert Winckiewicz (beiot) - Suwałki (wpłata)

Robert na kursie to będzie robił za experta :grin: czy egzaminatora :lol: ,dobrze będzie mieć zawodowca w grupie zawsze może ktoś podpowiadać :rolleyes: jak Bagno będzie pytać :grin: :grin:

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie , Paweł nic nie wiesz na ten temat ?

I film o białej kiełbasie był też chyba jest gdzieś na Stronce lub Forum.

Tomuś

O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie ,

 

Tomuś Już na forum pisaliśmy : To był tzw. "krecik " podstawiony facet . Film pewnie kręcił dla kogoś :grin: Jego kolega namiętnie robił fotki . W jednym pokoju spaliśmy , miałem dostać kopie . Ani widu ani słychu :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

O ile pamiętam to na jednym z kursów jeden z kolegów /chyba "ksywka" >>Wajda<< / kręcił wszystko namiętnie ,

 

Tomuś Już na forum pisaliśmy : To był tzw. "krecik " podstawiony facet . Film pewnie kręcił dla kogoś :grin: Jego kolega namiętnie robił fotki . W jednym pokoju spaliśmy , miałem dostać kopie . Ani widu ani słychu :grin:

 

 

Pozdrawiam

Film podobno dostał Zico. No i to było by na tyle w temacie filmu Wajdy.

 

Co do prawdziwego filmu instruktażowego, są czynione przygotowania. Nie jest to łatwe i proste jak się komuś wydaje. Skoro mam być to poważna produkcja, to i przygotowania muszą potrwać.

Pozdrawiam Paweł

UWAGA!

Jeśli ktoś z Państwa jadąc na październikowy kurs, może zahaczyć o Bełchatów, bardzo prosze o kontakt na PW, gdyż będzie do zabrania paczka dla SDM, z materiałami niezbędnymi na kurs.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

cześć zaczynam sam wędzić korzystając z waszych rad i podpowiedzi, niestety z komputerem mam pewne problemy, nie zawsze się rozumiemy, dziękuję z wszystkie przepisy powoli zaczynam z nich korzystać, rodzinka trochę odporna, ale powoli się przekonują, niestety pomyłek nie wybaczają. Bardzo chciałbym uczestniczyć w waszej przyszłorocznej imprezie proszę o namiary. pozdrowienia dla wszystkich.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

ORGANIZACYJNE

 

- wsad na kiełbasę szynkową już się pekluje, tak samo głowy wp na salceson

- zabrać należy ciepłą odzież, jak na zimę, przewidywany jest śnieg i mróz do -5°C,

- zabrać buty do pracy, takie które nie ulegną zniszczeniu w momencie kontaktu z wodą i tłuszczem

- coś do czytelni można ;-) Ale nie koniecznie, pozostawiam inwencji uczniów bo to zajęcia są pozaszkolne choć pomagające w komunikacji ;-)

- resztę wyprawki zapewnia Szkoła Domowego Masarstwa

- a i najważniejsze, humor i dobre nastawienie obowiązkowe :-)

Pozdrawiam Paweł

Wstępny plan zajęć na VII kursie SDM

 

Piątek

Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00

 

Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych.

1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.

2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.

3. Klasyfikacja mięsa

4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy.

5. Produkcja kaszanki gryczanej, pasztetowej "szybkiej", kiszki podgardlanej (pasztetowa wg Andrzeja K)

 

 

Sobota

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

 

1. Wykonanie kiełbasy śląskiej i białej

2. Wykonanie kiełbasy kiełbasy szynkowej

3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka

4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc”

5. Omówienie i wykonanie wyrobu z szynkowarki

6. Produkcja salcesonu

7. Wędzenie

a) budowa i zasady działania różnego rodzaju wędzarni

i urządzeń wędzarniczych do użytku domowego,

b) rodzaje i sposoby wędzenia,

c) materiały wędzarnicze,

d) błędy popełniane podczas wędzenia.

 

 

Niedziela

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

 

1. Podsumowanie i zakończenie kursu

2. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia.

3. Rozdanie pamiątkowych dyplomów

Pozdrawiam Paweł

Witam,

Szczecin cało, zdrowo i w komplecie dotarł do domów. Serdeczne podziękowania dla Andrzeja i Pawła.

Pozdrawiamy

Danuśka i Irek

Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej.

No i juz w domu :)

Dziękuje wszystkim za tak miłą atmosferę.

A przede wszystkim, dziękuje Papli i Bagno, za bardzo dobre przygotowanie i przeprowadzenie kursu.

do zobaczenia przy najbliższej okazji

jałek

Witam

 

Serdeczne podziękowania Andrzejowi - Bagno i Pawłowi - Papla Bagno za ich zaangażowanie i poświęcenie sprawie oraz Panu Stanisławowi Kozubek za przyjęcie, a także wszystkim współtowarzyszom kursu. Jak to dobrze ujął Pan Stanisław sami zacni ludzie.

 

Polecam SDM wszystkim początkującym i zaawansowanym zadymiaczom. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie na przywitanie dostajesz nóż do ręki, a na dowidzenia paczkę z prowiantem smacznych wędlin.

 

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Takie przemyślenia moje po kursie. Program kursu dopasowany do potrzeb ludzi zajmujących się już przerobem mięsa i

orientujących się już troszkę w tematyce kursu. Prowadzący kurs, jeszcze raz wielkie uznanie dla Papli i Bagno,

fachowi zaangażowani – po prostu znają się na tym czego uczą. Przebieg kursu – bardzo intensywny ale bez szaleństwa.

Jedyny problem to że cały czas trzeba stać na nogach i tu pytanie czy można by wstawić dno Sali wykładowej

ławę pod jedną ze ścian a idealnie by było (marzenie) wysokie taborety typu barowego żeby można było obserwować pracę

jeśli się nie wykonuje danego etapu. No i jeszcze jeden problem jak przekonać domowego księgowego, czyli moją kochaną Żonkę,

do tego że MUSZĘ pojechać jeszcze raz na kurs. Bo im więcej się wie tym chce się wiedzieć więcej.

Jeszcze raz wielkie uszanowanie dla Papli i Bagna i dla wszystkich uczestników kursu.

jałek

do tego że MUSZĘ pojechać jeszcze raz na kurs. Bo im więcej się wie tym chce się wiedzieć więcej

zapisz się na kurs specjalny - dziczyzna, to jej przywieziesz dzikich wędlin na święta :grin:

 

Pozdrawiam

robert

ale narobiłem dymu 🙂

my tez juz w domu :)

 

film z kursu krecilam, musze go przejrzec i pociac ewentulanie, ale dzielic sie mam, jak rozumiem, z uczestnikami kursu?? oswieccie mnie, zeby jakiejs chryi nie bylo :)

 

moge zrobic z tych kawalkow divxa i wystawic na www, bo zywcem z kamery jest tego prawie 20 giga

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.