salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2009 Ponieważ na IV SDM bardzo przypadła mi do gustu szynkowa parzona, postanowiłem przymierzyć się do jej zrobienia. Ale ... problemem okazało się, w dosłownym tego słowa znaczeniu, wąskie gardło w mojej nadziewarce - słynnej już na forum aluminiowej chińszczyźnie. Doszedłem jednak do wniosku, że sprzęt ograniczać człowieka w jego zmiarach nie może :-) i powziąłem decyzję o przystosowaniu jej do średnic większych, niż tylko "kiełbasy cienkie". Zacząłem szukać rozwiązania i w oko wpadła mi w Castoramie .... plastikowa podłogowa studzienka ściekowa :-) Po wstępnych pomiarach okazało się, że to strzał w "10" :-) Jedyne zatem, co musimy zrobić, to pozbyć się nadmiaru plastiku tworzącego kwadratowy kształt studzienki i doszlifować go do okręgu o wymaganej średnicy. Plastik miękki, więc i robota łatwa. Trzeba tylko pilnować, żeby nie przegiąć z usuwaniem zbędnego materiału, bo nam farsz bokiem będzie wychodził :-( . Zresztą dużą pomocą służą wzorki na studzience, bo gdy wg jednego z nich będziemy prowadzić szlifowanie, to idealnie wyjdziemy na żądaną średnicę. Po tej operacji pozostaje tylko jeszcze ze środka wyciąć niepotrzebny "syfon", który stanowiłby znaczne utrudnienie przy nadziewaniu. Oczywiście, musimy też kawalek rury PCV (półmetrowy odcinek "pięćdziesiątki") nałożyć na końcówkę, ale to już "oczywista oczywistość". Całość wygląda jakby miało to sens, ale tak na prawdę, to dopiero w praktyce się okaże, jak chińszczyzna poradzi sobie ze stosunkowo dużymi kawałkami mięsa. W każdym razie, ja jestem optymistą :-) Koszty: - studzienka - 10,49 zł - rura PCV "50", 0,5 mb - 6,80 zł (raczej biała => względy estetyczne) Jedyne niedomaganie, to brak atestu PZH, ale ..... :-) Kilka fotek: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2009 Też mam problem z nadziewaniem grubo krojonego mięsa w wędlinie - pomysł dobry - jutro zaczynam poszukiwania kratek ściekowych koniecznie w białym kolorze. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2009 Polak potrafi :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2009 salvado, wszystko OK! ale jak wyciśniesz to, co zostało w dołożonej części? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2009 ale jak wyciśniesz to, co zostało w dołożonej części? Pewnie wałkiem do ciasta z obciętą jedną rączką, po dotoczeniu do średnicy rury. Czekamy na zdjęcie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja 2009 jak wyciśniesz to, co zostało w dołożonej części?no niestety, ale na to nie ma lepszego pomysłu, niż robótki ręczne :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Maja 2009 Ten sam problem dotyczy również resztek farszu znajdującego się w rurze. Dlatego nie moze być ona zbyt długa. Myślę, że 15 cm to max. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja 2009 Witaj salvado - nie rozumię po co te kombinacje, przecież ta "chińszczyzna" doskonale sobie radzi z napełnieniem osłonki fi-90 farszem szynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Maja 2009 Witaj salvado - nie rozumię po co te kąbinacje, przecież ta "chińszczyzna" doskonale sobie radzi z napełnieniem osłonki fi-90 farszem szynkowej.W tym przypadku raczej chodzi o rozdrobnienie farszu niż średnicę osłonki. Tak myślę sobie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Maja 2009 nie rozumiem po co te kombinacje, przecież ta "chińszczyzna" doskonale sobie radzi z napełnieniem osłonki fi-90 farszem szynkowej.masz rację, ale spróbuj przy pomocy lejka 32 mm przepchnąć kawałki 4x4 cm, a mniej więcej takie są wymagane w tej kiełbasie. Dasz radę :question: :grin: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Maja 2009 spróbuj przy pomocy lejka 32 mm przepchnąć kawałki 4x4 cm, a mniej więcej takie są wymagane w tej kiełbasie.salvado - przecież to jest mięso a nie kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Maja 2009 tadzio, tak, mięso, ale ... rozumiem, że też masz taką nadziewarkę. Jesli tak, to kojarzysz, jakie są gwinty na cylindrze - dość płytkie. A jeśli będziesz chciał przepchnąć duże kawałki przez za mały lejek, jeśli w ogóle będzie to możliwe, spotkasz się z bardzo dużymi oporami. Kilka osób na forum opisywało, jak im gwinty strzelały i szlag ich trafiał, bo nie mieli jak nadziać jelit. I wcale nie dotyczyło to grubych kiełbas (w znaczeniu: grubo mielonych). Obstaję przy swoim ;-) Poza tym zauważyłem jedną literówkę w swoi poprzednim poście: powinno być 22 mm, a nie 32 mm. Tak więc ..... :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Maja 2009 salvado - zgadza się mam taką nadziewarkę i gdybym nie napychał nią szynkowej (też mięso kroję) to nie podejmował bym tematu. Robiłem to już wiele razy i zawsze się udawało. Zdażało się że nakrętka przeskoczyła o jeden lub dwa gwinty ale i z tym idzie sobie poradzić. Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Maja 2009 tadzio, ja szynkową będę robił pierwszy raz. Tytułem eksperymentu założę na chwilę oryginalny lejek 22 i napiszę "co i jak" Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Maja 2009 Witam, Pocieszyliście mnie bo myślałam, że tylko ja zakupiłam to "chińskie cacko" Szukałm nadziewarki niemieckiej, ale nie mogłm jakoś trafić więc wzięłam to co było. Dla mnie to wielki niewypał. Któregoś pięknego dnia, ze złości przy nadziewaniu pewnie gwint zębami wygraweruję Dzięki za pomysł salvado. Wykorzystam przy pierwszej robionej szynkowej Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Maja 2009 Przyznam się, że ja akurat trafiłem chyba na niezły egzemplarz. Swego czasu pojawiły się posty o tym, że kiepsko trzyma się blatu, że puszcza farsz bokiem, że gwinty się zrywają, itp, itd. Ja myślę, że jeśli ma się trochę zmysłu technicznego, to nie ma takiej opcji, żeby zerwać gwint podczas nadziewania odpowiedniego farszu do odpowiedniego jelita. Tłok też jakoś szczelny mi się trafił :-). Różnica między średnicami to góra 0,5 mm, co uważam za wynik "akurat". Mocowanie: fakt, tutaj ściski stolarskie są niezastąpione. Jedyna duża niedogodność, to fakt, że trzeba się pilnować, aby brudnego mięska nie wpuścić do jelita. Mówię tu o tych niewielkich ilościach, które siłą rzeczy brudzą się od częstego odkręcania i zakręcania cylindra. Powstający wtedy pył aluminiowy skutecznie zanieczyszcza okolice gwintu i trzeba na to uważać. A tak poza tym - cóż, dla max 10 kg na miesiąc nic więcej nie jest mi potrzebne. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-68247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lipca 2009 Robiłem tydzień temu kiełbasę krakowskaW jakiej osłonce ją robiłeś? Jeżeli w 55mm możesz mieć problem z "upchnięciem" wsadu. Jeżeli nie posiadasz dobrej nadziewarki, możesz posłużyć się dwoma rurkami zakupionymi w markecie budowlanym : Potrzeba 1m PCV fi 50 , 1m PCV fi 38 i dekielek do 38-ki . Po obcieciu na żądaną długość fi 50 i odcięciu końcówki z uszczelką z PCV 38 , zakładasz dekielek na 38 i ewentualnie lekko go podszlifujesz. W ten sposób masz strzykawkę fi 50 co idealnie nadaje się do napełniania. :grin: Sam korzystam z takiego "wynalazku" :lol: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lipca 2009 Demon, opisz proszę bliżej ten wynalazek, bo nie powiem, ale mnie zaintrygował.... Fajna rzecz. Może jakaś fotka? chociaż niby wszystko rozumiem, ale zobaczyć, to coś zupełnie innego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lipca 2009 To ja podpowiem inne rozwiązanie. W Biedronkach są teraz sprzedawane pompki do materacy. Cena 10 zł. Średnica zewnętrzna ok. 50 mm. Odcinamy dolną część piłką do metalu i mamy rurę z tłoczyskiem. ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Lipca 2009 Papla napisał/a: W Biedronkach są teraz sprzedawane pompki do materacy. Dobra , ekologiczna i bez konserwantów kiełbasa , która jest nadziewana pompką do dmuchania materacy wyprodukowaną z melaminy . :shock: Na to bym nie wpadł :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lipca 2009 Demon, opisz proszę bliżej ten wynalazek Co tutaj opisywać , trzeba chwilę pokombinować i gotowe. Ja dodatkowo musiałem trochę podszlifować dekielek . Tak to wygląda : Niestety nie mam zdjęć w trakcie napełniania , ale trudno sobie pstrykać fotki w trakcie pracy ) Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Lipca 2009 Pomysł Salvado przedni , ale dla kogoś kto ma chińską nadziewarkę.Mój "patent" działa bez dodatków :grin: Postaram się opisać działanie: Po złożeniu "strzykawki" napełniam ją farszem wkładając i uciskając od góry. Kiedy tłok odejdzie na "full" nasuwam osłonkę którą następnie zawiązuję na końcu. Opieram tłok na blacie i naciskam tubusem na tłok popuszczając jednocześnie osłonkę.Być może trudno to zrozumieć , ale następnym razem zrobie kilka zdjęć .Osłonkę da się napełnić farszem pokrojonym w kostkę 3x3 i to bez dodatku wody, przy czym jest naprawdę dobrze "nabita". Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-74192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 hallo moja pressa (wlasnorecznie zrobiona) cisnie wszystko przez najmniejszy lejek 18 mm narazie reczny naped kiedys dobuduje silnik pozdrowienia 88 Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2588-szynkowa-z-chi%C5%84skiej-nadziewarki-to-mo%C5%BCliwe/#findComment-75775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.