Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do ogórków daje kopiastą , sporą łyżkę soli kamiennej na litr wody.

Niektórzy dają więcej to kwestia gustu, ale nie zauważyłam nigdy różnicy pomiędzy solą warzoną a kamienną.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-70919
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ogórki obcinam z każdej strony po jakieś 3-5 mm (szybciej się kiszą i ładniej wyglądają) i układam w garnku kamiennym lub słoju szklanym i poprzekładane tzw. badziewiem czyli: czosnek , koper, liście czarnej porzeczki, liście wiśni, liście chrzanu i liście dębowe. Całość zalewam wrzącą zalewą w proporcjach na 1l wody 1 czubata łyżka soli. :lol:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-70933
Udostępnij na innych stronach

Pojawiły się czereśnie, tzw. szklanki. Co poza kompotami można z nich robić

Na przykład dodać do ratafii.

Ja wczoraj rozpocząłem swoją od truskawek. Ale czereśnie mam dopiero żółtoróżowe.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-70953
Udostępnij na innych stronach

To napewno mają być małosolne??? .

Najpierw małosolne a później ukiszone lub ukwaszone.

W przepisie zabrakło tylko wpisu że należy spożyć przed ukiszeniem lub ukwaszeniem.

Reasumując małosolne to jeszcze nie kiszone.

Zjedzone w trakcie procesu kiszenia.

 

Aby przedłużyć okres niedokiszenia (małosolności) należy przerwać proces kiszenia poprzez zagotowanie słokika z ogórkami do momentu wrzenia i wyłączyć, wystudzić w temp. pokojowej.

Nadmierne gotowanie doprowadzi do rozgotowania.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-70988
Udostępnij na innych stronach

... a propos ogórków małosolnych , czy kiszonych ...nie byłbym ci ja, "ciją" gdybym nie dorzucił do tego zestawu smakowego, choćby jednej ( z reguły więcej :devil: ) ostrej papryki.

...brak konkretów co do mojej bytności w domu sprawił iż, nie miałem możliwości uprawy odpowiednich dla mnie odmian, na balkonie (Serrano,Jalapeno) więc posiłkuję się tymi które dostanę w sklepach...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-70991
Udostępnij na innych stronach

Dozowanie soli na łyżki to właśnie jedna z pułapek miar objętościowych :tongue: :cool:

Różnica w ilości samego związku czyli "soli w soli" jest niezauważalna smakowo

- natomiast sól kamienna ze względu na wielkość kryształów ma inną objętość od soli warzonki,

jednym słowem łyżka jednej soli nie waży tyle co łyżka drugiej

 

Co do różnic małosolne-kiszone,... owszem, następstwem pozostawienia "małosolnych" na dłuższy czas jest ich przejście w stan "ukiszenia" jednak należy zwrócić uwagę że w obu "wyrobach" stosujemy nieco inne dodatki - choćby liście ...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71003
Udostępnij na innych stronach

OGÓRKI KWASZONE MAŁOSOLNE wg Papli

 

Składniki:

- 2 kg ogórków,

- 6 ząbków czosnku,

- 2 pęczki kopru (ja daję łodygi rok wcześniej zasuszone)

- szczypta szałwi i cząbru,

- 5-6 dag skórki z chleba (ja daję z razowego)

 

Zalewa:

- 2 litry wody (używam ze studni od babci),

- 70 g soli kamiennej

 

Sposób wykonania:

Ogórki namoczyć na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Potem umyć, ściąć oba końce, na końcach naciąć w kształcie plusa na głębokość 5 mm, ułożyć ściśle w kamiennym naczyniu lub w dużym słoju, przekładając przyprawami i koperkiem, na wierzch ułożyć skórki od chleba. Wodę zagotować z solą, przestudzić do temp. 20°C, przecedzić przez np. pieluchę, aby odwiltrować zanieczyszczenia z soli. Potem zalewamy ogórki w słoiku, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu. Po tym czasie wynoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia, aby dłuźej były małosolne i nadmiernie nie przekisły.

 

 

Ogórki robione w ten sposób są do jedzenia jako małosolne juź po 24 godz. Mają ładny zielonkawo-źółtawy kolor i wydzielają znaczący aromat. Jednorazowo robię około 2 kg, w słoju 4 litrowym. Kiedy poziom ogórków jest w połowie nastawiam nowe. Ogórki kupuję (zanim urosną moje) u sprawdzonego od lat handlarza na rynku. Wodę biorę ze studni o 11stu kręgach, moźe bardziej świadomość źe ze studni niź same jej właściwości powodują źe ogórki się udają :grin: A moźe coś w tym jest... Życzę smacznego bo nic tak człowiekowi dobrze nie zrobi jak pajda chleba, smarówka wg Dziadka i ogórek małosolny do tego :grin:

 

 

Receptura bazuje na przepisie z Kuchni Polskiej z 1967 roku.

 

A tu aby Was zachęcić do wypróbowania receptury :grin:

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71049
Udostępnij na innych stronach

Zalewa:

- 2 litry wody (używam ze studni od babci),

- 70 g soli kamiennej

To jest dobra proporcja na ogórki małosolne.

Do zimowego przechowywania ogórków daje się 5 dkg soli na litr wody. Ponieważ jednak ogórki na dłuższe przechowanie powinny być jak najściślej upchane w słoju, ilość zalewy na 1kg ogórków jest mniejsza niż 1l. Dlatego te zimowe ogórki nie są wcale przesolone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71065
Udostępnij na innych stronach

Ja załatwiłem sobie w sklepie prostokątny plastikowy pojemnik po

śledziach z deklem, wymyłem go i używam do kiszenia ogórków.

Na dnie układam wszystkie przyprawy na nie ogórki i zalewam

prawie do pełne zalewą na to dekiel i wtedy nie trzeba już ogórków

niczym dociążać .

Do ostatniego ogóra wszystkie są nie zmienione twardziutkie.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71077
Udostępnij na innych stronach

Skorzystałem z przepisu i jestem pod wrażeniem. Zazwyczaj moje (właściwie żony) ogóreczki "robiły" się z dwa do trzech dni. A wg przepisu Papli 24h i są gotowe do spożycia.

Dziś na śniadanie więc były świeżo zrobione bułki, kiełbasa słoikowa i do tego ogórki Papli :)

Cała rodzinka się zajadała.

Rewelacja.

 

Pozdrawiam

 

p.s. na obiad zupa jabłkowa z przepisu z forum POLECAM!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71430
Udostępnij na innych stronach

Z ogórkami to w ogóle ciekawe historie wychodzą. Wczoraj rano jeszcze nie nadawały sie do jedzenia, a wieczorem były juz ukwaszone. :???: I to ogórki "nastawione" w czwartek wieczorem.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-71433
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z wiśni to tylko jedno :wink: czyli naleweczka.

 

Właśnie zrobiłem cztery słoje czterolitrowe nalewki z wiśni . :tongue:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74121
Udostępnij na innych stronach

Likier wiśniowy

 

Włożyć w gąsiorek garncowy bardzo pełno dojrzałych, czarnych, kwaśnych wisien,

zostawiając pestki. Nalać je do pełna najlepszym spirytusem, zakorkować

i postawić w cieniu na cztery tygodnie. Po tym czasie zlać spirytus w inny,

czysty gąsiorek wziąć na każdą kwartę* odlanego z wisien dwa funty* cukru

i pół kwarty wody, raz zagotować na syrop i ostudzonym zalać wiśnie w gąsiorze,

a po dwóch tygodniach, zlawszy go z wisien, wymieszać ze spirytusem,

odlanym poprzednio, dobierając spirytus syropem. Gdy wszystek dobrze

wymieszany, powlewać w suche butelki, odstawić co najmniej na trzy miesiące,

jednak jeśli dłużej stać będzie, zyska na dobroci .

 

*kwarta = jeden litr

*funt = 0,2 kilograma

 

Zaczerpnięto z książki:

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

456 sprawdzonych przepisów

 

 

Jednak jest to likier a nie nalewka

Ja osobiście dam zapewne mniej cukru :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74135
Udostępnij na innych stronach

do andrzeja k, nastawioną mam taką samą nalewkę,tylko 1/4 wiśni mam bez pestek i mniej cukru, wychodzi bardzo dobra, do tego jeszcze nastawione dwie inne nalewki wiśniowe oraz zrobione 3l wódki wiśniówki.pozostałe przetwory z wiśni to konfitura,kompot i syrop do napojów

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 01:37 ]

Witam.

Zarządziłem dziś zrywanie (zbieranie) wiśni.Trochę drzewa do wędzenia będzie

w tym roku u teścia był taki sam sposób zrywania wiśni,najpierw piła spalinowa potem zrywanie z ziemi, a drewno oczywiście zostaje do wędzenia

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74355
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

do andrzeja k, nastawioną mam taką samą nalewkę,tylko 1/4 wiśni mam bez pestek i mniej cukru, wychodzi bardzo dobra,

 

Mamy tak blisko do siebie , może będzie okazja popróbować :wink:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74358
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju K choć na razie stawiam pierwsze kroki w samodzielnym wyrobie wędlin, nalewek, i innych wyrobów to chętnie podzielę się wynikami mojej pracy może spotkamy się na zlocie lub jakimś kursie. Chętnie skorzystam też z twojego doświadczenia w wyrobie wędlin i jeśli będzie taka możliwość to z wielką przyjemnością odwiedził bym Cię podczas prac przy wyrobach i poduczył bym się, bo co praktyka to praktyka.

 

 

Wczoraj nastawiłem też nalewkę farmaceutów według przepisu E Anny, oraz nalewkę cytrusowo-korzenną Maggie

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74480
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju K choć na razie stawiam pierwsze kroki w samodzielnym wyrobie wędlin, nalewek, i innych wyrobów to chętnie podzielę się wynikami mojej pracy może spotkamy się na zlocie lub jakimś kursie.

Zawsze jestem chętny do pomocy , jeżeli chodzi o moje wyroby to z zasady dopiero jesienią . Masz jednak wielką szansę zapisać się na IV Zlot Ogólnokrajowy , są jeszcze miejsca wolne , ja też tam będę . Dużo ciekawych rzeczy możesz zobaczyć i się nauczyć . Jeszcze pozostaje kurs w Naszej Szkole w Zrębicach , coś wspaniałego i bardzo pomocne przy stawianiu pierwszych kroków w wędliniarstwie domowym . Miałem okazję być na drugim kursie .

 

Pozdrawiam

 

P.S. Jeżeli będę coś konkretnego robił to oczywiście powiadomię :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/2/#findComment-74485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.