Andyandy Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Potwierdziłem robiąc drugi raz zwykłą, dziwna, moją kiełbasę w inny sposób niż jest przyjęte.Skład na 10 kilo:wieprzowina 8 kilo II klasyboczek 2 kilosól peklująca 165grczosnek 3 główkipieprz mielony – dwie łyżeczkipapryka chili – jedna łyżkacukier – jedna łyżka stołowawoda lub rosołek 0,5 litra.Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6. Całość zważyłem ( około 10 kg ) Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę. Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu. Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu. ( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? Dziś Autor pewnie by napisał nieco inaczej ten przepis. Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6.Ten opis jest bardzo inspirujący. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2011 No cóż prawda jest taka , że co zrobimy sami i dla siebie obojętnie jak, jest lepsze jak dzisiejsze gąbczaste kiełbasy. Ale od autora porad poprawnego wędzenia można by wymagać bardziej precyzyjnego określenia ilości poszczególnych przypraw jakich użył do sporządzenia tego specyfiku na zaciapkę . wieprzowina 8 kilo II klasy boczek 2 kiloJakie to mięso bo według tego co napisane, to mięso dość tłuste do 45 % tłuszczu. boczek chude części na sicie 3 Skoro to ma być masa wiążąca (bo na takiej siatce mielimy mięsa ścięgniste) no to mamy nową technologię. Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.Myślę że to zamierzone by szybciej rozpuścić cukier i peklosól a z czosnku uzyskać bardziej intensywny zapach. Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę. Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu.Mniej więcej sposób ten można porównać z dzisiejszymi szybkimi produkcjami przemysłowymi . Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu.Można domyślać się po czasie pieczenia że kiełbasa była w osłonkach 65 mm Skład na 10 kilo: wieprzowina 8 kilo II klasy boczek 2 kilo sól peklująca 165gr czosnek 3 główki pieprz mielony – dwie łyżeczki papryka chili – jedna łyżka cukier – jedna łyżka stołowa woda lub rosołek 0,5 litra. mamy miks ilościowy - gramy, kilogramy ,litry. łyżki , łyżeczki . główki . brak jeszcze wiaderek . ( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.)Wcale się nie dziwię . Ilość książek przeczytanych na pewno zaostrzała apetyt na zaciapkę . Andyandy od Ciebie takiej receptury nigdy bym sie nie spodziewał. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2011 Popatrzyliscie na datę tego postu ? Czy czepiacie się Andrzeja tak dla zasady ?Pewnie dzisiaj napisalby ta recepturę inaczej ale czasem to co robimy na wariata jest prostsze i smaczniejsze niż "laboratoryjne dywagacje" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? Zapewne autor. Jak sam tytuł postu mówi Kiełbasa na szybko, robiona na budowie. zapewne po ciężkiej pracy smakowała wyśmienicie :grin: . Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.