Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdziłem robiąc drugi raz zwykłą, dziwna, moją kiełbasę w inny sposób niż jest przyjęte.

Skład na 10 kilo:

wieprzowina 8 kilo II klasy

boczek 2 kilo

sól peklująca 165gr

czosnek 3 główki

pieprz mielony – dwie łyżeczki

papryka chili – jedna łyżka

cukier – jedna łyżka stołowa

woda lub rosołek 0,5 litra.

Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6. Całość zważyłem ( około 10 kg )

Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.

Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę.

Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu. Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu.

( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Czy Ktoś korzystał z tej receptury ?

Dziś Autor pewnie by napisał nieco inaczej ten przepis. :cool:

 

Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6.

Ten opis jest bardzo inspirujący. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183026
Udostępnij na innych stronach

No cóż prawda jest taka , że co zrobimy sami i dla siebie obojętnie jak, jest lepsze jak dzisiejsze gąbczaste kiełbasy. Ale od autora porad poprawnego wędzenia można by wymagać bardziej precyzyjnego określenia ilości poszczególnych przypraw jakich użył do sporządzenia tego specyfiku na zaciapkę .

wieprzowina 8 kilo II klasy

boczek 2 kilo

Jakie to mięso bo według tego co napisane, to mięso dość tłuste do 45 % tłuszczu.

boczek chude części na sicie 3

Skoro to ma być masa wiążąca (bo na takiej siatce mielimy mięsa ścięgniste) no to mamy nową technologię.

Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.

Myślę że to zamierzone by szybciej rozpuścić cukier i peklosól a z czosnku uzyskać bardziej intensywny zapach.

Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę.

Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu.

Mniej więcej sposób ten można porównać z dzisiejszymi szybkimi produkcjami przemysłowymi .

Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu.

Można domyślać się po czasie pieczenia że kiełbasa była w osłonkach 65 mm

Skład na 10 kilo:

wieprzowina 8 kilo II klasy

boczek 2 kilo

sól peklująca 165gr

czosnek 3 główki

pieprz mielony – dwie łyżeczki

papryka chili – jedna łyżka

cukier – jedna łyżka stołowa

woda lub rosołek 0,5 litra.

mamy miks ilościowy - gramy, kilogramy ,litry. łyżki , łyżeczki . główki . brak jeszcze wiaderek .

( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.)

Wcale się nie dziwię . Ilość książek przeczytanych na pewno zaostrzała apetyt na zaciapkę .

Andyandy od Ciebie takiej receptury nigdy bym sie nie spodziewał. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183050
Udostępnij na innych stronach

Popatrzyliscie na datę tego postu ?

Czy czepiacie się Andrzeja tak dla zasady ?

Pewnie dzisiaj napisalby ta recepturę inaczej ale czasem to co robimy na wariata jest prostsze i smaczniejsze niż "laboratoryjne dywagacje"

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183051
Udostępnij na innych stronach

Czy Ktoś korzystał z tej receptury ?

Zapewne autor.

Jak sam tytuł postu mówi Kiełbasa na szybko, robiona na budowie.

 

zapewne po ciężkiej pracy smakowała wyśmienicie :grin: .

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2634-kie%C5%82basa-na-szybko-robiona-na-budowie/#findComment-183078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.