Skocz do zawartości

Boczek wedzony po raz pierwszy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak pisałem w poprzednim temacie (udka kurczaka) http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3566

tak teraz po raz pierwszy "dobrałem" się do boczku.

Peklowanie 5 dni wg. tabeli Dziadka. Mialem kłopot z ilością solanki, ale troszkę pokombinowałem (zwiększyłem ilość) żeby boczek był przykryty. Później boczek został pocięty na 4 kawałki i osuszony 12 h w temp. pokojowej natępnie wystawiony na balkon żeby go owiało.

Następnie do wygrzanej wędzarni (temp. ok 50 st C). Obsuszałem ok. 30 min bez zrebków - boczki były suchusieńkie. Następnie dymek i wędzenie ok. 3,5 h w temp. od 50 do 60 st. C. Starałem się utrzymywać temp. ok. 50 - 55 st. C.

Przez te 3 h dumałem czy boczek ma byc po wędzeniu pieczony czy parzony. Niestety w mojej wędzarni trudno mi było osiągnąć temp. pieczenia, w związku z tym boczki (4 szt.) powędrowały do gara "parzyć się" :)

I teraz najważniejsze - jak na debiut chyba wyszło OK (żona bardzo pochwaliła - a to jak wiecie jest bardzo ważne :D.

Smak, kolor, słoność - bez zastrzeżeń - boczek dobrze się gryzie (nie żuje - a tego się obawiałem).

Poniżej zamieściłem fotki (niestety robione telefonem), ale juz tylko 2 szt - reszta (2 szt) została pochłonięta.

Teraz jeszcze jedna zaleta wyrobów domowej roboty - boczek wrzucony na patelnie zachowywał się dziwnie "spokojnie" :) nie strzelał i nie skakał... wiecie co sie dzieje z boczkiem czy wędliną podsmażaną - kupioną w sklepie... (ale się rozpisałem)....

http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Boczek%20na%20Forum/TNZdj%EAcie004.jpg

http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Boczek%20na%20Forum/TNZdj%EAcie005.jpg

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie Ci boczki wyszły. W sumie to boczek jest dość trudnym wyrobem. Gratulacje.

 

Co do skaczącego boczku na patelni to jest "nadmiarowa" woda z wyrobu. ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70925
Udostępnij na innych stronach

Nie taki diabeł straszny, prawda? A jakie smaczne są te nasze, naszymi rękoma wykonane wędzonki. Ja jestem „fanem” boczku i zaraz idę zrobić sobie śniadanie!

Gratuluję!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70927
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :) jakos poszło... choć tak jak pisałem kiedyś - "debiutanci mają farta".

Teraz "wałkuje" temat kiełbasiany... Mięsko juz jest... przepisy są... bardzo jestem ciekaw jak bedzie tym razem.

A tak ogólnie to pewnie zrobienie jednego czy kilku wyrobów napewno nie gwarantuje, ze nastepne też będą udane, ale trzeba w to wierzyć :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70931
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem „fanem” boczku i zaraz idę zrobić sobie śniadanie!

O 10:45 śniadanie? Niektórym to się powodzi :grin:

 

 

Mnie boczek coś za słony wychodzi. :???: I to pomimo, że "lubię za słone".

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70952
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje.Pięknie wygląda i zapewne pycha.Następnym razem spróbuj z podgardełkiam.Co do tabelki Dziadka to niektórzy zadymiarze mają lekkie kłopoty , ale trening czyni mistrza i następnym razem pójdzie jak po maśle.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70969
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ladnie wygladaja , czas wiec udac sie do sklepu i wrzucic w solanke bo mi smaka narobiles (i jak tu sie odchudzac )

 

Wspomniales o zrebkach -masz moze wedzarke na zrebki , ja tez mam takowa i na spodze skrzyni mam palnik turystyczny gazowy wiec temperature moge podwindowac niezle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70987
Udostępnij na innych stronach

mam palnik turystyczny gazowy wiec temperature moge podwindowac niezle.

Ja mam stacjonarną ale jak dołożyłem ostatnio to mi termometr przeleciał o 180 stopni.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70992
Udostępnij na innych stronach

Wstaję wtedy gdy mnie pies obudzi, średnio świtkiem koło południa. :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-71072
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.