alehar Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam Tak jak pisałem w poprzednim temacie (udka kurczaka) http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3566 tak teraz po raz pierwszy "dobrałem" się do boczku. Peklowanie 5 dni wg. tabeli Dziadka. Mialem kłopot z ilością solanki, ale troszkę pokombinowałem (zwiększyłem ilość) żeby boczek był przykryty. Później boczek został pocięty na 4 kawałki i osuszony 12 h w temp. pokojowej natępnie wystawiony na balkon żeby go owiało. Następnie do wygrzanej wędzarni (temp. ok 50 st C). Obsuszałem ok. 30 min bez zrebków - boczki były suchusieńkie. Następnie dymek i wędzenie ok. 3,5 h w temp. od 50 do 60 st. C. Starałem się utrzymywać temp. ok. 50 - 55 st. C. Przez te 3 h dumałem czy boczek ma byc po wędzeniu pieczony czy parzony. Niestety w mojej wędzarni trudno mi było osiągnąć temp. pieczenia, w związku z tym boczki (4 szt.) powędrowały do gara "parzyć się" I teraz najważniejsze - jak na debiut chyba wyszło OK (żona bardzo pochwaliła - a to jak wiecie jest bardzo ważne . Smak, kolor, słoność - bez zastrzeżeń - boczek dobrze się gryzie (nie żuje - a tego się obawiałem). Poniżej zamieściłem fotki (niestety robione telefonem), ale juz tylko 2 szt - reszta (2 szt) została pochłonięta. Teraz jeszcze jedna zaleta wyrobów domowej roboty - boczek wrzucony na patelnie zachowywał się dziwnie "spokojnie" nie strzelał i nie skakał... wiecie co sie dzieje z boczkiem czy wędliną podsmażaną - kupioną w sklepie... (ale się rozpisałem).... http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Boczek%20na%20Forum/TNZdj%EAcie004.jpg http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Boczek%20na%20Forum/TNZdj%EAcie005.jpg Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Bardzo ładnie Ci boczki wyszły. W sumie to boczek jest dość trudnym wyrobem. Gratulacje. Co do skaczącego boczku na patelni to jest "nadmiarowa" woda z wyrobu. ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Nie taki diabeł straszny, prawda? A jakie smaczne są te nasze, naszymi rękoma wykonane wędzonki. Ja jestem „fanem” boczku i zaraz idę zrobić sobie śniadanie!Gratuluję! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Dzięki jakos poszło... choć tak jak pisałem kiedyś - "debiutanci mają farta".Teraz "wałkuje" temat kiełbasiany... Mięsko juz jest... przepisy są... bardzo jestem ciekaw jak bedzie tym razem.A tak ogólnie to pewnie zrobienie jednego czy kilku wyrobów napewno nie gwarantuje, ze nastepne też będą udane, ale trzeba w to wierzyć Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2009 No no na cztery palce może nawet więcej, ładnie owędzony . Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ja jestem „fanem” boczku i zaraz idę zrobić sobie śniadanie!O 10:45 śniadanie? Niektórym to się powodzi :grin: Mnie boczek coś za słony wychodzi. :???: I to pomimo, że "lubię za słone". Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Gratulacje.Pięknie wygląda i zapewne pycha.Następnym razem spróbuj z podgardełkiam.Co do tabelki Dziadka to niektórzy zadymiarze mają lekkie kłopoty , ale trening czyni mistrza i następnym razem pójdzie jak po maśle.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Gratulacje smakowity wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ladnie wygladaja , czas wiec udac sie do sklepu i wrzucic w solanke bo mi smaka narobiles (i jak tu sie odchudzac ) Wspomniales o zrebkach -masz moze wedzarke na zrebki , ja tez mam takowa i na spodze skrzyni mam palnik turystyczny gazowy wiec temperature moge podwindowac niezle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Czerwca 2009 mam palnik turystyczny gazowy wiec temperature moge podwindowac niezle.Ja mam stacjonarną ale jak dołożyłem ostatnio to mi termometr przeleciał o 180 stopni. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-70992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wstaję wtedy gdy mnie pies obudzi, średnio świtkiem koło południa. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2649-boczek-wedzony-po-raz-pierwszy/#findComment-71072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.