marcinb3 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2009 WItamMam poważny kłopot. Rozpoczołem rozbienie kiełbas przygotowałem mięso zapeklowałem, zmieliłem i ... no właśnie zamiast robić kiełbasy trafiłem do szpitala. Żona nie wiedząc co zrobić nie chciała wyrzucać takiej ilości dobra i wstawiła wszystko do zamrażarki. Potem niestety zapomnieliśmy o tym inne rzeczy były ważne. Mięso stoi ok. 2 miesięcy w tem. -18 stopni . Czy takie mięso możnajeszcze wykorzytsać na wyroby ??Może ktoś podpowiedzieć co można z nim zrobić poza wyrzuceniem .Za wszelkie rady będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2009 Witaj marcinb3! Wyciągnij mięso z zamrażarki i wsadż je na dolną półkę w lodówce , po 2 dniach będziesz mógł kontynułować produkcję kiełbasy. Powodzenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam.I żona dobrze zrobiła.Ja bym robił kiełbasy.Można dla odświeżenia dokupić z kilogram, dwa (zależy ile masz mięska zamrożonego) mięsa świeżego i do roboty.Według wszelakich technik zamrożone mięsko musisz rozmrażać powoli w lodówce. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2009 Bankowo że wszystko wyjdzie dobrze, miałem podobny przypadek tylko rób tak jak radzą koledzy powyżej :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2009 Śmiało możesz robić kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2009 Bardzo dziekuje wszystkim BArdzo się ciesze że moge robic kiełbachy bo mam tego mieska z 15 kg różnychI bałem sie ze bede musiał to wywalic a serce az mnie rozbolało jak o tym mysłałem W takim razie powolutku bede rozmrazał w lodówce, a potem do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2009 Czemu od razu wywalać? W ostateczności mógłbyś zrobić mielone :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2009 Z mięsa mrożonego można zrobić kiełbasę nawet niezłą ,ale praktyka zawsze podpowiada że lepiej dodać do tego świeżego. W życiu były różne doświadczenia bywało że mięso zzapeklowane było tak zamrożone że siekierą rąbało się na drobne kawałki i zaraz mieliło się na maszynce e ona ledwie radziła . Problem był z mieszaniem bo ręce nie wytrzymywały, obok stało wiadro z gorącą wodą do ogrzania rak i tak co chwila mieszanie i ręce w wodę dla ogrzania. Przy takiej produkcji dodatek wody był ustalany po próbie parzonej kiełbasy na biało. W Twoim przypadku rozmrażaj powoli i nie doprowadź mięsa do całkowitego rozmrożenia żeby nie puściło osocza, skoro skruszeje na tyle ze nie będzie kłopotu z mieleniem to zaczynaj mielenie. Przy tych temperaturach obecnie panujących jak i charakterze mięsa, należy cykl produkcji zakończyć jak najszybciej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lipca 2009 Rozpoczołem rozbienie kiełbas przygotowałem mięso zapeklowałem, zmieliłem i . Pragnę podpowiedzieć że kolega już ma mięsko zapeklowane i zmielone , które zostało zamrożone . Pozdrawiam, Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lipca 2009 W swoim poście dodałem jedno słowo ,,zapeklowane'' co trochę zmienia sytuację opisywaną do rzeczywistej . Nie ma co się przejmować prowadzić cykl produkcji jak na mięsie świeżym starając się jak najszybciej to zrobić. Nie nadążam za sytuacją ale skoro ono było zapeklowane, zmielone i zamrożone to należy pomóc jemu w równomiernym rozmarzaniu . siekierka w ruch drobne kawałki szybko i równomiernie rozmarzają .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.