Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Mam poważny kłopot. Rozpoczołem rozbienie kiełbas przygotowałem mięso zapeklowałem, zmieliłem i ... no właśnie zamiast robić kiełbasy trafiłem do szpitala. Żona nie wiedząc co zrobić nie chciała wyrzucać takiej ilości dobra i wstawiła wszystko do zamrażarki. Potem niestety zapomnieliśmy o tym inne rzeczy były ważne. Mięso stoi ok. 2 miesięcy w tem. -18 stopni . Czy takie mięso możnajeszcze wykorzytsać na wyroby ??

Może ktoś podpowiedzieć co można z nim zrobić poza wyrzuceniem :).

Za wszelkie rady będę wdzięczny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Witaj marcinb3!

 

Wyciągnij mięso z zamrażarki i wsadż je na dolną półkę w lodówce , po 2 dniach będziesz mógł kontynułować produkcję kiełbasy. Powodzenia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73392
Udostępnij na innych stronach

Witam.

I żona dobrze zrobiła.Ja bym robił kiełbasy.Można dla odświeżenia dokupić z kilogram, dwa (zależy ile masz mięska zamrożonego) mięsa świeżego i do roboty.Według wszelakich technik zamrożone mięsko musisz rozmrażać powoli w lodówce.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73393
Udostępnij na innych stronach

Bankowo że wszystko wyjdzie dobrze, miałem podobny przypadek tylko rób tak jak radzą

koledzy powyżej :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73395
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziekuje wszystkim :)

BArdzo się ciesze że moge robic kiełbachy bo mam tego mieska z 15 kg :) różnych

I bałem sie ze bede musiał to wywalic a serce az mnie rozbolało jak o tym mysłałem :)

W takim razie powolutku bede rozmrazał w lodówce, a potem do roboty :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73417
Udostępnij na innych stronach

Z mięsa mrożonego można zrobić kiełbasę nawet niezłą ,ale praktyka zawsze podpowiada że lepiej dodać do tego świeżego. W życiu były różne doświadczenia bywało że mięso zzapeklowane było tak zamrożone że siekierą rąbało się na drobne kawałki i zaraz mieliło się na maszynce e ona ledwie radziła . Problem był z mieszaniem bo ręce nie wytrzymywały, obok stało wiadro z gorącą wodą do ogrzania rak i tak co chwila mieszanie i ręce w wodę dla ogrzania. Przy takiej produkcji dodatek wody był ustalany po próbie parzonej kiełbasy na biało. W Twoim przypadku rozmrażaj powoli i nie doprowadź mięsa do całkowitego rozmrożenia żeby nie puściło osocza, skoro skruszeje na tyle ze nie będzie kłopotu z mieleniem to zaczynaj mielenie. Przy tych temperaturach obecnie panujących jak i charakterze mięsa, należy cykl produkcji zakończyć jak najszybciej . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73425
Udostępnij na innych stronach

Rozpoczołem rozbienie kiełbas przygotowałem mięso zapeklowałem, zmieliłem i .

 

Pragnę podpowiedzieć że kolega już ma mięsko zapeklowane i zmielone , które zostało zamrożone .

 

 

Pozdrawiam,

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73428
Udostępnij na innych stronach

W swoim poście dodałem jedno słowo ,,zapeklowane'' co trochę zmienia sytuację opisywaną do rzeczywistej . Nie ma co się przejmować prowadzić cykl produkcji jak na mięsie świeżym starając się jak najszybciej to zrobić. Nie nadążam za sytuacją ale skoro ono było zapeklowane, zmielone i zamrożone to należy pomóc jemu w równomiernym rozmarzaniu . siekierka w ruch drobne kawałki szybko i równomiernie rozmarzają .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2702-mi%C4%99so-mro%C5%BCone-a-produkcja-kie%C5%82basy/#findComment-73432
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.