Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Próbowałem zrobić kiełbasę piwną, ale niestety skończyło się klapą, bo na przekroju kiełbasa nie zachęcała do jej zjedzenia...... Tłuszcz zabarwił się na pomarańczowo (miałem takie pomarańczowe punkty na przekroju)... Robiłem ją według przepisu na stronce, nadziałem w jelita białkowe, uwędziłem, uparzyłem a potem podsuszyłem i nic ciekawego nie wyszło;/ Gdzie popełniłem błąd???????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Wg którego przepisu robiłeś, bo na stronce są trzy?

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=348

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=67

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=904

"Pomarańczowy" kolor tłuszczu dała Ci papryka. Trudno będzie Ci odpowiedzieć co zrobiłeś źle ponieważ napisałeś zbyt ogólnikowo. Daj zdjęcie przekroju lub dokładnie opisz co z kiełbasą jest nie tak jak być powinno.

Pzdr.

 

[ Dodano: Pon Lip 20, 2009 21:02 ]

No i Gonzo mnie ubiegł. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/#findComment-74276
Udostępnij na innych stronach

Jak widać nie dość że jest pomarańczowa to jeszcze jest kiepsko związana!!! Co o tym sądzicie????

 

[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 15:31 ]

http://img12.imageshack.us/content.php?page=done&l=img12/7568/img3256z.jpg

http://img18.imageshack.us/content.php?page=done&l=img18/582/img3257b.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/#findComment-74309
Udostępnij na innych stronach

Kolor ewidentnie od papryki. Jeśli Ci on przeszkadza następnym razem nie dodawaj papryki Tłuszcz miałeś przegrzany. Następnym razem tłuszcz przed mieleniem włóż do zamrażarki. Mięso w trakcie całej obróbki musisz mieć chłodne. Nie przekraczaj temperatury 8 stopni. W jakiej temperaturze, jak długo oraz czy w nie zbyt małym garnku parzyleś kiełbasę.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/#findComment-74311
Udostępnij na innych stronach

Jak widać nie dość że jest pomarańczowa to jeszcze jest kiepsko związana!!! Co o tym sądzicie????

 

[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 15:31 ]

http://img12.imageshack.us/content.php?page=done&l=img12/7568/img3256z.jpg

http://img18.imageshack.us/content.php?page=done&l=img18/582/img3257b.jpg

Przegrzany farsz.

 

Wnuczek szybszy ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/#findComment-74312
Udostępnij na innych stronach

słabe związanie jest spowodowane przegrzaniem farszu????

Nie tylko. Generalnie brakiem kleju. Klej należy z mięsa wydobyć przez odpowiednie mieszanie składników oraz bardzo drobne, wielokrotne mielenie (najlepiej kutrowanie) komponentów kiełbasy zawierajacych tego kleju najwiecej (golonka, wołowina).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2734-k%C5%82opoty-z-piwn%C4%85/#findComment-74315
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.