Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na moje rozumienie, to właśnie cały sens w tym, by garnek był wewnątrz nieszkliwiony - wtedy najpierw dzięki porowatej strukturze wchłania wodę (przed gotowaniem/pieczeniem, kiedy jest wypełniony wodą), a następnie podczas gotowania tą samą drogą wilgoć się wydostaje i robi to, co garnek rzymski robić powinien.

 

Garnki szkliwione wewnątrz będzie łatwiej utrzymać w czystości, ale będą zachowywały się bardziej jak brytfanka niż garnek rzymski.

 

Tak sądzę :)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-109557
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zgadza się,do pieczenia mięsa lub chleba lepszy będzie nieszkliwiony w środku. A mi najbardziej smakują ziemniaczki z garnka rzymskiego,fajna sprawa.
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-110254
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Mam pytanko do posiadaczy garnków Formaster czy na opakowaniu jest informacja o dopuszczeniu do kontaktu z żywością? Przeczytałam na jednym z forów że nie posiada, zastanawiam się jak to jest możliwe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-114761
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie możliwe,chyba nawet moja bratowa ma ten zestaw garnków i nie ma takiej informacji,ale na wszelki wypadek zwróce na to uwagę.
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-115400
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Napisałem już pytanie w innym wątku, ale mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za dubla :)

 

"Witam. Poszukuję ostatnio jakiejś dobrej brytfanny i zainteresował mnie temat garnków rzymskich. Jak jednak widzę choć by po tym wątku, można trafić na gorsze egzemplarze. Dlatego szukam porady jakie są najlepsze i fajnie jak by nie były też specjalnie drogie. Domyślam się, że Roemertopfy są ok, ale są też najdroższe. Czy bylibyście wstanie coś konkretnego polecić? A może zamiast garnka rzymskiego, jakiś inny rodzaj brytfanny? Ostatnio sporo tego jest, żeliwne (raczej mocno drogie), aluminiowe z powłokami ala teflon, ceramika, marmur, z pokrywkami z jakimiś aromatyzerami (aroma knob czy jakoś tak), ogólnie mam już mętlik w głowie.

Warunek przy wyborze to nie za mała pojemność. Tak by np porządna kaczka się mogła zmieścić :)

 

ps.

W temacie garnków rzymskich często widzę podział na garnki szkliwione i nieszkliwione. Czy te szkliwione w ogóle mają sens? Bo jeśli jest szkliwo to chyba odpada cały myk z namaczaniem, oddawaniem wilgoci w trakcie pieczenia itp, bo jak we szkliwo ma wejść woda..."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-175331
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Zakupiłam taki garnek rzymski, nieszkliwiony z garncarskiej manufaktury i dzisiaj go testuję. Również szukam przepisów na jakieś fajne, smaczne dania :)

 

Dołączona grafika

 

Jako danie testowe - pieczonka

 

Dołączona grafika

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240504
Udostępnij na innych stronach

z garncarskiej manufaktury i dzisiaj go testuję.

Trochę późno :sad: ale pamiętaj żeby przed użyciem garnek i przykrywkę wymoczyć przez 10 min.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240517
Udostępnij na innych stronach

Agamama, poproś Kazika on ma tysiące sposobów na takie cacko pozdrawiam Karol

Na pewno wymienimy poglądy ;):)

 

Gonzo - Garnek i pokrywkę moczyłam 30 min.

 

Efekt końcowy poniżej:

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240520
Udostępnij na innych stronach

Jak drzewiej bywało, tradycyjnie w piątek poczyniony chlebek. Pszenno - żytni z płatkami owsianymi, orkiszowymi, słonecznikiem i siemieniem lnianym.

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Pozdrawiam

Aga

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241850
Udostępnij na innych stronach

No Agnieszko duma mnie rozpiera !!!! :clap: :clap: :clap:

Zdolna ta moja rodzinka . :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241900
Udostępnij na innych stronach

Garnek jest super!! - wczoraj był gulasz, ale nie zdążyłam zrobić sesji zdjęciowej :grin: :grin: :grin:

 

Garnek przed włożeniem ciasta chlebowego - dobrze nasmarowałam masłem i posypałam płatkami orkiszowymi i owsianym - wyszedł beż żadnego problemu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-242037
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Proste i smaczne

Polecam. Doskonałe danie na taką pogodę i do tego jakaś ciekawa książka :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-245885
Udostępnij na innych stronach

Książka - proszę bardzo

 

 

Polecam, ew w zakupie garnków rzymskich mogę służyć pomocą i rabatem

 

[ Dodano: Pią 26 Paź, 2012 12:35 ]

Książka godna polecenia

 

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-245900
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

wygląd, zapach i smak jest cudny.

To widać i prawie czuć :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-247510
Udostępnij na innych stronach

http://zapachyzmojejkuchni.blogspot.com/2012/11/pieczonka-w-garnku-rzymskim.html?spref=fb

Agamama nie zmieściła przepisu na swoją pieczonkę na naszej stronie :devil: to ja to czynię :lol: :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-247945
Udostępnij na innych stronach

http://zapachyzmojejkuchni.blogspot.com/2012/11/pieczonka-w-garnku-rzymskim.html?spref=fb

Agamama nie zmieściła przepisu na swoją pieczonkę na naszej stronie :devil: to ja to czynię :lol: :lol: :lol:

Się poprawię :) Pieczonymi ziemniaczkami z ziołami :)

 

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Składniki:

około 6 dużych ziemniaków

zioła wg. uznania i upodobań, ja użyłam tymianku cytrynowegi, rozmarynu i gotowej mieszanki ziół do pieczonych ziemniaków

 

Ziemniaki pokroiłam a'la półksiężyce i 5 min. obgotowałam we wrzątku. Garnek moczyłam ~ 1/2 h. Czas pieczenia około 1:15 min. Dopiekanie, a raczej podrumienianie po zdjęciu pokrywy ~ 15 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-248262
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam serdecznie

 

Mam pytanie odnośnie garnka rzymskiego. Garnek taki powinno się wstawiać do zimnego piekarnika, aby powoli się nagrzewał. Prawda, czy mit ?

Jeśli tak powinno być - do zimnego to jak pieczecie chleb. Gotowe ciasto wstawiacie do zimnego piekarnika, czy już gorącego. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji. Zakupiłem garnek na Allegro i jak wrócę to chcę upiec chleby. Zakwas podkarmia żona, dostała instrukcję.

 

Pozdrawiam

 

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-272789
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu!

 

Garnka nie posiadam, ale zobacz co znalazłam w sieci... poczytaj :smile:

http://www.garnek-rzymski.pl/

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-272791
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.