golaszm Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Jak na moje rozumienie, to właśnie cały sens w tym, by garnek był wewnątrz nieszkliwiony - wtedy najpierw dzięki porowatej strukturze wchłania wodę (przed gotowaniem/pieczeniem, kiedy jest wypełniony wodą), a następnie podczas gotowania tą samą drogą wilgoć się wydostaje i robi to, co garnek rzymski robić powinien. Garnki szkliwione wewnątrz będzie łatwiej utrzymać w czystości, ale będą zachowywały się bardziej jak brytfanka niż garnek rzymski. Tak sądzę Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-109557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgadza się,do pieczenia mięsa lub chleba lepszy będzie nieszkliwiony w środku. A mi najbardziej smakują ziemniaczki z garnka rzymskiego,fajna sprawa. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-110254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Mam pytanko do posiadaczy garnków Formaster czy na opakowaniu jest informacja o dopuszczeniu do kontaktu z żywością? Przeczytałam na jednym z forów że nie posiada, zastanawiam się jak to jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-114761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Raczej nie możliwe,chyba nawet moja bratowa ma ten zestaw garnków i nie ma takiej informacji,ale na wszelki wypadek zwróce na to uwagę. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-115400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Bardzo Cię proszę żeby sprawdziła na opakowaniu powinien być znaczek widelca i kieliszka. Z niecierpliwością czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-115447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Września 2011 Napisałem już pytanie w innym wątku, ale mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za dubla "Witam. Poszukuję ostatnio jakiejś dobrej brytfanny i zainteresował mnie temat garnków rzymskich. Jak jednak widzę choć by po tym wątku, można trafić na gorsze egzemplarze. Dlatego szukam porady jakie są najlepsze i fajnie jak by nie były też specjalnie drogie. Domyślam się, że Roemertopfy są ok, ale są też najdroższe. Czy bylibyście wstanie coś konkretnego polecić? A może zamiast garnka rzymskiego, jakiś inny rodzaj brytfanny? Ostatnio sporo tego jest, żeliwne (raczej mocno drogie), aluminiowe z powłokami ala teflon, ceramika, marmur, z pokrywkami z jakimiś aromatyzerami (aroma knob czy jakoś tak), ogólnie mam już mętlik w głowie.Warunek przy wyborze to nie za mała pojemność. Tak by np porządna kaczka się mogła zmieścić ps.W temacie garnków rzymskich często widzę podział na garnki szkliwione i nieszkliwione. Czy te szkliwione w ogóle mają sens? Bo jeśli jest szkliwo to chyba odpada cały myk z namaczaniem, oddawaniem wilgoci w trakcie pieczenia itp, bo jak we szkliwo ma wejść woda..." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-175331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Września 2012 Witam Zakupiłam taki garnek rzymski, nieszkliwiony z garncarskiej manufaktury i dzisiaj go testuję. Również szukam przepisów na jakieś fajne, smaczne dania Jako danie testowe - pieczonka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Września 2012 Agamama, poproś Kazika on ma tysiące sposobów na takie cacko pozdrawiam Karol Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 29 Września 2012 z garncarskiej manufaktury i dzisiaj go testuję. Trochę późno :sad: ale pamiętaj żeby przed użyciem garnek i przykrywkę wymoczyć przez 10 min. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Września 2012 Agamama, poproś Kazika on ma tysiące sposobów na takie cacko pozdrawiam Karol Na pewno wymienimy poglądy Gonzo - Garnek i pokrywkę moczyłam 30 min. Efekt końcowy poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-240520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 6 Października 2012 Jak drzewiej bywało, tradycyjnie w piątek poczyniony chlebek. Pszenno - żytni z płatkami owsianymi, orkiszowymi, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Października 2012 :grin: widzę,że garnek spełnia w pełni swoje przeznaczenie :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Października 2012 No Agnieszko duma mnie rozpiera !!!! :clap: :clap: :clap: Zdolna ta moja rodzinka . :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danutka Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Października 2012 Moj chleb ostatnio tak sie przykleil do dna, ze chcialam gar rozwalic. Nie wiem co bylo nie tak, moze za krotko moczylam, albo za bardzo obciekl? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-241990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 7 Października 2012 Garnek jest super!! - wczoraj był gulasz, ale nie zdążyłam zrobić sesji zdjęciowej :grin: :grin: :grin: Garnek przed włożeniem ciasta chlebowego - dobrze nasmarowałam masłem i posypałam płatkami orkiszowymi i owsianym - wyszedł beż żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-242037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Października 2012 Eksperymentuję dalej. Dzisiaj kurczęcie pałeczki na poduszce z pomidorów i cukinii Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-243189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Października 2012 Żeberka pieczone w kiszonej kapuście :grin: Proste i smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-245879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Października 2012 Proste i smacznePolecam. Doskonałe danie na taką pogodę i do tego jakaś ciekawa książka :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-245885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Października 2012 Książka - proszę bardzo Polecam, ew w zakupie garnków rzymskich mogę służyć pomocą i rabatem [ Dodano: Pią 26 Paź, 2012 12:35 ]Książka godna polecenia Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-245900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Listopada 2012 "Golonki" z indyka w warzywkach Niestety aparat zjadł mi zdjęcie "po upieczeniu", ale wygląd, zapach i smak jest cudny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-247475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 3 Listopada 2012 wygląd, zapach i smak jest cudny. To widać i prawie czuć :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-247510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Listopada 2012 http://zapachyzmojejkuchni.blogspot.com/2012/11/pieczonka-w-garnku-rzymskim.html?spref=fb Agamama nie zmieściła przepisu na swoją pieczonkę na naszej stronie :devil: to ja to czynię :lol: :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-247945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 8 Listopada 2012 http://zapachyzmojejkuchni.blogspot.com/2012/11/pieczonka-w-garnku-rzymskim.html?spref=fb Agamama nie zmieściła przepisu na swoją pieczonkę na naszej stronie :devil: to ja to czynię :lol: :lol: :lol: Się poprawię Pieczonymi ziemniaczkami z ziołami Składniki: około 6 dużych ziemniaków zioła wg. uznania i upodobań, ja użyłam tymianku cytrynowegi, rozmarynu i gotowej mieszanki ziół do pieczonych ziemniaków Ziemniaki pokroiłam a'la półksiężyce i 5 min. obgotowałam we wrzątku. Garnek moczyłam ~ 1/2 h. Czas pieczenia około 1:15 min. Dopiekanie, a raczej podrumienianie po zdjęciu pokrywy ~ 15 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-248262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie garnka rzymskiego. Garnek taki powinno się wstawiać do zimnego piekarnika, aby powoli się nagrzewał. Prawda, czy mit ?Jeśli tak powinno być - do zimnego to jak pieczecie chleb. Gotowe ciasto wstawiacie do zimnego piekarnika, czy już gorącego. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji. Zakupiłem garnek na Allegro i jak wrócę to chcę upiec chleby. Zakwas podkarmia żona, dostała instrukcję. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-272789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 4 Marca 2013 Grzesiu! Garnka nie posiadam, ale zobacz co znalazłam w sieci... poczytaj :smile: http://www.garnek-rzymski.pl/ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/page/4/#findComment-272791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.