Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu się już ze mnie śmieje, ale to mnie tylko dopinguje.

To Ty się będziesz śmiał z ich min po pierwszym wędzeniu.

 

Powodzonka.

  • Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wielu się już ze mnie śmieje, ale to mnie tylko dopinguje.

To Ty się będziesz śmiał z ich min po pierwszym wędzeniu.

 

Powodzonka.

Zwłaszcza jak będziesz wyciągał piękne pęta kiełbasy i powalające wyglądem aromatyczne szynki, schaby, balerony etc. Kończ i testuj. Zabawa na całego. Ja dzisiaj wędzę kumplowi kiełbaskę, a już następny si pytał czy może u mnie po wędzić. A tak się dziwili po co taka wędzarnia.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Ale myślę, że już bliżej niż dalej

tadzikmal, odwaliłeś kawał dobrej roboty!

 

Tak jak rozmawialiśmy przez telefon, ja ciągle zastanawiam się nad tym żebyś zrobił strop z drewna (deski). Zwykłe deski bez felcu, nawet nie heblowane. Wędzarnia w ten sposób nie będzie taka szczelna. Może ktoś się wypowie w tym temacie? Mówiłem Ci także, że rura fi200 będzie za mała na komin ale teraz jak patrzę na rozwiązania, z których czerpiesz wzorce, to dochodzę do wniosku, że jednak będzie dobra.

Buduj dalej stary.

Pozdrawiam... Piotrek.

Radzio,

Rozmawiałem z Wojtkiem Minorem, on twierdzi, że spokojnie wystarcza. Dlatego kupiłem rurę fi 200, chociaż szukałem fi 250. Daje mi szczegółowe wytyczne. Myślę, że będzie dobrze. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Tadzik

Ale myślę, że już bliżej niż dalej

tadzikmal, odwaliłeś kawał dobrej roboty!

 

Tak jak rozmawialiśmy przez telefon, ja ciągle zastanawiam się nad tym żebyś zrobił strop z drewna (deski). Zwykłe deski bez felcu, nawet nie heblowane. Wędzarnia w ten sposób nie będzie taka szczelna. Może ktoś się wypowie w tym temacie? Mówiłem Ci także, że rura fi200 będzie za mała na komin ale teraz jak patrzę na rozwiązania, z których czerpiesz wzorce, to dochodzę do wniosku, że jednak będzie dobra.

Buduj dalej stary.

radziu na komin taka rura wystarczy. Ja mam co prawda dwie 130, ale szyber na zicher jest otwarty tylko do suszenia. Przy wędzeniu jest niemal cały przymknięty, a dymek sobie pięknie uchodzi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

No właśnie o osuszanie się obawiałem. Ja u siebie mam za mały przekrój komina i podczas obsuszania muszę uchylać drzwiczki. Chciałem, żeby Tadzik uniknął tego błędu ale skoro twierdzicie, że będzie dobrze to ok. Wcale się nie upieram przy swoim.

 

A co myślicie o sklepieniu z desek ?

Pozdrawiam... Piotrek.

Radzio,

Być może przy osuszaniu będzie trzeba otworzyć drzwiczki, ale to myślę, że to żaden problem. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo jest tuż przy wyjściu z mojego tarasu i musi być ładne. Chciałem na początku zbudować komin z klinkieru ale żona zdecydowała, że jest zbyt toporny. A jak pokazałem wędzarkę Wojtka, to powiedziała, że taką chcę i nie mam nic do gadania :smile:

A co do drewnianego sufitu, to ja za bardzo doświadczenia nie mam... Ale myślę, że w ogóle drewno jest dobre na wędzarnię.

Pozdrawiam Tadzik

żona zdecydowała, że jest zbyt toporny

To zmienia postać rzeczy!!! Z pewnymi opiniami się nie dyskutuje :grin:

Pozdrawiam... Piotrek.

żona zdecydowała, że jest zbyt toporny

To zmienia postać rzeczy!!! Z pewnymi opiniami się nie dyskutuje :grin:
Dokładnie, chyba nie miałem wyboru :lol:

 

[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 21:54 ]

Acha,

Jeszcze jedno, przymierzałem stelaż który mam do wędzarni i wszystko pasuje oprócz rusztu. Kupiłem ruszt do grilla i ma szerokość 68 (firmy Mastergrill) na głębokość 40 i coś mi się ubzdurało, że szerokość jest 67 i tak przygotowałem wnetrzne wędzarni. I mam do odsprzedania ruszt :smile: Może ktoś byłby chętny?

Pozdrawiam Tadzik
Otwieranie drzwiczek podczas osuszania to nie jest dobry pomysł. wszelkie regulacje robić jest lepiej górą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
DZIADEK, no to może Ciebie posłuchają? Przekrój komina powinien być jak największy, zawsze można go przysłonić szybrem. Prawda?
Pozdrawiam... Piotrek.
Prawie się nie wtrącam bo i tak nie słuchają robią po swojemu a później przerabiają. To ma być ładne a jak będzie się wędziło to sprawa drugorzędna. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Prawie się nie wtrącam bo i tak nie słuchają robią po swojemu a później przerabiają. To ma być ładne a jak będzie się wędziło to sprawa drugorzędna. Pozdrawiam

Dziadek, to nie tak, każda Twoja uwaga naprawdę jest przynajmniej przeze mnie analizowana. Ale rozmawiałem z kimś kto ma tak zrobione i już wędzi jakiś czas i dlatego zdecydowałem.

A jeśli chodzi o wędzenie. To mój znajomy robił dobre wędliny jakieś rok temu. Teraz idzie na ilość i i już nie jest to samo. Kiełbasa bez smaku, szynka twarda, kurczaka to zjeść się nie dało... I co z tego, że ma zaje.. stą wędzarnie. Nie to się liczy - liczy się ile serca włożysz w to.

 

A poza tym co mogę innego zrobić?

Pozdrawiam Tadzik

Prawie się nie wtrącam bo i tak nie słuchają robią po swojemu a później przerabiają. To ma być ładne a jak będzie się wędziło to sprawa drugorzędna. Pozdrawiam

Poza tym u mnie, to troszkę było inaczej. Moja żona mówiła, żebym ładny grill zbudował, a ja przeglądając internet znalazłem tę stronę. I to ja zdecydowałem, żeby zbudować grillo-wędzarnie. I jak mówiłem wielu się pukało i dalej puka. Zresztą zobaczymy co będzie częściej używane :smile: Poza tym zostało mi trochę materiału po budowie i dlatego zdecydowaliśmy się na klinkier.

Pozdrawiam Tadzik

I mam do odsprzedania ruszt

nie sprzedawaj. Przerób. Ja miałem podobny dylemat, ale w ruch poszła kątówka, spawarka i wszystko jest cacy. Połączenie jest praktycznie niewidoczne.
tadzikmal wrzuć fotki tego wkładu do grila.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

I mam do odsprzedania ruszt

nie sprzedawaj. Przerób. Ja miałem podobny dylemat, ale w ruch poszła kątówka, spawarka i wszystko jest cacy. Połączenie jest praktycznie niewidoczne.

No tak, kątówka to by się jeszcze znalazła ale spawarka to już nie. Musiałbym uderzyć do szwagra. Zobaczymy jak nie znajdę chętnego to tak zrobię. A oto ten ruszt:

 

http://img267.imageshack.us/img267/3205/20091004242.jpg

 

http://img261.imageshack.us/img261/4894/20091004243.jpg

 

http://img261.imageshack.us/img261/2153/20091004245.jpg

Pozdrawiam Tadzik

kątówka to by się jeszcze znalazła ale spawarka to już nie

to zagnij po 1 cm z każdego boku.

Wkładasz ruszt do imadła między dwie deski i drewnianym młotkiem zaginasz w dół odpowiedni kawałek. Powinno być dobrze :-)

A najlepsze to jest to, że brakuje mi dosłownie 1 cm (albo i mniej) Szerokość komory jest 70 cm i do komory idzie taki stelaż:

 

http://www.allegro.pl/item760460127_grill_kuty_grille_zestaw_do_zabudowy_wedzarnia.html

 

tylko wyższy.

Pozdrawiam Tadzik

tadzikmal,

no to "gra muzyka' :-). Podegnij tak jak napisałem i bedzie wszystko OK. Ważne tylko, aby zrobić to dokładnie i ładnie, żeby ruszt nie bujał Ci się na stelażu. Dasz radę :-).

Ewentualnymi odpryskami powłoki niklowej nie przejmuj się, bo po kilku grilowaniach będzie to zupełnie pomijalne.

Ja natomiast pominął bym stelaż wstawiając do komory tylko kątowniki. Daj po cztery, pięć z każdej strony będzie regulacja i nic nie musisz zaginać czy obcinać. W kątownikach przewiercisz otwory i przymocujesz do ściany wędzarni na stalowe kołki.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Ja natomiast pominął bym stelaż wstawiając do komory tylko kątowniki. Daj po cztery, pięć z każdej strony będzie regulacja i nic nie musisz zaginać czy obcinać. W kątownikach przewiercisz otwory i przymocujesz do ściany wędzarni na stalowe kołki.

Kątowniki są przyspawane do szyny. Tu wystarczy,że zrobię 4 otwory żeby wszystko zamocować, a przy pięciu kątownikach to będzie 10. Już chyba wolę coś zrobić z rusztem. Tam naprawdę wystarczy go troszkę podgiąć i będzie git. Ale najpierw może wystawię na allegro. Zresztą zobaczę.

Pozdrawiam Tadzik

Ja u siebie zrobiłem tylko poprzez wspawanie kątowników pod ruszt.

Mam 4 poziomy, spawałem już wewnątrz komory.

Mała spawarka nie powinna być problemem, spawanie 5minut.

Kątowniki możesz przecież przyciąć i oszlifować kanty wcześniej.

Luzy przy ruszcie są pożądane, wygoda przy zmianie poziomu.

Kanty zewnętrzne kątownika zaokrąglij koniecznie,

inaczej żona może mieć kuku przy operowaniu rusztem.

A wg mojego doświadczenia może to mieć poważne konsekwencje :cry:

Powodzenia :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC

Ja u siebie zrobiłem tylko poprzez wspawanie kątowników pod ruszt.

Mam 4 poziomy, spawałem już wewnątrz komory.

Mała spawarka nie powinna być problemem, spawanie 5minut.

Kątowniki możesz przecież przyciąć i oszlifować kanty wcześniej.

Luzy przy ruszcie są pożądane, wygoda przy zmianie poziomu.

Kanty zewnętrzne kątownika zaokrąglij koniecznie,

inaczej żona może mieć kuku przy operowaniu rusztem.

A wg mojego doświadczenia może to mieć poważne konsekwencje :cry:

Powodzenia :grin:

Popieram !!! to jest do zrobienia tak jak pisze batiar Zaufaj doświadczeniu. Wiele od Zbyszka można się nauczyć. Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.