Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sezon ogórkowy i tak sobie pomyślałem, że może się komuś przyda fajny przepis moje żony:

 

1. Ogórki po chińsku

 

3 kg ogórków pokroić w grube plastry (ok.1 cm) i zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 8 godz. Zlać powstały sok (wylać).

 

Zalewa: 1,5 szklanki octu,

1 kg cukru,

1główka czosnku (pokrojona w kostkę)

8 łyżek oleju

Wszystko zagotować. Po zagotowaniu dodać 2-3 łyżeczki papryczki chili.

 

Ogórki zalać zalewą i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie włożyć do słoików razem z zalewą. Nie pasteryzować. Wynieść w chłodne miejsce.

 

2. Grzyby kwaszone

 

1 kg grzybów, łyżka soli, pół łyżeczki cukru, 2 cebule, 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

 

Przygotowanie: grzyby oczyścić i obgotować w solonej wodzie (5 min), ostudzić.

- układać warstwami w słoju na przemian z talarkami cebuli, solą i przyprawami.

- Przykryć lnianą ściereczką, na wierzchu położyć talerz i obciążyć kamieniem.

- Pozostawić na 3-4 dni w temp. pokojowej, później wynieść w chłodne miejsce

 

Uwaga!!

Nie wszystkie grzyby nadają się do kwaszenia!!

Można kisić: maślaki podgrzybki, koźlarze, rydze, gąski, opieńki.

 

Przepisy sprawdzone oba wyroby są super. Ogórek jest ok do napojów :wink:

Smacznego.

 

Robert

 

P.S.

Zdjęcia postaram się dołączyć

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

marcinct,

sorry, że teraz dopiero odpowiadam, ale po urlopie nie zaglądałem do starych postów.

Odpowiadam na Twoje pytanie: wody nie dodaje się. Ogórki same puszczą sok :lol:

Zrobi się z zalewy syrop cukrowy, słodko - kwaśny.

 

Smacznego

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79483
Udostępnij na innych stronach

Moja żona robi takie ogórki tylko w większości całe i małe. Do krajanki idą tylko większe. Ogólnie to są pyszne i dzieciaki się nimi zajadają. Zamiast chili można użyć czerwonej ostrej papryki. Moc jest mniejsza a kolor intensywniejszy.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79490
Udostępnij na innych stronach

Nie zakładam nowego tematu ,więc tutaj się zapytam.

Czyje były pierożki (pieczone jak paszteciki) z kaszą gryczaną i grzybkami ?Autora proszę o przepis. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79493
Udostępnij na innych stronach

Czyje były pierożki (pieczone jak paszteciki) z kaszą gryczaną i grzybkami ?Autora proszę o przepis. :grin:

Trzecia alejka, rząd piąty w dziale mrożonki - Makro, W-wa :grin: :lol: :lol:

A na poważnie też bym prosił o ten przepis :tongue: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.