beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam Sezon ogórkowy i tak sobie pomyślałem, że może się komuś przyda fajny przepis moje żony: 1. Ogórki po chińsku 3 kg ogórków pokroić w grube plastry (ok.1 cm) i zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 8 godz. Zlać powstały sok (wylać). Zalewa: 1,5 szklanki octu, 1 kg cukru, 1główka czosnku (pokrojona w kostkę) 8 łyżek oleju Wszystko zagotować. Po zagotowaniu dodać 2-3 łyżeczki papryczki chili. Ogórki zalać zalewą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików razem z zalewą. Nie pasteryzować. Wynieść w chłodne miejsce. 2. Grzyby kwaszone 1 kg grzybów, łyżka soli, pół łyżeczki cukru, 2 cebule, 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: grzyby oczyścić i obgotować w solonej wodzie (5 min), ostudzić. - układać warstwami w słoju na przemian z talarkami cebuli, solą i przyprawami. - Przykryć lnianą ściereczką, na wierzchu położyć talerz i obciążyć kamieniem. - Pozostawić na 3-4 dni w temp. pokojowej, później wynieść w chłodne miejsce Uwaga!! Nie wszystkie grzyby nadają się do kwaszenia!! Można kisić: maślaki podgrzybki, koźlarze, rydze, gąski, opieńki. Przepisy sprawdzone oba wyroby są super. Ogórek jest ok do napojów :wink: Smacznego. Robert P.S. Zdjęcia postaram się dołączyć Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2009 a to fotka ogórków po chińsku są słodkie i ostre zarazem Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-74783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2009 beiot a wody do tej zalewy ogorkowej nic sie nie daje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-74790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2009 marcinct, sorry, że teraz dopiero odpowiadam, ale po urlopie nie zaglądałem do starych postów. Odpowiadam na Twoje pytanie: wody nie dodaje się. Ogórki same puszczą sok :lol: Zrobi się z zalewy syrop cukrowy, słodko - kwaśny. Smacznego Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2009 beiot, zapytaj jeszcze żonę, czy ocet do ogórków ma być 10% czy 6% Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2009 salvado, pytałem żonę :lol: 10% spirytusowy Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Września 2009 Moja żona robi takie ogórki tylko w większości całe i małe. Do krajanki idą tylko większe. Ogólnie to są pyszne i dzieciaki się nimi zajadają. Zamiast chili można użyć czerwonej ostrej papryki. Moc jest mniejsza a kolor intensywniejszy. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2009 Nie zakładam nowego tematu ,więc tutaj się zapytam.Czyje były pierożki (pieczone jak paszteciki) z kaszą gryczaną i grzybkami ?Autora proszę o przepis. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2009 Czyje były pierożki (pieczone jak paszteciki) z kaszą gryczaną i grzybkami ?Autora proszę o przepis. :grin: Trzecia alejka, rząd piąty w dziale mrożonki - Makro, W-wa :grin: :lol: :lol: A na poważnie też bym prosił o ten przepis :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Września 2009 Małgoś, wydaje mi się, że Eli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2733&highlight=danie+popisowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Września 2009 Oj dziękuję!!!Tak..to Eli... :grin: !!! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2755-og%C3%B3rki-po-chi%C5%84sku-i-grzyby-kwaszone/#findComment-79511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.