Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu robię wędzone oscypki z krowiego mleka. Robię również bunc, który najlepiej smakuje gdy jest świeży i miękki. Z rzadka i w odpowiedniej porze roku - sery z niebieską pleśnią.

Zazwyczaj wszystko się zjada; zdarza się jednak, że coś się w lodówce zawieruszy lub nie zje się w porę i zostają kawałki, kawałeczki. Zbieram je razem i trzymam w lodówce w otwartym pojemniku aby wyschły na kamień. W czasie suszenia, w warunkach lodówkowych, sery dojrzewają i nabierają aromatu. Takie wysuszone kawałaki podmrażam, aby nabrały kruchości i podmrożone trę na tarce w malakserze. Przechowuję wiórki nadal w lodówce zużywając jako przyprawę serową i dokładając stopniowo nowe porcje. Smakuje jak tarty parmezan a pozyskany jest praktycznie bezkosztowo.

Przykład zastosowania:

Fasolka szparagowa polana masłem i posypana tym serem. Po prostu pycha :!: Komponują się smaki wspaniale. Do gotowania fasolki należy dodać kminek i gałązkę rozmarynu lub oregano. Teraz jest sezon na fasolkę więc polecam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zajadam fasolkę szparagową z masełkiem i bułką tartą. pycha.

To co proponuje EAnna też pewnie pycha, ale trzeba mieć taki super ser.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75036
Udostępnij na innych stronach

Ja także wykorzystuje wiórki serowe.

1-jako dodatek do tarty z ciasta kruchego,z pomidorami,bazylią,czosnkiem

2-do sypania paluszków ciasta francuskiego-do piwka

3-do sosu z topionego seka do polewania gotowanej brukselki

Resztki sera ścieram na drobniutkiej tarce.Moje sery, z koziego mleka, nie rozpuszczają się i zostają w formie wiórek,lekko przypieczonych na złoty kolor.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75183
Udostępnij na innych stronach

Ja z resztek serów i wędlin robię po prostu domowe zapiekanki :)

Przy tej okazji także trochę dwudniowego pieczywa także da się zagospodarować :wink:

Jak już troszkę tych "resztek" się uzbiera, dokupuję pieczarki i

na kolację są pyszne zapiekanki :)

Co prawda sery kupione ale wędlina coraz częściej własna :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75185
Udostępnij na innych stronach

A moja żona Dorota resztki białego sera "suszy " w dużej ilości soli i po etapie suszenia sciera na drobnych oczkach .

Pomidorki posypane takim serkiem są super.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75232
Udostępnij na innych stronach

po etapie suszenia zciera na drobnych oczkach

... i wszystko jasne...

to w słoiku, w altanie, to był starty serek !!!.

Efcia odkręciła, a wszystkie ptaki z okolicy odfrunęły przedwcześnie do ciepłych krajów.l :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.