EAnna Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2009 Od czasu do czasu robię wędzone oscypki z krowiego mleka. Robię również bunc, który najlepiej smakuje gdy jest świeży i miękki. Z rzadka i w odpowiedniej porze roku - sery z niebieską pleśnią. Zazwyczaj wszystko się zjada; zdarza się jednak, że coś się w lodówce zawieruszy lub nie zje się w porę i zostają kawałki, kawałeczki. Zbieram je razem i trzymam w lodówce w otwartym pojemniku aby wyschły na kamień. W czasie suszenia, w warunkach lodówkowych, sery dojrzewają i nabierają aromatu. Takie wysuszone kawałaki podmrażam, aby nabrały kruchości i podmrożone trę na tarce w malakserze. Przechowuję wiórki nadal w lodówce zużywając jako przyprawę serową i dokładając stopniowo nowe porcje. Smakuje jak tarty parmezan a pozyskany jest praktycznie bezkosztowo.Przykład zastosowania:Fasolka szparagowa polana masłem i posypana tym serem. Po prostu pycha :!: Komponują się smaki wspaniale. Do gotowania fasolki należy dodać kminek i gałązkę rozmarynu lub oregano. Teraz jest sezon na fasolkę więc polecam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2009 Właśnie zajadam fasolkę szparagową z masełkiem i bułką tartą. pycha.To co proponuje EAnna też pewnie pycha, ale trzeba mieć taki super ser. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ja także wykorzystuje wiórki serowe.1-jako dodatek do tarty z ciasta kruchego,z pomidorami,bazylią,czosnkiem 2-do sypania paluszków ciasta francuskiego-do piwka3-do sosu z topionego seka do polewania gotowanej brukselkiResztki sera ścieram na drobniutkiej tarce.Moje sery, z koziego mleka, nie rozpuszczają się i zostają w formie wiórek,lekko przypieczonych na złoty kolor. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ja z resztek serów i wędlin robię po prostu domowe zapiekanki Przy tej okazji także trochę dwudniowego pieczywa także da się zagospodarować :wink: Jak już troszkę tych "resztek" się uzbiera, dokupuję pieczarki i na kolację są pyszne zapiekanki Co prawda sery kupione ale wędlina coraz częściej własna Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 A moja żona Dorota resztki białego sera "suszy " w dużej ilości soli i po etapie suszenia sciera na drobnych oczkach . Pomidorki posypane takim serkiem są super. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 po etapie suszenia zciera na drobnych oczkach... i wszystko jasne... to w słoiku, w altanie, to był starty serek !!!. Efcia odkręciła, a wszystkie ptaki z okolicy odfrunęły przedwcześnie do ciepłych krajów.l :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2766-wykorzystanie-resztek-ser%C3%B3w/#findComment-75233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.