Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

W ostatnią sobotę znów działałem.

Wyszło dużo lepiej niż ostatnio (miałem kłopoty z osadem na wedzonkach)

 

Zgodnie z rada Toshiby wędziłem już nie 35-40kg a tylko ok 15kg i podnosiłem temperature w wedzarni powoli przymykając drzwi

-2kg szynki

-3,5kg kiełbasy wieprzowo -wołowej

-experymentalnie 0,6kg ligawy wołowej

-2kg schabu

-ok 1,5 pseudo oscypka (mój pierwszy raz - powinien być wędzony na zimno ale i tak smakuje całkiemcałkiem)

-boczek

-pstrągi

-udka z kurczaka wg receptury Dziadka

 

Super wyszły szynki, schab, ligawa,boczek.

Kiełbasie i oscypkowi czegoś brakuje - udka chyba powinny być bardziej pdowedzone

Pstągi kupowałem po raz pierwszy w nowym miejscu - kupiłem je żywe sam zabiłem - ale niestety chyba hodowane były w niewłaściwy sposób - bo mają lekki posmak mułu (coś jak karp) - :(( CZY KTOŚ SIĘ Z TYM SPOTKAŁ ???

 

Wędzenie od 17.00 - 23.00 w temperaturze 56 C- olchą - (do drewna z drzew owocowych nie mogę znaleźć- jeśli ktoś ma jakiś wejście w okolicach Poznania -będe wdzięczny)

Szczególnie zadowolony jestem z Ligawy - eksperyment (1 dzień peklowania + nastrzyk) udany b. delikatna - ciemnoczerwony kolor skórki

 

Fotki poniżej http://images44.fotosik.pl/180/01e1b45d17c07d05m.jpg http://images40.fotosik.pl/175/f241925138797681m.jpg http://images43.fotosik.pl/179/67ed6f958f1c870cm.jpg http://images45.fotosik.pl/180/9822457c7fec1b2am.jpg

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2814-nowe-w%C4%99dzenie-u-szamota/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pstągi kupowałem po raz pierwszy w nowym miejscu - kupiłem je żywe sam zabiłem - ale niestety chyba hodowane były w niewłaściwy sposób - bo mają lekki posmak mułu (coś jak karp) - :( ( CZY KTOŚ SIĘ Z TYM SPOTKAŁ

Też kupuje z hodowli i stwierdziłem, że duże sztuki tak mają. Mniejsze nie tak bardzo. Najbardziej czuć bezpośrednio po wyjęciu z wędzarki. Na drugi dzień na zimno mniej.

 

w temperaturze 56 C-

Dal sera to za wysoko. Sprawdziłem na własnej skórze. Uważam, że ok. 35 to max. Inaczej płynie ser i duży wyciek z niego jest.

 

Udka trochę blade. Może wędliny przed zadymianiem wilgotne były :question:

miałem kłopoty z osadem na wedzonkach

Ja na początku po osuszeniu wędzę w niższej temp do 40stopni do uzyskania ładnego kolorku, a potem podnoszę temperaturę.

 

Pozdrawiam i powodzenia

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2814-nowe-w%C4%99dzenie-u-szamota/#findComment-76411
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z rada Toshiby wędziłem już nie 35-40kg a tylko ok 15kg

Ja też na początku robiłem wszystko na raz. Teraz staram sie zrobić 2-3 wyroby na raz tak żeby już oczekiwać na nowe wędzenie innych smaków. W sumie tylko boczek jest zawsze bo nie mogę sobie odmówić.

 

Wiem, wiem że czasu brakuje, ale kiedy ja lubię tą robotę.

 

Co do wyrobów to oczywiście pięknie wyglądają i pewnie też tak smakują

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2814-nowe-w%C4%99dzenie-u-szamota/#findComment-76459
Udostępnij na innych stronach

Pstrągi, podobnie jak karp lub inne ryby, łącznie z drapieżnikami, mogą mieć posmak mułu w okresie upałów i wysokiej wilgotności. Spowodowane jest to wzrostem glonów o nazwie: sinice. Rosną one szczególnie w wodach żyznych i płytkich, a do takich należą w większości stawy hodowlane. Sinice właśnie, mają zapach i smak mułu. Po przetworzeniu takiego pożywienia przez ryby, właściwości tej rośliny w zdecydowanym stopniu przechodzą do mięsa. Ryby drapieżne po zjedzeniu nafaszerowanej sinicą ryby spokojnego żeru są narażone na przejęcie tego zapachu i smaku. Pozbyć się tego można poprzez wpuszczenie takich ryb do czystej wody.

Pozdrowienia i smacznego.

Delawar

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2814-nowe-w%C4%99dzenie-u-szamota/#findComment-76467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.