Skocz do zawartości

Moja szyneczka troszke inaczej :)


Rekomendowane odpowiedzi

Wędziłem ostatnio troszke kiełbasek oraz boczek i szyneczke.

 

Szyneczka ważyła 4kg peklowana 7 dni wg tabeli dziadka

 

Boczek 2,5kg -----------------------3 dni ----------------------

 

Kiełbaski wg mojego przepisu opisywanego w oddzielnym poście.

 

 

Wszystko było by normalne ale przy szynce tak mne wzieło na eksperyment, dlaczego szynka ma mieć tłuszczyk na zewnątrz a nie w ...środku?? :)

 

I oto co wyszło :

 

 

 

Szyneczka wyszła pyszna soczysta, dowędzona i dokładnie sparzona. Wędziłem 6 godzin w temp 72-80 stopni C. Oczywiście wcześniej obsuszanie 1,5h w temp 30-35 stopni.

 

Parzenie 4h w temp 75 st C.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem 6 godzin w temp 72-80 stopni C

To parzenie raczej nie było potrzebne ;)

Parzenie 4h w temp 75 st C

Fajny pomysł z tym tłuszczykiem w środku :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76435
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję ładnych i na pewno smacznych wyrobów. Chciałbym zwrócić uwagę na osuszanie i wędzenie a bardziej na temperatury. Przy wędzonkach wędzonych a następnie parzonych - gotowanych. Możemy te temperatury mieć wyższe, czym jednocześnie skrócimy sobie czas wędzenia. I tak przy osuszaniu temperatura 40-60 st C. Często stosuje się większą. A wędzenie 80 st C to standard. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76438
Udostępnij na innych stronach

A wędzenie 80 st C to standard.

Gdy temperatura przekraczała 80st C przymykałem palenisko i czekałem aż spadnie do ok 72st C nastpnie znowu w górę do 80 st.

 

Przy osuszaniu nie chciałem zbyt mocno wysuszyć mięska, tym bardziej że wcześniej 3h jeszcze w domku sobie wisiała swobodnie o czym zapomniałem napisać.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76445
Udostępnij na innych stronach

Przy wędzonkach wędzonych a następnie parzonych - gotowanych. Możemy te temperatury mieć wyższe, czym jednocześnie skrócimy sobie czas wędzenia. I tak przy osuszaniu temperatura 40-60 st C. Często stosuje się większą. A wędzenie 80 st C to standard. Pozdrawiam

DZIADKU.

Czy mógłbyś rozwinąć myśl.

Śledzę dość uważnie Twoje posty i różnego rodzaju przepisy ale wydawało mi się zawsze że przestrzegałeś przed podnoszeniem temperatury powyżej ok 60-65st.

 

Ja stosuję wyższe temperatury gdy podpiekam sobie boczek lub krakowską ale szynkę zawsze starałem sie wędzić do tych 60st.

 

Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76451
Udostępnij na innych stronach

Po prostu nie raz trzeba przyśpieszyć robotę i dobrze wiedzieć że w takim przypadku improwizowanie przynosi również dobre efekty . W wędzeniu musimy ustalić co nas interesuje intensywny zapach dymu w wędzonkach czy tylko kolor wędzonek . Wybieramy wtedy odpowiednią technikę wędzenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76455
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.