witcher Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Wędziłem ostatnio troszke kiełbasek oraz boczek i szyneczke. Szyneczka ważyła 4kg peklowana 7 dni wg tabeli dziadka Boczek 2,5kg -----------------------3 dni ---------------------- Kiełbaski wg mojego przepisu opisywanego w oddzielnym poście. Wszystko było by normalne ale przy szynce tak mne wzieło na eksperyment, dlaczego szynka ma mieć tłuszczyk na zewnątrz a nie w ...środku?? I oto co wyszło : Szyneczka wyszła pyszna soczysta, dowędzona i dokładnie sparzona. Wędziłem 6 godzin w temp 72-80 stopni C. Oczywiście wcześniej obsuszanie 1,5h w temp 30-35 stopni. Parzenie 4h w temp 75 st C. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Tak też smacznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 dlaczego szynka ma mieć tłuszczyk na zewnątrz a nie w ...środku??Ciekawy pomysł. Chyba i ja spróbuję taka uwędzić. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Wędziłem 6 godzin w temp 72-80 stopni CTo parzenie raczej nie było potrzebne Parzenie 4h w temp 75 st CFajny pomysł z tym tłuszczykiem w środku :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Gratuluję ładnych i na pewno smacznych wyrobów. Chciałbym zwrócić uwagę na osuszanie i wędzenie a bardziej na temperatury. Przy wędzonkach wędzonych a następnie parzonych - gotowanych. Możemy te temperatury mieć wyższe, czym jednocześnie skrócimy sobie czas wędzenia. I tak przy osuszaniu temperatura 40-60 st C. Często stosuje się większą. A wędzenie 80 st C to standard. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 A wędzenie 80 st C to standard. Gdy temperatura przekraczała 80st C przymykałem palenisko i czekałem aż spadnie do ok 72st C nastpnie znowu w górę do 80 st. Przy osuszaniu nie chciałem zbyt mocno wysuszyć mięska, tym bardziej że wcześniej 3h jeszcze w domku sobie wisiała swobodnie o czym zapomniałem napisać. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Przy wędzonkach wędzonych a następnie parzonych - gotowanych. Możemy te temperatury mieć wyższe, czym jednocześnie skrócimy sobie czas wędzenia. I tak przy osuszaniu temperatura 40-60 st C. Często stosuje się większą. A wędzenie 80 st C to standard. Pozdrawiam DZIADKU. Czy mógłbyś rozwinąć myśl. Śledzę dość uważnie Twoje posty i różnego rodzaju przepisy ale wydawało mi się zawsze że przestrzegałeś przed podnoszeniem temperatury powyżej ok 60-65st. Ja stosuję wyższe temperatury gdy podpiekam sobie boczek lub krakowską ale szynkę zawsze starałem sie wędzić do tych 60st. Bardzo proszę o radę. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Po prostu nie raz trzeba przyśpieszyć robotę i dobrze wiedzieć że w takim przypadku improwizowanie przynosi również dobre efekty . W wędzeniu musimy ustalić co nas interesuje intensywny zapach dymu w wędzonkach czy tylko kolor wędzonek . Wybieramy wtedy odpowiednią technikę wędzenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 improwizowanie przynosi również dobre efekty Ok. dzięki. Przy następnym wędzeniu i ja sie pobawie temperaturą. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2816-moja-szyneczka-troszke-inaczej/#findComment-76458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.