Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj poczyniliśmy z Paplą kabanosy z dodatkiem mięsa strusiego.

 

Składniki:

 

2 kg mięsa strusiego (filet z uda)

4 kg tłustej wieprzowiny II

4 kwaśne, obrane jabłka

300 ml białego, wytrawnego wina

 

Przyprawy:

 

sól - 120 g

pieprz - 8 g

majeranek - 10 g

czosnek - 14 g

 

Mięso zmielić na sitku nr 8. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest aby mięsa nie wyrabiać tak jak przy produkcji kiełbas ale tylko dobrze je wymieszać. Uzyskaną masą mięsną napełnić jelita baranie i wędzić w temperaturze 45-50 stopni przez około 3 godziny. Pod koniec wędzenia podpiec w temperaturze 70 stopni przez 15 minut.

 

Na koniec jeszcze kilka zdjęć dla smaczku.

 

 

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/
Udostępnij na innych stronach

Jakie cudne i na pewno smaczne , czyżby przygotowane na zlot :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77512
Udostępnij na innych stronach

na pewno smaczne

Napiszę tak... są inne w smaku.

 

czyżby przygotowane na zlot

Tak, Haniu. Będziesz ich mogła spróbować.

Są ciekawe w smaku ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77514
Udostępnij na innych stronach

Radzio, napisz jeszcze co zrobiles z obranymi jablkami? Zjadłeś je podczas mielenia :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77515
Udostępnij na innych stronach

Wtam.

Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali :cool: :rolleyes:

 

Ha, to już wiem kto zgarnie wszystkie nagrody w konkursach "kiełbasianych" :devil:

:lol: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77516
Udostępnij na innych stronach

2 kg mięsa strusiego (filet z piersi)

Powinno być z uda.

Struś w przeciwieństwie do drobiu domowego nie ma mięśni piersiowych, tylko kość o strukturze siateczkowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77517
Udostępnij na innych stronach

2 kg mięsa strusiego (filet z piersi)

Powinno być z uda.

Struś w przeciwieństwie do drobiu domowego nie ma mięśni piersiowych, tylko kość o strukturze siateczkowej.

Masz Andrzeju na pewno rację. Ten kawałek mięsa był jednolitym mięśniem pozbawionym ścięgien i tłuszczu. Ja i Radzio sugerowaliśmy się opisem sprzedawcy. Do poprawienia w recepturze.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77518
Udostępnij na innych stronach

Masz Andrzeju na pewno rację.

Gdybym nie widział na własne oczy przepołowionej tuszy strusia to, na pewno i ja, tkwił bym w błędzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77519
Udostępnij na innych stronach

Czasem kupujemy mięso strusia na pobliskiej fermie i faktycznie mają w sprzedaży jedynie mocno czerwone mięso z udźca.

Już poprawiam recepturę.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77520
Udostępnij na innych stronach

Czyli, jak pisze Gonzo, sprawę nagród w konkursie na najlepszą i najładniejszą kiełbaskę mamy już z głowy i możemy zająć się przydzielaniem ich w innych konkursach. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77522
Udostępnij na innych stronach

Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali :cool: :rolleyes:

 

Po prostu korepetycje radzio sobie wykupił :!: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77523
Udostępnij na innych stronach

Radzio, napisz jeszcze co zrobiles z obranymi jablkami? Zjadłeś je podczas mielenia

Jabłka oczywiście dodajemy podczas mielenia mięsa. Dlatego są w składnikach :wink:

 

Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali

Jakiś rok temu zaraziłem się domowym masarstwem!

 

sprawę nagród w konkursie na najlepszą i najładniejszą kiełbaskę mamy już z głowy

:grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77558
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.