radzio Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wczoraj poczyniliśmy z Paplą kabanosy z dodatkiem mięsa strusiego. Składniki: 2 kg mięsa strusiego (filet z uda) 4 kg tłustej wieprzowiny II 4 kwaśne, obrane jabłka 300 ml białego, wytrawnego wina Przyprawy: sól - 120 g pieprz - 8 g majeranek - 10 g czosnek - 14 g Mięso zmielić na sitku nr 8. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest aby mięsa nie wyrabiać tak jak przy produkcji kiełbas ale tylko dobrze je wymieszać. Uzyskaną masą mięsną napełnić jelita baranie i wędzić w temperaturze 45-50 stopni przez około 3 godziny. Pod koniec wędzenia podpiec w temperaturze 70 stopni przez 15 minut. Na koniec jeszcze kilka zdjęć dla smaczku. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Jakie cudne i na pewno smaczne , czyżby przygotowane na zlot :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 na pewno smaczne Napiszę tak... są inne w smaku. czyżby przygotowane na zlot Tak, Haniu. Będziesz ich mogła spróbować. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 na pewno smaczne Napiszę tak... są inne w smaku. czyżby przygotowane na zlot Tak, Haniu. Będziesz ich mogła spróbować. Są ciekawe w smaku ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Radzio, napisz jeszcze co zrobiles z obranymi jablkami? Zjadłeś je podczas mielenia :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wtam.Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali :rolleyes: Ha, to już wiem kto zgarnie wszystkie nagrody w konkursach "kiełbasianych" :devil: :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 2 kg mięsa strusiego (filet z piersi) Powinno być z uda. Struś w przeciwieństwie do drobiu domowego nie ma mięśni piersiowych, tylko kość o strukturze siateczkowej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 2 kg mięsa strusiego (filet z piersi) Powinno być z uda. Struś w przeciwieństwie do drobiu domowego nie ma mięśni piersiowych, tylko kość o strukturze siateczkowej.Masz Andrzeju na pewno rację. Ten kawałek mięsa był jednolitym mięśniem pozbawionym ścięgien i tłuszczu. Ja i Radzio sugerowaliśmy się opisem sprzedawcy. Do poprawienia w recepturze. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Masz Andrzeju na pewno rację.Gdybym nie widział na własne oczy przepołowionej tuszy strusia to, na pewno i ja, tkwił bym w błędzie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Czasem kupujemy mięso strusia na pobliskiej fermie i faktycznie mają w sprzedaży jedynie mocno czerwone mięso z udźca. Już poprawiam recepturę. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Czyli, jak pisze Gonzo, sprawę nagród w konkursie na najlepszą i najładniejszą kiełbaskę mamy już z głowy i możemy zająć się przydzielaniem ich w innych konkursach. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali :rolleyes: Po prostu korepetycje radzio sobie wykupił :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Radzio, napisz jeszcze co zrobiles z obranymi jablkami? Zjadłeś je podczas mielenia Jabłka oczywiście dodajemy podczas mielenia mięsa. Dlatego są w składnikach :wink: Radzio, a cóżeś strasznego popełnił, że w wakacje Cię do szkoły na indywidualne nauczki do Papli posłali Jakiś rok temu zaraziłem się domowym masarstwem! sprawę nagród w konkursie na najlepszą i najładniejszą kiełbaskę mamy już z głowy :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2836-kabanosy-z-dodatkiem-mi%C4%99sa-strusiego/#findComment-77558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.