Skocz do zawartości

Chleb na gorąco z serem oryg. "Kepta duonele"


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

witam Beiot

mam pytanie masz jakiś przepis na ten smażony chleb ? coś takiego bym

sobie zrobił.

Spełniając życzenie Kolegi podaję opis produkcji.

 

Oryginalna Litewska nazwa to Kepta duonelė.

 

Składniki:

- chleb żytni, ciemny, najlepiej z kminkiem z mąki pełnoziarnistej - 1 szt

- majonez 4 czubate łyżki

- ser np typu Mozzarella lub inny żółty dobrze ciągnący się na ciepło - ok. 20dkg

- czosnek - 2 ząbki

 

 

Ilość składników może być inna wg własnych upodobań smakowych.

Chleb dobrze jak jest lekko czerstwy. Łatwiej kroi się na paski.

 

 

Opis wykonania:

 

1. Chleb pokroić na słupki o boku ok 1cm, jak frytki.

2. Ser potarkować na wiórki jak do piccy.

3. Czosnek obrać

 

 

4. Pokrojony chleb opiec w głębokim oleju na kolor złoty. Można to zrobić na patelni lub we frytkownicy. Przełożyć do głębokiej miski.

 

 

5. W dowolnym naczyniu umieścić potarkowany ser, dodać majonez i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

6. Do opieczonych słupków chleba ("frytkek") dodać wcześniej wymieszany ser z majonezem i czosnkiem. Dokładnie rozprowadzić ser z majonezem, tak aby każdy kawałek chleba był nim pokryty (ja to robiłem gołą łapką najlepiej wychodzi :lol: )

 

 

7. Wymieszany chleb z serem w szklanym naczyniu wstawić do piekarnika lub mikrofalówki i podgrzewać do momentu, aż zacznie się ser rozpuszczać. Po rozpuszczenia się sera wyjąć naczynie z chlebem i przemieszać wszystko łyżką. Można jeszcze trochę podgrzać. Ważne, aby sera nie zagotować.

 

8. Usiąść z rodziną przy stole i kosztować koniecznie z piwem lub kwasem.

 

 

Ostrzegam, że jest to potrawa bardzo kaloryczna i sycąca, jak cała kuchnia Litewska. :!:

 

Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku.

 

Pozdrawiam i smacznego

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/
Udostępnij na innych stronach

Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku.

dziękuje za wyczerpujący przepis,zrobie go niestety po niedzieli jak żony

nie będzie :wink: co do Litewskich chlebów miałem dwa razy z Puńska chleb Bociu

pieczony na liściach tataraku,bardzo cięzki i zwięzły-zjesz dwie kromki i już więcej

nie idzie taki syty

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/#findComment-77902
Udostępnij na innych stronach

bardzo cięzki i zwięzły-zjesz dwie kromki i już więcej

nie idzie taki syty

Tak ma Litewska kuchnia. Dośc ciężka i sycąca. Dużo tłustego, soli, kminku, miodu i śmietany.

Zrób jak żona będzie też jej posmakuje. :wink: Chyba że to ma być niespodzianka :!:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/#findComment-77941
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.