beiot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam witam Beiot mam pytanie masz jakiś przepis na ten smażony chleb ? coś takiego bym sobie zrobił. Spełniając życzenie Kolegi podaję opis produkcji. Oryginalna Litewska nazwa to Kepta duonelė. Składniki: - chleb żytni, ciemny, najlepiej z kminkiem z mąki pełnoziarnistej - 1 szt - majonez 4 czubate łyżki - ser np typu Mozzarella lub inny żółty dobrze ciągnący się na ciepło - ok. 20dkg - czosnek - 2 ząbki Ilość składników może być inna wg własnych upodobań smakowych. Chleb dobrze jak jest lekko czerstwy. Łatwiej kroi się na paski. Opis wykonania: 1. Chleb pokroić na słupki o boku ok 1cm, jak frytki. 2. Ser potarkować na wiórki jak do piccy. 3. Czosnek obrać 4. Pokrojony chleb opiec w głębokim oleju na kolor złoty. Można to zrobić na patelni lub we frytkownicy. Przełożyć do głębokiej miski. 5. W dowolnym naczyniu umieścić potarkowany ser, dodać majonez i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. 6. Do opieczonych słupków chleba ("frytkek") dodać wcześniej wymieszany ser z majonezem i czosnkiem. Dokładnie rozprowadzić ser z majonezem, tak aby każdy kawałek chleba był nim pokryty (ja to robiłem gołą łapką najlepiej wychodzi :lol: ) 7. Wymieszany chleb z serem w szklanym naczyniu wstawić do piekarnika lub mikrofalówki i podgrzewać do momentu, aż zacznie się ser rozpuszczać. Po rozpuszczenia się sera wyjąć naczynie z chlebem i przemieszać wszystko łyżką. Można jeszcze trochę podgrzać. Ważne, aby sera nie zagotować. 8. Usiąść z rodziną przy stole i kosztować koniecznie z piwem lub kwasem. Ostrzegam, że jest to potrawa bardzo kaloryczna i sycąca, jak cała kuchnia Litewska. :!: Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku. Pozdrawiam i smacznego Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku. dziękuje za wyczerpujący przepis,zrobie go niestety po niedzieli jak żony nie będzie :wink: co do Litewskich chlebów miałem dwa razy z Puńska chleb Bociu pieczony na liściach tataraku,bardzo cięzki i zwięzły-zjesz dwie kromki i już więcej nie idzie taki syty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/#findComment-77902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 bardzo cięzki i zwięzły-zjesz dwie kromki i już więcej nie idzie taki sytyTak ma Litewska kuchnia. Dośc ciężka i sycąca. Dużo tłustego, soli, kminku, miodu i śmietany. Zrób jak żona będzie też jej posmakuje. :wink: Chyba że to ma być niespodzianka :!: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2844-chleb-na-gor%C4%85co-z-serem-oryg-kepta-duonele/#findComment-77941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi