prasatko Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2009 Kochani, pomóżcie, proszę. Zaczęłam od szybkiego gotowania mięska w zalewie i studzenia, po czym znowu gotowania. Wychodzi niezłe, ale nie ma skórki i koloru. Znalazłam u Was boski przepis na szynkową peklowaną w woreczku strunowym, czekam na peklosól i osłonki barierowe. Ponieważ zamówiłam też strzykawę z igłą, chcę zrobiś szynkę i schab (polędwicę) peklowaną w zalewie, nastrzykiwaną. Siatkę też zamówiłam. A teraz ad rem: jakie wędliny mogę robić bez wędzenia? Wędzenie nie wchodzi w rachubę, tylko parzenie. A więc co mogę zrobić i jak? Oczywiście najprościej na początek. Proszę, podzielcie się swą wiedzą i doświadczeniem. Życzę wielu sukcesów jedzonkowych (w podzięce mogę się podzielić własnymi boskimi wynalazkami) i czekam niecierpliwie. Cytuj proś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2009 Witam, wachlarz produktów niewędzonych jest szeroki, o czym mozesz przekonać się przeszukując nasze forum. Mogą to być różnego rodzaju wędliny z szynkowara, białe kiełbaski, pasztety, metki itp. Z drugiej strony możesz dodać sól z aromatem wedzarniczym, co nada chociaż namiastkę smaku. Jeszcze inaczej, zobacz na naszej mapce, gdzie mieszkasz, gdzie są blisko Ciebie inni pasjonaci wędlin. Zwróć się z zapytaniem, przecież mamy nasze lokalne wędzarnie... Pozdrawiam i życzę sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2009 Witaj na naszym forum. :grin: A teraz do rzeczy.Możesz robić wszystko poczynając od kiełbas a kończąc na szynkach ,ale parzonych lub pieczonych.Bardzo dobre są wyroby z szynkowara/strona główna brązowe belki/.Szynkowar możesz zastąpić osłonkami barierowymi/drogie/ lub osłonkami termokurczliwymi/tańsze/.Jak chcesz znależć jakiś przepis skorzystaj z opcji szukaj.Pozdrawiam i powodzenia :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2009 Witaj prasatko ! Zajrzyj tutaj (strona główna): http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2009 Witam prasatko,bez wędzenia można robić szynki i kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prasatko Opublikowano 5 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2009 Jak widać, można na Was liczyć. Proszę jeszcze o jedno - czy jeśli wezmę kawałek surowej szynki i jej nie pokroję, tylko zapekluję, na mokro, uprzednio nastrzykując, wcisnę w siatkę i dodam sól z aromatem wędzarniczym (skąd ją wziąć?), a następnie będę parzyć w normalnym grubym garnku, to wyjdzie mi coś w rodzaju zwyczajnej szynki gotowanej? Co zrobić, żeby miała zwyczajną skórkę? Bez wędzenia, oczywiście. Mieszkam w centrum Warszawy, ale ani tu, ani w okolicznych dzielnicach nie ma wędzarni... a poza tym nie przepadam za mocno wędzonymi szynkami. Czekam na porady od tych, co próbowali już wszystkiego. Z przeprosinami za nadwerężanie Waszej cierpliwości oraz gorącymi podziękowaniami! Cytuj proś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2009 sól z aromatem wędzarniczym (skąd ją wziąć?), Sól wędzarniczą dostaniesz w sklepie u Miro. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2009 Co zrobić, żeby miała zwyczajną skórkę? Bez wędzenia, oczywiście Istnieje sposób opisany na forum , z tego co pamiętam smarowało się szynkę mieszanką przypraw z miodem i do piekarnika. Trochę zapiec i "skórka" gotowa. Mieszkam w centrum Warszawy, ale ani tu, ani w okolicznych dzielnicach nie ma wędzarni... a poza tym nie przepadam za mocno wędzonymi szynkami Myślę że bez problemu znajdziesz osobę która na poczatek użyczy Ci swojej wędzarni, a czasem wędzenia dopasujesz szynkę do swojego podniebienia. Tutaj znajdziesz przepis na szynkę z osłonki : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43873&highlight=#43873 Jedyne co teraz zmieniam to pekluję 24H i dopiero po upeklowaniu pakuję w oslonki :lol: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2009 Taka szynka jaką próbujesz zrobić to świetna rzecz.Ja bym nie używał soli wędzarniczej tylko poksól 50/50 z solą i w takiej solance peklował.Proporcję jak zrobić solankę znajdziesz w tabeli Dziadka.Otrzymasz szynkę gotowaną nie wędzoną .Jak będziesz trzymał się zasad parzenia i peklowania to wyjdzie bardzo dobra.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2009 Arkadiuszu...prasatko to kobietka :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2009 Kiedyś robiłem taką szynke smakowo wychodzi dobra u nas nazywa się ją biała szynka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prasatko Opublikowano 6 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2009 Jesteście kochani. Wdzięczność Wam jestem winna bez granic. Ten link jest super, ale to na kiełbaskę szynkową, a mnie chodZiło o całą szynusię, taką z kulki. Będę warzyć metodą prób i błędów, ale myślę, że nawet te błędy przyjaciele pochłoną raz dwa.Raz jeszcze wszystkim dziękuję , ślę pozdrowienia, i trzymajcie ksciuki!Wasze Prasatko Cytuj proś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2009 Spróbuj tak: parz szynkę ok. 45min, potem posmaruj mięso(gorące) taką polewą: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka oleju pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego dodatek wody- tyle aby uzyskać konsystencję skondensowanego słodzonego mleka. Mięso do piekarnika, tmp 75-80st C. Czasu nie pamiętam, ale wydaje mi się że ok 10-15 min.. Kolor prawie jak po wędzeniu i bardzo przyjemny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Września 2009 Pamiętaj ,że jak będziesz tą szynkę tylko parzyć to przez pierwsze 10-15 min ją gotuj a potem parz w niższej temp/patrz str. główna temat "obróbka cieplna"/. Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2894-zaczynam-ale-bez-was-b%C4%99dzie-trudno/#findComment-79168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.