Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Powoli pojawiają się grzybki, narazie jest trochę za sucho, ale myślę że gdzieś za tydzien lub dwa powinno być troche więcej. Jak narazie gąski i wczoraj ten grzybek

 

http://monki.us/~tier/grzyb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-72253
Udostępnij na innych stronach

i wczoraj ten grzybek

Przepiękny koźlarz "Babka". Wiele ich było w Hucie na zlocie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-72271
Udostępnij na innych stronach

A tak to wyglądało za zlocie. :grin:

 

 

W październiku , znów tam jedziemy ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-72311
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam widzę że są tu też grzybnięci, czytałem posty o waszych grzybowych łowach w lesie. Jeżeli macie jakieś problemy z rozpoznaniem grzybów zapraszam na www.Nagrzyby.pl

Ja sam nie jestem wielkim znawcą grzybów, więc nigdy w życiu nie powiem komuś że taki a taki grzyb jest jadalny, jeżeli go nie znam,a jeszcze gorzej jak widzę ten grzybek tylko na marnej jakości fotce, ludzie uwierzcie że nie mając pewności co do gatunku grzybka narażamy siebie i innych na niebezpieczeństwo, z grzybami nie ma żartów. Po co komuś mają płukać żołądek albo grać po raz ostatni. Więc jeszcze raz zapraszam na tę stronkę gdzie grzyboznawcy na 200% was zapewnią że tego grzyba możecie zjeść bez obaw. Możecie też obejrzeć zdjęcia grzybów w atlasie i porównać, dowiedzieć sie gdzie szukać grzybasków.

 

 

koźlarz pomarańczowy, pieprznik jadalny(kurka), prawdziwek, maślak,

nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-73754
Udostępnij na innych stronach

Takie kurki rosną w Gdyńskich lasach.

Bardzo dużo kurek zostawiłam w lesie ze względu na ich wielkość .

Ale za kilka dni ......

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-73773
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy to mają dobrze że mogą tak w tygodniu na grzybki chodzić i takimi żniwami się chwalić baaardzo piękny zbiór, teraz troszkę zamrozić a troszkę do słoików.Moje gratulacje

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74019
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze plony.

Nic nie mówisz ile osób zbierało :lol: . Może pod spodem są szyszki :question: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74020
Udostępnij na innych stronach

tier, jak masz tyle kurek, to wypróbuj kulajdę z przepisu Majki. Znajdziesz ją tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=512&postdays=0&postorder=asc&highlight=kulajda&start=15
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74026
Udostępnij na innych stronach

Zbieraliśmy we trzech, ja oczywiście jako najmłodszy zbieracz zebrałem malutki koszyczek :P Grzybów cała masa. Czekaliśmy w aucie bo padał deszcz... gdy trochę ustało zbieraliśmy w lekkim deszczu, ale było warto :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74031
Udostępnij na innych stronach

baaardzo piękny zbiór, teraz troszkę zamrozić a troszkę do słoików.

Mrożone kurki i rydze to tylko blanszowane albo podduszone na smalcu.Kiedyś zamroziłem kurki surowe i wszystkie były gorzkie - a trochę ich miałem :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74037
Udostępnij na innych stronach

A ja kurki po prostu suszę :grin:

I naprawdę nic nie tracą, wystarczy namoczyć i

można .... np. jajecznicę na kurkach usmażyć :tongue:

Albo coś innego :grin: :grin:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74043
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zamroziłem kurki surowe i wszystkie były gorzkie - a trochę ich miałem :sad:

 

No to zrobiłeś podstawowy błąd . Szkoda że się mnie nie pytałeś :tongue:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74044
Udostępnij na innych stronach

tier, jak masz tyle kurek, to wypróbuj kulajdę z przepisu Majki. Znajdziesz ją tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=512&postdays=0&postorder=asc&highlight=kulajda&start=15

Aniaandy'ego dzięki za przepis, właśnie ugotowałem kulajdę, wyszło nawet dobre (dobre bo nie mam porówniania z oryg.) własnie spożywam na śniadanie po ciężkim obieraniu grzybków :D :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-74058
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wyskoczyłem dziś do lasu i znalazłem oto coś takiego, pytanie co to za grzybek? (raczej nie jest to podgrzybek)

 

http://monki.us/~tier/grzyby/27.08/2.jpg

http://monki.us/~tier/grzyby/27.08/3.jpg

http://monki.us/~tier/grzyby/27.08/4.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-77900
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy zdjęcia oddają dobrze kolory ale jest to borowik szlachetny czyli pospolity "prawdziwek". Tak jak pyta many tylko jeden ? Nie miał rodziny ?

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/21/#findComment-77916
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.