pisiorek Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2009 Zrobiłem już kilka wędzeń i ogólnie nie jest najgorzej, ale mam zastrzeżenia co do kiełbasy. Ogólnie wzorem kiełbasy, dla mnie, jest kiełbasa z dzieciństwa, dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2009 Kolega DZIADEK podaje tu gdzieś dokładny przepis. Warto poszukać, bo wszyscy chwalą Ja jeszcze nie próbowałem, bo szukam beczki na szybka wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2009 Ogólnie wzorem kiełbasy, dla mnie, jest kiełbasa z dzieciństwa, dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy.1.ze smakami z dzieciństwa, tak jest, trudno do nich nawiązać. 2.prawdopodobnie poszukujesz kiełbasy słabo związanej - lekko rozpadającej się, z odrobiną słabo z żelowanej galaretki. Staraj się słabo mieszać farsz, nie dodawaj żadnych mięs powodujących wiązanie farszu oraz dolewać wody tj 10-15% wsadu mięsa. Wędzenie w ciepłym dymie, żadnego pieczenia w wędzarni oraz parzenie w wodzie o temp. 75 C. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2009 dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasytaką kiełbase robią po dzień dzisiejszy w Liszkach,dostępna na targu w Skoczowie lub Żywcu jest to hitowy produkt po dzień dzisiejszy. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2009 U mnie też wszyscy o taką kiełbaskę pytają, a z młodych lat pamiętam że jak ojciec taką zrobił to był zły że nie wyszła :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.