Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem już kilka wędzeń i ogólnie nie jest najgorzej, ale mam zastrzeżenia co do kiełbasy. Ogólnie wzorem kiełbasy, dla mnie, jest kiełbasa z dzieciństwa, dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie wzorem kiełbasy, dla mnie, jest kiełbasa z dzieciństwa, dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy.

1.ze smakami z dzieciństwa, tak jest, trudno do nich nawiązać.

2.prawdopodobnie poszukujesz kiełbasy słabo związanej - lekko rozpadającej się, z odrobiną słabo z żelowanej galaretki.

Staraj się słabo mieszać farsz, nie dodawaj żadnych mięs powodujących wiązanie farszu oraz dolewać wody tj 10-15% wsadu mięsa.

Wędzenie w ciepłym dymie, żadnego pieczenia w wędzarni oraz parzenie w wodzie o temp. 75 C.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79541
Udostępnij na innych stronach

dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy

taką kiełbase robią po dzień dzisiejszy w Liszkach,dostępna na targu w Skoczowie

lub Żywcu jest to hitowy produkt po dzień dzisiejszy.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2911-zbyt-sucha-kie%C5%82basa/#findComment-79576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.