alehar Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2009 WitamAlbo nie znalazłem, albo nie doczytałem, albo....Pieczenie po wędzeniu powinno się odbywać bez zrębków, czyli "działa" w wędzarce sama temperatura ? czy też wyrób powinien być dalej lekko odymiany w tej podwyższonej temperaturze ?Jak to robicie ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2009 Jeśli wędzarnia jest elektryczna czy gazowa to pieczenie chyba raczej bez zrębków.A w tradycyjnej to zawsze trochę dymu będzie bo nie ma dymu bez ognia i na odwrót :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Września 2009 Po uwędzeniu boczku dopiekam go w wędzarce. Zawijam go w folie aluminiową zostawiając trochę luzu na górze przy sznurku. W ten sposób działa na niego tylko temperatura. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2009 Dzięki Panowie... Wędzarnia gazowa... Jesli masz kilka boczków to nie problem, gorzej (chyba) jak wisi kilka zwojów kiełbas... zawijać je w folie ??? No... nic... poczekam na precyzyjną informację... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2009 W folie zawijam tylko boczek.Cienką kiełbasę dopiekam bez zawijania. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Września 2009 Nie martw się tym czy będzie to tylko temperatura, czy też znajdzie się trochę dymku.Ważne jest to, abyś potrafił utrzymać reżim temperaturowy podczas pieczenia w wędzarni. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2009 Reasumując: lekki ew. dymek (rozgarnięte - usunięte zrębki) i podwyższona temperatura do zalecenej podczas pieczenia...Drążę temat, bo zawsze swoje wyroby parzę, a chce spróbować pieczenia OK. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2009 a chce spróbować pieczeniaTylko pilnuj temperatury, bo będziesz miał kiełbasę z grilla ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Września 2009 Reasumując: lekki ew. dymek (rozgarnięte - usunięte zrębki) i podwyższona temperatura do zalecenej podczas pieczenia... Drążę temat, bo zawsze swoje wyroby parzę, a chce spróbować pieczenia OK. Tylko nie zapomnij o jednym szczególe. Wyroby powinny być przygotowane pod pieczenie, to znaczy powinna być zmniejszona ilość soli podczas przygotowywania mięsa – chyba że lubisz lekko przesolone wyroby. Ja lubię bo stosuje je na obkład do chleba więc z pieczywem i masełkiem nawet lepiej smakuje, no i trwałość produktu się przedłuża. Wyroby podczas parzenia tracą lekko zawartość soli – przechodzi do wody. Jednak podczas pieczenia stężenie soli w wyrobie rośnie, ponieważ część wody odparowuje. Ja piekę z zawartością dymu, nie widzę żadnych ujemnych skutków, wręcz odwrotnie. Podczas wędzenia zbiera się żar w palenisku i pod koniec wędzenia jest go tyle że starcza mi jeszcze na pieczenie, a jeśli nie to dokładam normalnie drewna i koniec. A to miesko / karkówka. szynka, polędwiczki i schabik / wczoraj uwędzone i podpieczone w wędzarni - pieczenie z dymem. Peklowanie 7 dniowe 4 stC, wedzenie w rzadkim i średnio rzadkim dymem 5 godzin 40 stC i pieczenie 3 godziny (mniejsze kawalki odpowiednio 2 godziny no i polędwiczki 45 min) temp 80 - 90 stC No i wędzone rybki z poniedzialku - wegorz 4 szt. i pstrąg 30 szt. / a raczej to co z tego wędzenia jeszcze zostało. Solone 0,5 kg soli na 10 l wody 12h-4 stC, wędzone 40 stC 3,5 godz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Września 2009 Szynki podpieczone w wędzarni są bardziej aromatyczne niż szynki parzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Września 2009 "TOSHIBA" Dzieki za tak dokladne dane co do pieczenia zanotowałem. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Września 2009 Pamiętaj tylko że przy podnoszeniu temperatury z 40 na 80 stC mięso „lubi” się spocić i ten proces staraj się przeprowadzić w miarę bez dymu, wykorzystując zebrany żar i dostarczając mu tylko więcej powietrza lub/i otwierając wszystkie szybry – czyli zwiększając cug. No i przypominam również o osuszeniu wędzonek (i wędzarni jeśli jest murowana lub drewniana – metalowej nie trzeba bo nie ma z czego) przed wędzeniem! PSCo do czasów i temperatur musisz sam stwierdzić czy odpowiada Tobie efekt końcowy - to co podałem potraktuj jako założenia, a nie jako technologię :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benekbajdul Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2015 A to miesko / karkówka. szynka, polędwiczki i schabik / wczoraj uwędzone i podpieczone w wędzarni - pieczenie z dymem. Peklowanie 7 dniowe 4 stC, wedzenie w rzadkim i średnio rzadkim dymem 5 godzin 40 stC i pieczenie 3 godziny (mniejsze kawalki odpowiednio 2 godziny no i polędwiczki 45 min) temp 80 - 90 stCNo i wędzone rybki z poniedzialku - wegorz 4 szt. i pstrąg 30 szt. / a raczej to co z tego wędzenia jeszcze zostało. Solone 0,5 kg soli na 10 l wody 12h-4 stC, wędzone 40 stC 3,5 godz Ech, za krótko podpiekałem (2godziny) i szyneczki wyszły rtochę krwiste w środku, można je jeszcze uparzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-451272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.