Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Albo nie znalazłem, albo nie doczytałem, albo....

Pieczenie po wędzeniu powinno się odbywać bez zrębków, czyli "działa" w wędzarce sama temperatura ? czy też wyrób powinien być dalej lekko odymiany w tej podwyższonej temperaturze ?

Jak to robicie ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wędzarnia jest elektryczna czy gazowa to pieczenie chyba raczej bez zrębków.

A w tradycyjnej to zawsze trochę dymu będzie bo nie ma dymu bez ognia i na odwrót :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79690
Udostępnij na innych stronach

Po uwędzeniu boczku dopiekam go w wędzarce. Zawijam go w folie aluminiową zostawiając trochę luzu na górze przy sznurku. W ten sposób działa na niego tylko temperatura.
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79691
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie...

 

Wędzarnia gazowa...

 

Jesli masz kilka boczków to nie problem, gorzej (chyba) jak wisi kilka zwojów kiełbas... zawijać je w folie ??? :cry:

 

No... nic... poczekam na precyzyjną informację...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79694
Udostępnij na innych stronach

Nie martw się tym czy będzie to tylko temperatura, czy też znajdzie się trochę dymku.

Ważne jest to, abyś potrafił utrzymać reżim temperaturowy podczas pieczenia w wędzarni.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79699
Udostępnij na innych stronach

Reasumując: lekki ew. dymek (rozgarnięte - usunięte zrębki) i podwyższona temperatura do zalecenej podczas pieczenia...

Drążę temat, bo zawsze swoje wyroby parzę, a chce spróbować pieczenia :) OK.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79701
Udostępnij na innych stronach

a chce spróbować pieczenia

Tylko pilnuj temperatury, bo będziesz miał kiełbasę z grilla ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79706
Udostępnij na innych stronach

Reasumując: lekki ew. dymek (rozgarnięte - usunięte zrębki) i podwyższona temperatura do zalecenej podczas pieczenia...

Drążę temat, bo zawsze swoje wyroby parzę, a chce spróbować pieczenia :) OK.

Tylko nie zapomnij o jednym szczególe.

Wyroby powinny być przygotowane pod pieczenie, to znaczy powinna być zmniejszona ilość soli podczas przygotowywania mięsa – chyba że lubisz lekko przesolone wyroby. Ja lubię bo stosuje je na obkład do chleba więc z pieczywem i masełkiem nawet lepiej smakuje, no i trwałość produktu się przedłuża.

 

Wyroby podczas parzenia tracą lekko zawartość soli – przechodzi do wody.

Jednak podczas pieczenia stężenie soli w wyrobie rośnie, ponieważ część wody odparowuje.

 

Ja piekę z zawartością dymu, nie widzę żadnych ujemnych skutków, wręcz odwrotnie.

Podczas wędzenia zbiera się żar w palenisku i pod koniec wędzenia jest go tyle że starcza mi jeszcze na pieczenie, a jeśli nie to dokładam normalnie drewna i koniec.

 

A to miesko / karkówka. szynka, polędwiczki i schabik / wczoraj uwędzone i podpieczone w wędzarni - pieczenie z dymem. Peklowanie 7 dniowe 4 stC, wedzenie w rzadkim i średnio rzadkim dymem 5 godzin 40 stC i pieczenie 3 godziny (mniejsze kawalki odpowiednio 2 godziny no i polędwiczki 45 min) temp 80 - 90 stC

No i wędzone rybki z poniedzialku - wegorz 4 szt. i pstrąg 30 szt. / a raczej to co z tego wędzenia jeszcze zostało. Solone 0,5 kg soli na 10 l wody 12h-4 stC, wędzone 40 stC 3,5 godz

 

 

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79712
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj tylko że przy podnoszeniu temperatury z 40 na 80 stC mięso „lubi” się spocić i ten proces staraj się przeprowadzić w miarę bez dymu, wykorzystując zebrany żar i dostarczając mu tylko więcej powietrza lub/i otwierając wszystkie szybry – czyli zwiększając cug.

 

No i przypominam również o osuszeniu wędzonek (i wędzarni jeśli jest murowana lub drewniana – metalowej nie trzeba bo nie ma z czego) przed wędzeniem!

 

PS

Co do czasów i temperatur musisz sam stwierdzić czy odpowiada Tobie efekt końcowy - to co podałem potraktuj jako założenia, a nie jako technologię :!:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-79742
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

 

A to miesko / karkówka. szynka, polędwiczki i schabik / wczoraj uwędzone i podpieczone w wędzarni - pieczenie z dymem. Peklowanie 7 dniowe 4 stC, wedzenie w rzadkim i średnio rzadkim dymem 5 godzin 40 stC i pieczenie 3 godziny (mniejsze kawalki odpowiednio 2 godziny no i polędwiczki 45 min) temp 80 - 90 stC

No i wędzone rybki z poniedzialku - wegorz 4 szt. i pstrąg 30 szt. / a raczej to co z tego wędzenia jeszcze zostało. Solone 0,5 kg soli na 10 l wody 12h-4 stC, wędzone 40 stC 3,5 godz

 

 

 

Ech, za krótko podpiekałem (2godziny) i szyneczki wyszły rtochę krwiste w środku, można je jeszcze uparzyć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2921-pieczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-451272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.