Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

 

W jednym ze sklepów Zakopanego kupiłem kabanosy końskie ( oryginalna nazwa ) , są dosyć pikantne lecz nie powalające . Jedno jest pewne że smak się nie zmienił przez parę lat .

 

Wklejam fotkę , być może temat się rozwinie .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/
Udostępnij na innych stronach

Hmm.ten biały tłuszczyk to niezbyt wygląda mi na koński.

Myślę , że konina to jakiś procentowy dodatek do wieprzowiny .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80366
Udostępnij na innych stronach

Raczej na odwrót.Wieprzowina to procentowy dodatek do koniny.

Powiększając zdjęcie widzę że ten "kabanos koński" nie ma jednak nic wspólnego z oryginałem a wierzcie mi zajadałem go tonami.Pychota zwłaszcza wyciągnięty prosto z wędzarni.Aż żal tamtych dawnych lat. :cry:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80378
Udostępnij na innych stronach

Raczej na odwrót.Wieprzowina to procentowy dodatek do koniny.

 

Być może :blush: receptury nie znam .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80382
Udostępnij na innych stronach

Mój znajomy, sąsiad był mistrzem w produkcji kabanosa końskiego.

Robił tylko ten wyrób.To lata mojego dzieciństwa ale jak do tej pory nikt nie zrobił takiego cuda jak on.

Handlowałem z nim wiele lat i pomimo tego że zakończył produkcję, swojej receptury nie zdradził.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80398
Udostępnij na innych stronach

Przywieź go na zlot i daj nam 3 godzinki. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80404
Udostępnij na innych stronach

Witam ja znalazłem taki przepis może się przyda.

KABANOSY Z KONINY

3 kg mięsa końskiego dojrzałego (rostbef, polędwica lub z zadniej ćwiartki), 1 kg słoniny, 10 dag soli, 1 dag saletry, pieprz mielony; jelita baranie

Dokładnie oczyszczone ze ścięgien i błon mięso podzielić na dwie części: jedną przepuścić przez maszynkę, drugą pokrajać w drobną kostkę (wielkości grochu). Połowę słoniny również drobno pokrajać, a resztę zemleć. Mięso i słoninę wymieszać z solą i saletrą i pozostawić do następnego dnia. Dodać do masy pieprz i starannie wyrobić, żeby była zwarta. Masą mięsną napełnić jelita baranie mocno uciskając. Powiesić na kilka dni do obsuszenia, a następnie wędzić w zimnym dymie.

Przepis pochodzi z książki: F. Starzyńska, A. Ners ,, Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa,,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80640
Udostępnij na innych stronach

. Powiesić na kilka dni do obsuszenia, a następnie wędzić w zimnym dymie.

Trochę ryzykowne. Kilka dni to może być nawet tydzień. :rolleyes:

Sam robię długie peklowanie ale obsuszanie :shock: na to 1-3 godziny i starcza.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80645
Udostępnij na innych stronach

Nistety ja nigdy tych kabanosów nie robiłem podaje tylko przepis. Chociaż robiłem kiełbase wiejską i podsuszyłem ja 2 dni w chłodnym przewiewnym miejscu i nic sie jej nie stało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-80654
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Odświeżę temat.

 

Czy ktoś z Was posiada przepis na kabanosa końskiego ?

Zastanawiam się ile dodać procentowo boczku ?

Słonina jakoś mi nie pasuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-120452
Udostępnij na innych stronach

dodać procentowo boczku

Boczek to nie jest to.

Lepiej dopasować karkówkę lub słoninę(25-30%)

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2946-kabanosy-ko%C5%84skie/#findComment-120463
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.