dropsik Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2009 WitamCzy ktoś z szanownych użytkowników mógłby mi dać przepis na oscypek lub nakierować na jakąś stronkę gdzie to jest wytłumaczone? Wujek google nic nie pomógł W dziedzinie serów jestem zielony, a oscypki smakują mi tak bardzo, że powoli zaczyna brakować kasy na kupowanie gotowych produktów Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=114 Wujek google nic nie pomógł E tam.... http://www.google.pl/search?as_q=oscypek&hl=pl&newwindow=1&num=30&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=wedlinydomowe.pl&as_rights=&safe=images Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Września 2009 wybacz kolego, ale w tym pierwszy linku nie widzę jasno wytłumaczonego przepisu na łoscypa o przepraszam zlalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Września 2009 Nowa produkca od A do Z wg Tiera:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314 Wspólnie z beiotem....http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2009 dać przepis na oscypekCzy masz dostęp do mleka owczego? W podanym przez kol. BonAira linku jest kilka receptur na wykonanie sera podpuszczkowego z mleka krowiego. Taki serek jak podwędzisz to będzie a'la oscypek. W sprzedaży są prawie wyłącznie serki krowie pod różnymi nazwami. Na targach sprzedaje się takie sery pod nazwą oscypek lub scypek, które wędzarni nie uświadczyły, są barwione powierzchniowo i udają, że są podwędzane. Napisz zatem szczegółowo, o jaki oscypek Ci chodzi i przestudiuj przepisy ze strony głównej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Września 2009 W sprzedaży są prawie wyłącznie serki krowie pod różnymi nazwami. Na targach sprzedaje się takie sery pod nazwą oscypek lub scypek, które wędzarni nie uświadczyły, są barwione powierzchniowo i udają, że są podwędzanewitaj Eanna święta prawda,górale wędzą za pomocą "wody z herbatą" i "karmelu z cukru rozpuszczonego w wodzie" daje to ładny złudny kolorek wędzone to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Września 2009 No więc, do mleka owczego nie mam dostępu, ale zastasnawiałem się jaki by wyszedł ser z mleka takiego ze sklepu? Jeśli nic z tego nei wyjdzie to mleko od krowy sobie skądś skombinuje. A oscypki przeważnie kupuje u siebie na targu, nie wiem czy są to sery z Podhala czy raczej z piwnicy okolicznych wsi Mieszkam w Chrzanowie 38km od Krakowa, od Zakopanego 150km. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Września 2009 astasnawiałem się jaki by wyszedł ser z mleka takiego ze sklepu?Masz na mysli UHT ? Próbuj! :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Września 2009 Aha dodam jeszcze, że planuje sobie zrobić na działce jakąś mini wędzarnie Mam tylko problem, bo nie wiem która najlepsza do serów... :question: Może ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Września 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/search.phpWpisz dymogenerator Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Września 2009 dziękuję za wszystkie odpowiedzi jak będę miał jakiś problem z oscypami to zwrócę się do was o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.