Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z szanownych użytkowników mógłby mi dać przepis na oscypek lub nakierować na jakąś stronkę gdzie to jest wytłumaczone? :)

Wujek google nic nie pomógł :(

W dziedzinie serów jestem zielony, a oscypki smakują mi tak bardzo, że powoli zaczyna brakować kasy na kupowanie gotowych produktów :)

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80444
Udostępnij na innych stronach

dać przepis na oscypek

Czy masz dostęp do mleka owczego?

W podanym przez kol. BonAira linku jest kilka receptur na wykonanie sera podpuszczkowego z mleka krowiego. Taki serek jak podwędzisz to będzie a'la oscypek.

W sprzedaży są prawie wyłącznie serki krowie pod różnymi nazwami. Na targach sprzedaje się takie sery pod nazwą oscypek lub scypek, które wędzarni nie uświadczyły, są barwione powierzchniowo i udają, że są podwędzane.

Napisz zatem szczegółowo, o jaki oscypek Ci chodzi i przestudiuj przepisy ze strony głównej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80446
Udostępnij na innych stronach

W sprzedaży są prawie wyłącznie serki krowie pod różnymi nazwami. Na targach sprzedaje się takie sery pod nazwą oscypek lub scypek, które wędzarni nie uświadczyły, są barwione powierzchniowo i udają, że są podwędzane

witaj Eanna

święta prawda,górale wędzą za pomocą "wody z herbatą" i "karmelu z cukru rozpuszczonego w wodzie" daje to ładny złudny kolorek wędzone to rzadkość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80459
Udostępnij na innych stronach

No więc, do mleka owczego nie mam dostępu, ale zastasnawiałem się jaki by wyszedł ser z mleka takiego ze sklepu? :) Jeśli nic z tego nei wyjdzie to mleko od krowy sobie skądś skombinuje. A oscypki przeważnie kupuje u siebie na targu, nie wiem czy są to sery z Podhala czy raczej z piwnicy okolicznych wsi :) Mieszkam w Chrzanowie 38km od Krakowa, od Zakopanego 150km.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80486
Udostępnij na innych stronach

astasnawiałem się jaki by wyszedł ser z mleka takiego ze sklepu?

Masz na mysli UHT ?

Próbuj! :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80487
Udostępnij na innych stronach

Aha dodam jeszcze, że planuje sobie zrobić na działce jakąś mini wędzarnie :)

Mam tylko problem, bo nie wiem która najlepsza do serów... :question: Może ktoś coś doradzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2950-przepis-na-oscypek/#findComment-80489
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.