karolusss Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2009 Witam, Chciałem się z wami podzielić informacją o moim pierwszym wędzeniu wędlin (wcześniej wędziłem tylko ryby). Wędzarkę mam właśnie od ryb ale jak wydaje mi się całkiem sprawnie radzi sobie też z mięsem. 2x boczek 2x baleron 2x szynka 4x udko kurczacze :] Wędzonki Udka Czas peklowania 7dni (wg tabeli Dziadka) Czas obciekania ~15h (w chłodnej piwnicy) Czas obsuszania w wędzarni ~50min Czas wędzenia: - udka niecałe 2h - boczek 5h - baleron i szynka niecale 7h Niestety nie mam jeszcze zdjęć już napoczętych wyrobów ale postaram się dodać. Ps. Wszystkich uwag chętnie wysłucham w końcu dopiero się uczę :] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2009 Witaj Karolusss na forum. Masz bardzo ładne wejście; od razu prezentujesz smakowite wędzonki :tongue: . Cieszę się, że do nas dołczyłeś.Jak będziesz miał fotki przekrojów to chętnie zobaczymy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2009 Witaj Karolusss Czas wędzenia: - udka niecałe 2h - boczek 5h - baleron i szynka niecale 7hJakoś długo moim zdaniem ... chyba, że bardzo delikatny dym i temperatura bo inaczej to tylko smak i zapach dymu by był :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolusss Opublikowano 19 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2009 Temperatura wahała się pomiędzy 40-55st. Udka wiem ze wyszly super bo dwa już zwiedzają żołądki mojej rodziny Szynka też niczego sobie :] Dziś na pewno wstawię zdjęcie przekroju. Ps. Postanowiłem wędzenie zakończyć na etapie wędzenia, nie parzyłem mięcha wogóle. Ma być dojrzewające Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2009 Witam Ja też dopiero zaczynam swoją przygodę z wędlinamiTrzy razy wędziłem szynkę i baleron wyszły super peklowałem 7 dni a czas wędzenia to 4 h.Temperatury dymu nigdy nie sprawdzałem poprostu daję dużo "żaru" tak na oko potem parzenie.Szyneczka i baleronik 2 tygodnie w lodówce leżały i nic im nie było tylko trochę podeschły. Pozdrowionka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2009 Witaj kolego karolusss na forum,ładnie wyglądają twoje wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2009 Witaj gutek pochwal się fotkami swoich wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-80955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolusss Opublikowano 20 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2009 No to mam już pełen przekrój :] Przekrój wędlin Ps. Baleron troszkę jest "ciągnący" myślę że chyba jednak go sparzę. Co myślicie na ten temat? Poza tym w smaku wszystko pyyyyychota :] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Września 2009 W przekroju wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolusss Opublikowano 20 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Września 2009 W przekroju wyglądają dobrze. Zastanawiam się tylko czy szynka nie ma zbyt grubej otoczki (jakies 2mm)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Września 2009 Ładne i smakowite wejście :tongue: Gratulacje i pozdrowienia Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Września 2009 Piękne i bardzo smakowite. Jak na 1 raz super. Zacznę od tego, że w ogóle gdyby nie informacja że to 1 raz to nikt by nawet tak nie pomyślał.Tak się składa, że miałam przyjemność wczoraj posmakowania wyrobów kolegi. Czytanie forum nie poszło w las:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Września 2009 karolusss, Witaj na forum. No to wpadłeś chłopie po uszy, wędzoneczki bardzo ładne. Teraz to już tylko kiełbasy kaszanki itp. a sklepowego już nie ruszysz. Oby tak dalej.... Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolusss Opublikowano 21 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Września 2009 Dziękuję dziękuję :] Cieszę się, że spotkałem się z taką aprobatą zarówno ze strony oglądających jak i tych którzy mieli okazję posmakować.Na pewno niedługo pojawią się nowe wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2959-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-81214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.