Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

 

Jeszcze jej nie czytałam, ale sądząc po spisie treści będzie "sterem, żeglarzem i okrętem" dla wielu domowych serowarów :

 

http://www.multicobooks.pl/kuchnia/tradycyjny-smak--sery--maslo--jogurt--kefir_8882.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

znowu pojawia sie post o książce gdzies nie wiadomo gdzie, za miesiąc temat przyschnie i nikt juz tego nie znajdzie, wstawianie linków do aukcji bez ich opisów jest może wygodne ale co będzie z tym linkiem (np. z alledrogo) za dwa miesiące????? nic nie wiadomo jaki tytuł jaki autor. Za rok cały temat można będzie wysłac do ostatniego tematu czyli ŚMIETNIK - szkoda wielka szkoda :(

jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81329
Udostępnij na innych stronach

To jak Twoim zdaniem poinformować zainteresowanych o nowej pozycji książkowej w danym temacie.Fakt, że aukcja zniknie ale oficyna wydawnicza powinna zostać. A książka może być ciekawa jak informację o niej podaje sama Farmerka :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81333
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić zrzut z ekranu i "zapodać" obrazek :wink:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81335
Udostępnij na innych stronach

Książeczka zakupiona

Endrio, skoro zakupiłeś już tę książkę, sprawdź jej wartość i poinformuj nas na forum. Proszę o to nie bez przyczyny: zostałam obdarowana książką o serach, której wartość merytoryczna rozdziału poświeconego produkcji serów jest słabiutka, wręcz z błędami. Ogólne bla, bla o serach jest może i dobre ale nie wnosi nic dla produkcji serów we własnym zakresie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81341
Udostępnij na innych stronach

Anno - a możesz podać tytuł tej merytorycznie chybionej ? Książki kupuję jedynie przez internet ( jakoś dziwnie brak specjalistycznych księgarni na prowincji) i łatwo nabyć "kota w worku" ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81342
Udostępnij na innych stronach

możesz podać tytuł tej merytorycznie chybionej ?

To "SERY" Luisy Kirchheim, pozycja hiszpańska.

Zaznaczam, że moja ocena dotyczy działu "Domowe przepisy na sery". Np. zalecane ilości podpuszczki nijak mają się do oczekiwanego czasu krzepnięcia czy nawet ilości mleka. Poza tym nie uwzględniono absolutnie regionalnych warunków mikrobiologicznych. Przepisy są niedopuszczalnie uproszczone i zbanalizowane, co wprowadza w błąd adeptów serowarstwa, a w założeniu - powinno im właśnie służyć.

Jednak książka może być ciekawa dla smakoszy, jest przewodnikiem po serach, zawiera sporo przepisów kulinarnych z ich zastosowaniem i wiele, dobrej jakości fotografii, szczególnie serów hiszpańskich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81350
Udostępnij na innych stronach

sprawdź jej wartość i poinformuj nas na forum

Oczywiście, jak tylko do mnie dotrze, jeżeli sprzedający się "spręży", to powinna być jutro :grin:

Z przepisami książkowymi bywa bardzo różnie i to w każdym hobby, dobrze mieć jakotakie :lol: doświadczenie aby móc choć szczątkowo ocenić procent powodzenia wyrobu z podanego przepisu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81357
Udostępnij na innych stronach

Kolega Endrio zapewne zatopiony w lekturze...

Ja jeszcze nie dostałam mojego egzemplarza, ale znalazłam pierwszą recenzję , i to nieomal u źródeł :grin:

Proszę :

 

http://agrovis.eu/ksiazka.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82139
Udostępnij na innych stronach

Kolega Endrio zapewne zatopiony w lekturze...

:wink: :lol:

 

 

Książeczka dotarła do mnie dopiero w piątek, niestety nie miałem jakoś specjalnie czasu aby głębiej się w nią wgryźć.

Pobieżnie oczywiście przeglądałem i recenzja z podanego linku oddaje "ducha" książki, a :

"UWAGA: Proszę zwracać uwagę na dozowanie poszczególnych dodatków. Np. dozowanie podpuszczki odnosi się do dość stężonego preparatu, a dodatek bakterii może dotyczyć zakwasu płynnego, produktów ze sklepu lub koncentratów bakteryjnych. W razie wątpliwości proszę kontaktować się z firmą, najlepiej pod adresem: mirek.sienkiewicz@agrovis.eu ."

potwierdza moje przemyślenia na temat przepisów książkowych, ale dobrze, że jest agrovis :grin:

Napewno polecam zakup, jest to chyba pierwsza pozycja na polskim rynku przeznaczona dla serowarów domowych, więc trudno dokazywać :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82143
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja również dzisiaj zamówiłem w/w książeczkę .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82144
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witajcie :)

 

Drogie kursanty ! Wyśledziłam dla Was kolejny serowarski podręcznik - i dzielę się odkryciem, bo nauki nigdy dość :)

 

http://allegro.pl/item997747371_domowy_wyrob_serow_ser_sery_nowa_krakow_rm.html

 

 

Kto nabierze nań apetytu , może poszperać w księgarniach internetowych albo bezpośrednio w wydawnictwie - a nuż jest gdzieś taniej ?

 

Zawartości jeszcze nie znam - zamówiłam dopiero książeczkę i czekam :)

 

 

P.S. Żeby nikt nie marudził ;) załączam oprócz linku tytuł :

 

"Domowy wyrób serów " - R.Carroll

Wydawnictwo RM

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109620
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

 

Piszę po raz pierwszy, ale forum, głównie w dziale serów, przeglądam już od jakiegoś czasu. Sery, głównie twarogowe, bo mam cieżki dostęp do świeżego mleka, robiłem kilkakrotnie. Moje doświadczenia kuchenne pochodzą głownie z domowego wyrobu piwa i wypieku chleba, w co bawię się już ok ok. 2 lat.

 

Książkę Ricki Caroll, o której pisała farmerka63 zakupiłem jakiś czas temu w wersji oryginalnej na amazonie. I bardzo ciekawi mnie, jak została ona przetłumaczona i zaadaptowana do polskich warunków. W oryginale bardzo często wykorzystywane są tam w przepisach niedostępne (albo bardzo trudno dostępne, ja przynajmniej nie znalazłem) w Polsce produkty dla domowych serowarów np. na gotowe sproszkowane startery. Wiadomo, że można użyć np. maślanki jako startera mezofilnego, ale w książce takich informacji nie znalazłem.

 

Trzeba przyznać, że przegląd przepisów na sery jest bardzo szeroki, a opis etapów produkcji sera również w miarę dokładny. Ja jednak, będąc maniakiem analitycznym ;-), który chciałby wiedzieć więcej, i rozumieć dokładniej z punktu widzenia podstaw naukowych proces produkcji sera, zbyt wiele w tym temacie nie znalazłem. Ale nie ma co się oszukiwać, w książce o tej objętości nie ma miejsca na aż tak dokładne informacje.

 

Podsumowując moje odczucia jest to na pewno książka przydatna dla domowych serowarów, a od tego jak dobrze zaadaptowano ją do warunków polskich zależy to na ile będzie ona pomocna w naszych rodzimych warunkach.

 

Jak ktoś będzie miał już w ręku tę książkę, to proszę niech napisze, jak wygląda sprawa z tłumaczeniem i adaptacją.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109676
Udostępnij na innych stronach

Yemu - startery mezofilne, termofilne i jakie tylko chcesz ( również do serów z porostem i z przerostem pleśni) dostaniesz bez najmniejszego problemu w firmie Agrovis w Lidzbarku Warmińskim (www.agrovis.eu) . I to niekoniecznie w workach ;)

 

Jeśli czujesz niedosyt po lekturze książeczki R. Carroll polecam polskie pozycje przeznaczone dla technologów mleczarstwa ( i dla techników i dla studentów tej szerokiej dziedziny ) - fundamentalny już Licznerski, Obrusiewicz, Pijanowski etc. Ja staram się wyłapywać wszystkie podręczniki - wychodzę z założenia, że nie ma książki idealnej ( kompendium), ale w każdej znajdę COŚ - choćby małą wskazówkę, której brak innym.

 

Oczywiście podzielę się uwagami, jak tylko przeczytam najnowszy nabytek :) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109693
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za namiary na agrovis.

Myślę, że pewnie coś sobie dobiorę. Przerażają mnie tylko ilości, starter np. na 500L mleka ;-) ja to bym na 10L, może maks 20L chciał...wiekszego garnka nawet nie mam :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109696
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.