farmerka63 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Września 2009 Witajcie Jeszcze jej nie czytałam, ale sądząc po spisie treści będzie "sterem, żeglarzem i okrętem" dla wielu domowych serowarów : http://www.multicobooks.pl/kuchnia/tradycyjny-smak--sery--maslo--jogurt--kefir_8882.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2009 Witam.Dla warszawiaków taniej http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=747423922 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2009 znowu pojawia sie post o książce gdzies nie wiadomo gdzie, za miesiąc temat przyschnie i nikt juz tego nie znajdzie, wstawianie linków do aukcji bez ich opisów jest może wygodne ale co będzie z tym linkiem (np. z alledrogo) za dwa miesiące????? nic nie wiadomo jaki tytuł jaki autor. Za rok cały temat można będzie wysłac do ostatniego tematu czyli ŚMIETNIK - szkoda wielka szkoda jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2009 To jak Twoim zdaniem poinformować zainteresowanych o nowej pozycji książkowej w danym temacie.Fakt, że aukcja zniknie ale oficyna wydawnicza powinna zostać. A książka może być ciekawa jak informację o niej podaje sama Farmerka Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2009 Można zrobić zrzut z ekranu i "zapodać" obrazek :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2009 Zapowiada się nieźle, dzięki Farmerko za info :grin: Książeczka zakupiona :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2009 Książeczka zakupionaEndrio, skoro zakupiłeś już tę książkę, sprawdź jej wartość i poinformuj nas na forum. Proszę o to nie bez przyczyny: zostałam obdarowana książką o serach, której wartość merytoryczna rozdziału poświeconego produkcji serów jest słabiutka, wręcz z błędami. Ogólne bla, bla o serach jest może i dobre ale nie wnosi nic dla produkcji serów we własnym zakresie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 22 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2009 Anno - a możesz podać tytuł tej merytorycznie chybionej ? Książki kupuję jedynie przez internet ( jakoś dziwnie brak specjalistycznych księgarni na prowincji) i łatwo nabyć "kota w worku" ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2009 możesz podać tytuł tej merytorycznie chybionej ?To "SERY" Luisy Kirchheim, pozycja hiszpańska. Zaznaczam, że moja ocena dotyczy działu "Domowe przepisy na sery". Np. zalecane ilości podpuszczki nijak mają się do oczekiwanego czasu krzepnięcia czy nawet ilości mleka. Poza tym nie uwzględniono absolutnie regionalnych warunków mikrobiologicznych. Przepisy są niedopuszczalnie uproszczone i zbanalizowane, co wprowadza w błąd adeptów serowarstwa, a w założeniu - powinno im właśnie służyć. Jednak książka może być ciekawa dla smakoszy, jest przewodnikiem po serach, zawiera sporo przepisów kulinarnych z ich zastosowaniem i wiele, dobrej jakości fotografii, szczególnie serów hiszpańskich. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2009 sprawdź jej wartość i poinformuj nas na forumOczywiście, jak tylko do mnie dotrze, jeżeli sprzedający się "spręży", to powinna być jutro :grin: Z przepisami książkowymi bywa bardzo różnie i to w każdym hobby, dobrze mieć jakotakie :lol: doświadczenie aby móc choć szczątkowo ocenić procent powodzenia wyrobu z podanego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-81357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 27 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Września 2009 Kolega Endrio zapewne zatopiony w lekturze... Ja jeszcze nie dostałam mojego egzemplarza, ale znalazłam pierwszą recenzję , i to nieomal u źródeł :grin: Proszę : http://agrovis.eu/ksiazka.php Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Września 2009 Kolega Endrio zapewne zatopiony w lekturze... :wink: :lol: Książeczka dotarła do mnie dopiero w piątek, niestety nie miałem jakoś specjalnie czasu aby głębiej się w nią wgryźć. Pobieżnie oczywiście przeglądałem i recenzja z podanego linku oddaje "ducha" książki, a : "UWAGA: Proszę zwracać uwagę na dozowanie poszczególnych dodatków. Np. dozowanie podpuszczki odnosi się do dość stężonego preparatu, a dodatek bakterii może dotyczyć zakwasu płynnego, produktów ze sklepu lub koncentratów bakteryjnych. W razie wątpliwości proszę kontaktować się z firmą, najlepiej pod adresem: mirek.sienkiewicz@agrovis.eu ." potwierdza moje przemyślenia na temat przepisów książkowych, ale dobrze, że jest agrovis :grin: Napewno polecam zakup, jest to chyba pierwsza pozycja na polskim rynku przeznaczona dla serowarów domowych, więc trudno dokazywać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Września 2009 Witam Ja również dzisiaj zamówiłem w/w książeczkę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-82144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witajcie Drogie kursanty ! Wyśledziłam dla Was kolejny serowarski podręcznik - i dzielę się odkryciem, bo nauki nigdy dość http://allegro.pl/item997747371_domowy_wyrob_serow_ser_sery_nowa_krakow_rm.html Kto nabierze nań apetytu , może poszperać w księgarniach internetowych albo bezpośrednio w wydawnictwie - a nuż jest gdzieś taniej ? Zawartości jeszcze nie znam - zamówiłam dopiero książeczkę i czekam P.S. Żeby nikt nie marudził załączam oprócz linku tytuł : "Domowy wyrób serów " - R.Carroll Wydawnictwo RM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 A ja też zakupiłam,dziekuję za informcję. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Witam wszystkich! Piszę po raz pierwszy, ale forum, głównie w dziale serów, przeglądam już od jakiegoś czasu. Sery, głównie twarogowe, bo mam cieżki dostęp do świeżego mleka, robiłem kilkakrotnie. Moje doświadczenia kuchenne pochodzą głownie z domowego wyrobu piwa i wypieku chleba, w co bawię się już ok ok. 2 lat. Książkę Ricki Caroll, o której pisała farmerka63 zakupiłem jakiś czas temu w wersji oryginalnej na amazonie. I bardzo ciekawi mnie, jak została ona przetłumaczona i zaadaptowana do polskich warunków. W oryginale bardzo często wykorzystywane są tam w przepisach niedostępne (albo bardzo trudno dostępne, ja przynajmniej nie znalazłem) w Polsce produkty dla domowych serowarów np. na gotowe sproszkowane startery. Wiadomo, że można użyć np. maślanki jako startera mezofilnego, ale w książce takich informacji nie znalazłem. Trzeba przyznać, że przegląd przepisów na sery jest bardzo szeroki, a opis etapów produkcji sera również w miarę dokładny. Ja jednak, będąc maniakiem analitycznym ;-), który chciałby wiedzieć więcej, i rozumieć dokładniej z punktu widzenia podstaw naukowych proces produkcji sera, zbyt wiele w tym temacie nie znalazłem. Ale nie ma co się oszukiwać, w książce o tej objętości nie ma miejsca na aż tak dokładne informacje. Podsumowując moje odczucia jest to na pewno książka przydatna dla domowych serowarów, a od tego jak dobrze zaadaptowano ją do warunków polskich zależy to na ile będzie ona pomocna w naszych rodzimych warunkach. Jak ktoś będzie miał już w ręku tę książkę, to proszę niech napisze, jak wygląda sprawa z tłumaczeniem i adaptacją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Yemu - startery mezofilne, termofilne i jakie tylko chcesz ( również do serów z porostem i z przerostem pleśni) dostaniesz bez najmniejszego problemu w firmie Agrovis w Lidzbarku Warmińskim (www.agrovis.eu) . I to niekoniecznie w workach Jeśli czujesz niedosyt po lekturze książeczki R. Carroll polecam polskie pozycje przeznaczone dla technologów mleczarstwa ( i dla techników i dla studentów tej szerokiej dziedziny ) - fundamentalny już Licznerski, Obrusiewicz, Pijanowski etc. Ja staram się wyłapywać wszystkie podręczniki - wychodzę z założenia, że nie ma książki idealnej ( kompendium), ale w każdej znajdę COŚ - choćby małą wskazówkę, której brak innym. Oczywiście podzielę się uwagami, jak tylko przeczytam najnowszy nabytek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dzięki za namiary na agrovis. Myślę, że pewnie coś sobie dobiorę. Przerażają mnie tylko ilości, starter np. na 500L mleka ;-) ja to bym na 10L, może maks 20L chciał...wiekszego garnka nawet nie mam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2967-nowa-ksi%C4%85%C5%BCka-dla-domowych-serowar%C3%B3w/#findComment-109696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.