Stella96 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2009 Witam wszystkich Zadymiaczy :-) Znalazłam wczoraj waszą stronkę i tak mnie wciągnęło, że od 2 dni siedzę i czytam w wolnych chwilach. Jako urodzony mięsożerca będę starała się w miarę upływu czasu krok po kroku wdrażać się w jakże wspaniały temat wędzenia. Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji? Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2009 Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji?1. Zależy jaki rodzaj chcemy zrobić kiełbasy np. gruba czy cienka. Ponadto, w każdym przepisie jest podane, jaki rodzaj osłonki należy użyć aby wyprodukować wyrób. Ilość użytych osłonek (jelit) zależy od ilości wsadu, długości odcinka kiełbasy itd. 2. Jelita naturalne konserwuje się solą i poddaje się mrożeniu. Jeśli nie wykorzystasz danej ilości jelit to, spokojnie solisz i używasz następnym razem. Zapoznaj się http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20 i z innymi informacjami na http://www.wedlinydomowe.pl lub dzwon na "pogotowie zadymiarskie" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2009 Witaj na forum :grin: No to jeszcze trochę czytania http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Jeżeli Ci zostanie jelit po produkcji, to po odcedzeniu z wody - wkładasz do woreczka, zasypujesz solą i do lodówki.Wykorzystujesz przy następnej produkcji pamiętając o wymoczeniu z soli. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2009 jelita dobiera się w zależności od zamierzonego produktu..na paróweczki coś cienkiego np. baraniena kiełbasę białą czy grillową wskazane jest stosować cieńsze wieprzowe - np. kaliber26-28na kiełbasy wędzone w zależności od gustu - dobrze sprawdzają się 28-32 lub nawet 32+oczywiście dobór ilości jelit jest ściśle związany z ilością farszu i kalibrem :lol: Pozostałe, niewykorzystane jelita można ponownie nasolić - nie mrozić! Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stella96 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Września 2009 Dziękuję Wam wszystkim bardzo! Jesteście nieocenieni! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Września 2009 Naprawdę są "nieocenieni", a jak już wsiąkniesz w temat to wtedy przekonasz się jak bardzo :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2009 Ja do wyrobu kiełbas wiejskich jak je określa DZIADEK parnikowych zawsze używam 32+ Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.