Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Zadymiaczy :-)

Znalazłam wczoraj waszą stronkę i tak mnie wciągnęło, że od 2 dni siedzę i czytam w wolnych chwilach. Jako urodzony mięsożerca będę starała się w miarę upływu czasu krok po kroku wdrażać się w jakże wspaniały temat wędzenia. Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji?

 

Pozdrawiam serdecznie!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/
Udostępnij na innych stronach

Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji?

1. Zależy jaki rodzaj chcemy zrobić kiełbasy np. gruba czy cienka. Ponadto, w każdym przepisie jest podane, jaki rodzaj osłonki należy użyć aby wyprodukować wyrób. Ilość użytych osłonek (jelit) zależy od ilości wsadu, długości odcinka kiełbasy itd.

2. Jelita naturalne konserwuje się solą i poddaje się mrożeniu. Jeśli nie wykorzystasz danej ilości jelit to, spokojnie solisz i używasz następnym razem.

Zapoznaj się http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20 i z innymi informacjami na http://www.wedlinydomowe.pl lub dzwon na "pogotowie zadymiarskie"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81459
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum :grin:

No to jeszcze trochę czytania :cool:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349

 

Jeżeli Ci zostanie jelit po produkcji, to po odcedzeniu z wody - wkładasz do woreczka, zasypujesz solą i do lodówki.Wykorzystujesz przy następnej produkcji pamiętając o wymoczeniu z soli.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81460
Udostępnij na innych stronach

jelita dobiera się w zależności od zamierzonego produktu..

na paróweczki coś cienkiego np. baranie

na kiełbasę białą czy grillową wskazane jest stosować cieńsze wieprzowe - np. kaliber26-28

na kiełbasy wędzone w zależności od gustu - dobrze sprawdzają się 28-32 lub nawet 32+

oczywiście dobór ilości jelit jest ściśle związany z ilością farszu i kalibrem :lol:

 

Pozostałe, niewykorzystane jelita można ponownie nasolić - nie mrozić!

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2972-pytanie-o-jelitka/#findComment-81461
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.