golaszm Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zajrzałem do tego tematu po latach Wprawdzie już ponad miesiąc minął od poniższego pytania, ale spieszę z odpowiedzią: Czy przypadkiem wolnowaru nie da się wykorzystać do parzenia szynki w szynkowarze? Da się, ALE Ale nr 1: Misa wolnowaru musi być odpowiednio wysoka. Tu trzeba po prostu fizycznie przymierzyć, czy się szynkowar zmieści pod pokrywką. Nie jest to konieczne, ale rozgrzewanie wolnowaru bez pokrywki trwa bardzo długo, nawet jak na standardy tego urządzenia.Ale nr 2: W odróżnieniu od multicookerów, wolnowary (tańsze, podejrzewam że również Twój lidlowy) nie mają regulacji temperatury. Oznacza to, że ryzykujemy, że zewnętrzna część wędliny nagrzeje nam się bardziej niż w przepisie, podczas gdy środek będzie jeszcze "dochodził". Na pewno można to obejść wyłączając grzanie w odpowiednim momencie (dajmy na to ze 2-3 stopnie wyżej niż przepis mówił) i licząc na to, że inercja cieplna wody spowoduje, że nam się szynka dogrzeje. W takim wypadku im więcej wody (im większy wolnowar), tym lepiej.Osobiście problemy obchodzę tak:1. Do najmniejszego wolnowara - litrowego - wlewam odmierzoną ilość zagrzanej wody. Znaczy się tyle, żeby po dołożeniu szynkowara mi się nie przelewało, a było jej możliwie dużo. Szynkowar jest plastikowy (Tescoma), niemal idealnie pasuje do litrowego Morphy-Richardsa. Uwaga: nie lejemy wrzątku, żeby nie ryzykować pęknięcia ceramicznej misy.2. Jeśli potrzeba, dogrzewam wodę - w pokrywce jest otworek, przez który da się włożyć sondę termometru.3. Wkładam szynkowar do misy. Wystaje, więc rezygnuję z pokrywki. Uwaga: okresowo trzeba uzupełniać wodę, najlepiej taką o temperaturze zbliżonej do tej, którą mamy w wolnowarze.4. A żeby woda się za bardzo nie nagrzała stosuję prosty sterownik mocy. Kupiony na aukcji internetowej, wygląda jak przejściówka wtykana między wtyczkę i gniazdko z potencjometrem (pokrętłem) do regulacji mocy. Obcinam o mniej więcej połowę i na 'Low' trzymam, jak w przepisie przykazano.Jak widać nie jest to zabawa bezobsługowa, trzeba nieco pilnować i najlepiej jeszcze dorzucić taki sterownik.Szczerze mówiąc łatwiej bezobsługowo załatwić sprawę kuchenką i piekarnikiem:1. W garnku grzejemy wodę do wymaganej temperatury.2. Taką samą ustawiamy w piekarniku.3. Wkładamy do garnka szynkowar, przekładamy garnek z szybkowarem do piekarnika.Dzięki takiemu podejściu nie martwimy się o przegrzanie, bo piekarnk ma termostat. Nie martwimy się też precyzją termostatu czy bezwładnością piekarnika, bo inercja cieplna wody zabezpieczy szybowar przed gwałtownymi skokami temperatury.No i zazwyczaj kuchenka oraz piekarnik się w kuchni znajdują. A sterowniki czy wolnowary już rzadziej Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie wiem jakie macie wolnowary ale ten mój to o kant d...y potłuc.Rozebrałem go, gdy mi bigos przypalił Nastawiony był całą noc na LOW i rano bigos był przypalony.Moje urządzenie to nic innego jak misa aluminiowa z opaską aluminiową dookoła, w której są dwa druciki - pewnie oporowe.W tą misę wstawia się naczynie ceramiczne - u mnie poj. 6,5l. Gdy się włączy LOW to zapewne działa jeden drut a na HIGH działają dwa.Nie wiem po co jest MEDIUM ??? bo w środku oprócz kabli nic innego nie ma co mogło by regulować moc. Może wolnowary z elektronicznym ustawianiem temperatury, spełniaja swoją rolę.Ale te proste, to według mnie kupa g...a a nie wolnowar.Mam coś takiego(zdjęcia zapożyczone z OLX) Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Gonzuniu, mam właśnie identyczny i również drugi taki sam lecz mniejszy, o poj. 3 litry, i obydwa działają bez zarzutu.jasne że to nic innego jak najzwyklejsza grzałka i termostat. Zarówno w ustawieniu LOW i HIGH temperatura dochodzi u mnie, po kilku godzinach od włączenia do 97 stopni C. To tylko kwestia czasu. Sprawdzałem miernikiem i na Low pobiera 125w. a na High 175w. a wszystko ma sie prawo zepsuć przecież, szczególnie takie proste tanie ustrojstwa, więc nie irytuj się zbytnio tylko wymień na nowy i spoko . Edytowane 21 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 21 Lutego 2016 więc nie irytuj się zbytnio tylko wymień na nowy i spoko Wolnowar to ..., tylko bigosu szkoda Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 21 Lutego 2016 No niby tak Gonzuniu, ale kapusta nie jest znowu taka droga, a golonka chyba się nie "przyjarała" i da się skonsumować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 21 Lutego 2016 Mam również ten wolnowar. pasjonuje mnie dlaczego medium nie jest po środku. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 21 Lutego 2016 Gonzo, dla kapusty cała noc to trochę przydługo. Ciapa się zrobi. Spróbuj najpierw zrobić samo mięso przez np. 6 godzin, a potem dodać kapusty i jeszcze 2 godzinki podusić. Ostudzić, następnego dnia jeszcze raz krótko podgrzać i bigosik gotowy. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Gonzo, dla kapusty cała noc to trochę przydługo. Ciapa się zrobi Właśnie że ciapa się nie zrobiła, tylko gotowało się (w wolnowarze ) i się przypaliła.Bigos robiony był na spotkaniu towarzyskim i taka wtopa Edytowane 21 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 21 Lutego 2016 to musiał cały płyn odparować ... masz szczelną pokrywkę? może była krzywo położona, czy cóś? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) to musiał cały płyn odparować ... masz szczelną pokrywkę? może była krzywo położona, czy cóś? Przyczyna mogła leżeć po stronie zbyt dużego "załadowania" .Mogło być, że jak zaczął kipieć to kapusta mogła podejść między pokrywkę a garnek i wtedy dokładnie nie dolegała.Nie wiem tego na 100% , jak wstałem to już 2/3 było zjedzone.Był jeden taki amator bigosu, co mu akurat zasmakował i ze 4 dokładki zjadł A tu rozebrany wolnowar.Element grzejny Cała "elektronika" Co tu mogło się zepsuć ? GRZANIE - nie patrzcie na pozycję pokrętłapozycja lowpozycja mediumpozycja high Edytowane 21 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 21 Lutego 2016 W moim też są trzy pozycje. Ale zamiast medium jest auto, które niby ma na początku grzać jak na high, a potem samomagicznie przełączyć się na low. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) W moim też są trzy pozycje. Ale zamiast medium jest auto, które niby ma na początku grzać jak na high, a potem samomagicznie przełączyć się na low. I tak jest .Po dzisiejszej sesji zdjęciowej i pomiarach coś mi nie pasowało.Poszedłem z wolnowarem do szwagra, który jest kumaty w tych sprawach.Okazało się, że małe żółte rączki pomyliły kable, źle pospinały i wolnowar na LOW miał podłączoną "grzałkę" o większej mocy ok.200W. Sprawa bigosu wyjaśniona Wtej chwili jest tak.Low - moc ok. 70WHigh - moc ok. 270WMedium - moc ok. 270W, ale jak temperatura obudowy osiągnie 140*C (wartość z termika) to właśnie ten termik rozłącza większą "grzałkę" i wolnowar grzeje tylko na mniejszej ok.70W.Temperatura spadnie - termik załącza i grzeje ok.270W - taki automat o którym pisze Maad.Termik Edytowane 21 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 21 Lutego 2016 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja mam identyczny- nic mi się nie przypaliło ale tez nie zostawiałam go nigdy na długo bez nadzoru. Generalnie robie w wolnowarze gołąbki .... i tyle Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 22 Lutego 2016 A moj zostaje na dworze bez nadzoru i gotuje sie zwykle oboad jak nas nie ma. Golabki, mieso w sosach, a nawet zupy i nie mailam nigdy ,zeby sie przypalilo. Co do szcelnosci, one nie maja szczelnych pokrywek, aby wlasnie para mogla odchodzic. Gonzo, musiales za malo dac plynu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Ja mam identyczny- nic mi się nie przypaliło Gonzo, musiales za malo dac plynu. Kobietki, wyżej wyjaśniłem przyczynę przypalenia Okazało się, że małe żółte rączki pomyliły kable, źle pospinały i wolnowar na LOW miał podłączoną "grzałkę" o większej mocy ok.200W. Sprawa bigosu wyjaśniona Wolnowar w jakiej pozycji pokrętło by nie było to cały czas pracował prawie na max. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Sprawdzałem miernikiem i na Low pobiera 125w. a na High 175w. a wszystko ma sie prawo zepsuć przecież, szczególnie takie proste tanie ustrojstwa, więc nie irytuj się zbytnio tylko wymień na nowy i spoko . Walnąłem "drobną" pomyłkę, podając wcześniej wartości mocy jakie pobiera mój wolnowar. Otóż 175w. pobiera ale w w pozycji slow, natomiast w pozycji high, pobiera 275 w. i w pozycji auto również 275w. Za pomyłkę przepraszam . Edytowane 22 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 28 Października 2016 Rozglądam się za wolnowarem, ktoś miał do czynienia z tym modelem? ciekawa cena, możliwość regulacji czasu. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-524253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 21 Lutego 2017 Witam.Kilka dni temu nabyłem nowy wolnowar AVEN 6,5l w (chyba) dobrej cenie 80zł.Na pierwszy ogień poszedł pulled pork, a od wczoraj wieczór "robi się" rosół, ale mam pytanie:Czy wasze wolnowary też mają gorącą obudowę podczas gotowania? Nie jest on tak gorący, że jak się dotknie to od razu poparzenie, ale ręki nie da się trzymać przyłożonej do obudowy, bo jest za gorąca.Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie jest żaden markowy sprzęt i to może być pewnie przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-541668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 21 Lutego 2017 To normalny objaw grzalka jest pod garem ceramicznym więc obudowa grzeje się od niej Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-541680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwa Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Czy gotowaliście w wolnowarze białą kiełbasę? Będę robić na święta i chciałabym, żeby była nie tylko sparzona, ale tez miękka, co nie zawsze szło u mnie w parze. Ile czasu powinnam ją w tym wolnowarze gotować i na którym programie? Cytuj Iwa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 No i mamy taki mały węzeł gordyjski ... Z jednej strony chcesz parzyć ale chcesz też żeby kiełbasa była miękka.To jaka będzie jej konsystencja zależy przede wszystkim od składu, jakości mięsa i sposobu produkcji a na to jak się domyślam już wpływu nie masz. Parzenie to nie gotowanie w tym procesie temperatura czynnika czyli wody nie powinna być wyžsza niż okolo 75st. C i parzymy do uzyskania wewnątrz wyrobu 68st w przypadku wieprzowiny, wtedy efekty są najlepsze. Im dłužej parzysz tym bardziej twardy i suchy będzie wyrób.Wolnowar nawet na Low osiągnie temperaturę 95-98st więc parzyć nie można bez kontroli Czasem robię to tak że rozgrzewam wodę w wolnowarze gdy termostat się wyłączy wkladam kiełbasę w temperaturze pokojowej 1,5-2kg przełączam na Low na 5min i wyłączam, tak sobie dochdzi kiełbacha pod przykryciem 20-25min. Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwa Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Dlaczego uważasz, że nie mam wpływu na jakość kiełbasy? Robię sama i jak najbardziej wpływ mam przez dobór surowca i właściwą technologię.Pytając o gotowanie w wolnowarze użyłam skrótu myślowego, bo przecież urządzenie to nie gotuje, temp. nie dochodzi do 100* , to wiemy. Chodziło mi o Wasze doświadczenia i obserwacje. Nie uwierzę, że wszyscy jednakowo, według instrukcji traktują swoje wyroby. Twój sposób jest mi znany, ale do tego wystarczał mi zwykły garnek, nie fatygowałabym się z uruchamianiem gara. Cytuj Iwa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Iwa, aby Twoja kiełbasa była miękka po sparzeniu, nie żałuj tłuszczu do farszu. Częsty błąd początkujących polega na tym, że maksymalnie ograniczają dodatek tłuszczu, co skutkuje twardą i zazwyczaj kruchą kiełbasą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Skoro robisz sama to bardzo mnie to cieszy daj dużo tłuszczu jak wspomniał Maxell i unkikaj łopatki i karkowki staraj sie zrobić na samej szynce i będzie ok Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.