Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzałem do tego tematu po latach ;)
Wprawdzie już ponad miesiąc minął od poniższego pytania, ale spieszę z odpowiedzią:
 

Czy przypadkiem wolnowaru nie da się wykorzystać do parzenia szynki w szynkowarze?

 

Da się, ALE :)

Ale nr 1: Misa wolnowaru musi być odpowiednio wysoka. Tu trzeba po prostu fizycznie przymierzyć, czy się szynkowar zmieści pod pokrywką. Nie jest to konieczne, ale rozgrzewanie wolnowaru bez pokrywki trwa bardzo długo, nawet jak na standardy tego urządzenia.

Ale nr 2: W odróżnieniu od multicookerów, wolnowary (tańsze, podejrzewam że również Twój lidlowy) nie mają regulacji temperatury. Oznacza to, że ryzykujemy, że zewnętrzna część wędliny nagrzeje nam się bardziej niż w przepisie, podczas gdy środek będzie jeszcze "dochodził". Na pewno można to obejść wyłączając grzanie w odpowiednim momencie (dajmy na to ze 2-3 stopnie wyżej niż przepis mówił) i licząc na to, że inercja cieplna wody spowoduje, że nam się szynka dogrzeje. W takim wypadku im więcej wody (im większy wolnowar), tym lepiej.

Osobiście problemy obchodzę tak:
1. Do najmniejszego wolnowara - litrowego - wlewam odmierzoną ilość zagrzanej wody. Znaczy się tyle, żeby po dołożeniu szynkowara mi się nie przelewało, a było jej możliwie dużo. Szynkowar jest plastikowy (Tescoma), niemal idealnie pasuje do litrowego Morphy-Richardsa. Uwaga: nie lejemy wrzątku, żeby nie ryzykować pęknięcia ceramicznej misy.
2. Jeśli potrzeba, dogrzewam wodę - w pokrywce jest otworek, przez który da się włożyć sondę termometru.
3. Wkładam szynkowar do misy. Wystaje, więc rezygnuję z pokrywki. Uwaga: okresowo trzeba uzupełniać wodę, najlepiej taką o temperaturze zbliżonej do tej, którą mamy w wolnowarze.
4. A żeby woda się za bardzo nie nagrzała stosuję prosty sterownik mocy. Kupiony na aukcji internetowej, wygląda jak przejściówka wtykana między wtyczkę i gniazdko z potencjometrem (pokrętłem) do regulacji mocy. Obcinam o mniej więcej połowę i na 'Low' trzymam, jak w przepisie przykazano.

Jak widać nie jest to zabawa bezobsługowa, trzeba nieco pilnować i najlepiej jeszcze dorzucić taki sterownik.
Szczerze mówiąc łatwiej bezobsługowo załatwić sprawę kuchenką i piekarnikiem:
1. W garnku grzejemy wodę do wymaganej temperatury.

2. Taką samą ustawiamy w piekarniku.
3. Wkładamy do garnka szynkowar, przekładamy garnek z szybkowarem do piekarnika.
Dzięki takiemu podejściu nie martwimy się o przegrzanie, bo piekarnk ma termostat. Nie martwimy się też precyzją termostatu czy bezwładnością piekarnika, bo inercja cieplna wody zabezpieczy szybowar przed gwałtownymi skokami temperatury.
No i zazwyczaj kuchenka oraz piekarnik się w kuchni znajdują. A sterowniki czy wolnowary już rzadziej :)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477885
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wiem jakie macie wolnowary ale ten mój to o kant d...y potłuc.Rozebrałem go, gdy mi bigos przypalił  :facepalm: Nastawiony był całą noc na LOW i rano bigos był przypalony.Moje urządzenie to nic innego jak misa aluminiowa z opaską aluminiową dookoła, w której są dwa druciki - pewnie oporowe.W tą misę wstawia się naczynie ceramiczne - u mnie poj. 6,5l. Gdy się włączy LOW to zapewne działa jeden drut a na HIGH działają dwa.Nie wiem po co jest MEDIUM ??? bo w środku oprócz kabli nic innego nie ma co mogło by regulować moc. Może wolnowary z elektronicznym ustawianiem temperatury, spełniaja swoją rolę.Ale te proste, to według mnie kupa g...a a nie wolnowar.

Mam coś takiego(zdjęcia zapożyczone z OLX)

post-40273-0-95202100-1456048644_thumb.jpg

post-40273-0-83717000-1456048726_thumb.jpg

 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477943
Udostępnij na innych stronach

Gonzuniu, mam właśnie identyczny i również drugi taki sam lecz mniejszy, o poj. 3 litry, i obydwa działają bez zarzutu.jasne że to nic innego jak najzwyklejsza grzałka i termostat. Zarówno w ustawieniu LOW i HIGH temperatura dochodzi u mnie, po kilku godzinach od włączenia do 97 stopni C. To tylko kwestia czasu. Sprawdzałem miernikiem i na Low pobiera 125w. a na High 175w. a wszystko ma sie prawo zepsuć przecież, szczególnie takie proste tanie ustrojstwa, więc nie irytuj się zbytnio tylko wymień na nowy i spoko :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477949
Udostępnij na innych stronach

No niby tak Gonzuniu, ale kapusta nie jest znowu taka droga, a golonka chyba się nie "przyjarała" i da się skonsumować :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477970
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, dla kapusty cała noc to trochę przydługo. Ciapa się zrobi. Spróbuj najpierw zrobić samo mięso przez np. 6 godzin, a potem dodać kapusty i jeszcze 2 godzinki podusić. Ostudzić, następnego dnia jeszcze raz krótko podgrzać i bigosik gotowy.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-477998
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, dla kapusty cała noc to trochę przydługo. Ciapa się zrobi

 

Właśnie że ciapa się nie zrobiła, tylko gotowało się (w wolnowarze :facepalm: ) i się przypaliła.

Bigos robiony był na spotkaniu towarzyskim i taka wtopa  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478005
Udostępnij na innych stronach

to musiał cały płyn odparować ... masz szczelną pokrywkę? może była krzywo położona, czy cóś? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478006
Udostępnij na innych stronach

to musiał cały płyn odparować ... masz szczelną pokrywkę? może była krzywo położona, czy cóś?

 

 

Przyczyna mogła leżeć po stronie zbyt dużego "załadowania" .Mogło być, że jak zaczął kipieć to kapusta mogła podejść między pokrywkę a garnek i wtedy dokładnie nie dolegała.Nie wiem tego na 100% , jak wstałem to już 2/3 było zjedzone.Był jeden taki amator bigosu, co mu akurat zasmakował i ze 4 dokładki zjadł :D  ;)

A tu rozebrany wolnowar.

Element grzejny 

post-40273-0-08436000-1456058892_thumb.jpg

Cała "elektronika"  :tongue: Co tu mogło się zepsuć ?  :)

post-40273-0-73808400-1456058918_thumb.jpg

GRZANIE - nie patrzcie na pozycję pokrętła

pozycja low

post-40273-0-85487900-1456058945_thumb.jpg

pozycja medium

post-40273-0-93218900-1456058987_thumb.jpg

pozycja high

post-40273-0-26443400-1456059054_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478017
Udostępnij na innych stronach

W moim też są trzy pozycje. Ale zamiast medium jest auto, które niby ma na początku grzać jak na high, a potem samomagicznie przełączyć się na low.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478023
Udostępnij na innych stronach

W moim też są trzy pozycje. Ale zamiast medium jest auto, które niby ma na początku grzać jak na high, a potem samomagicznie przełączyć się na low.

 

 

I tak jest :) .Po dzisiejszej sesji zdjęciowej i pomiarach coś mi nie pasowało.Poszedłem z wolnowarem do szwagra, który jest kumaty w tych sprawach.Okazało się, że małe żółte rączki pomyliły kable, źle pospinały i wolnowar na LOW miał podłączoną "grzałkę" o większej mocy ok.200W. Sprawa bigosu wyjaśniona  :D

Wtej chwili jest tak.

Low - moc ok. 70W

High - moc ok. 270W

Medium - moc ok. 270W, ale jak temperatura obudowy osiągnie 140*C (wartość z termika) to właśnie ten termik rozłącza większą "grzałkę" i wolnowar grzeje tylko na mniejszej ok.70W.Temperatura spadnie - termik załącza i grzeje ok.270W - taki automat  :) o którym pisze Maad.

Termik

post-40273-0-49847300-1456085294_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478207
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478212
Udostępnij na innych stronach

Ja mam identyczny- nic mi się nie przypaliło ale tez nie zostawiałam go nigdy  na długo bez nadzoru. Generalnie robie w wolnowarze gołąbki .... i tyle :facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478294
Udostępnij na innych stronach

A moj zostaje na dworze  bez nadzoru i gotuje sie zwykle oboad jak nas nie ma. Golabki, mieso w sosach, a nawet zupy i nie mailam nigdy ,zeby sie przypalilo.  

Co do szcelnosci, one nie maja szczelnych pokrywek, aby wlasnie para mogla odchodzic.

 Gonzo, musiales za malo dac plynu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478296
Udostępnij na innych stronach

Ja mam identyczny- nic mi się nie przypaliło

 

 Gonzo, musiales za malo dac plynu.

 

 

Kobietki, wyżej wyjaśniłem przyczynę przypalenia  :)

 

 

 

Okazało się, że małe żółte rączki pomyliły kable, źle pospinały i wolnowar na LOW miał podłączoną "grzałkę" o większej mocy ok.200W. Sprawa bigosu wyjaśniona 

 

Wolnowar w jakiej pozycji pokrętło by nie było to cały czas pracował prawie na max. :facepalm:  

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478301
Udostępnij na innych stronach

 Sprawdzałem miernikiem i na Low pobiera 125w. a na High 175w. a wszystko ma sie prawo zepsuć przecież, szczególnie takie proste tanie ustrojstwa, więc nie irytuj się zbytnio tylko wymień na nowy i spoko :D.

 

Walnąłem "drobną" pomyłkę, podając wcześniej wartości mocy jakie pobiera mój wolnowar. Otóż 175w. pobiera ale w w pozycji slow, natomiast w pozycji high, pobiera 275 w. i w pozycji auto również 275w.    Za pomyłkę przepraszam :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-478324
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam.

Kilka dni temu nabyłem nowy wolnowar AVEN 6,5l w (chyba) dobrej cenie 80zł.

post-44204-0-72920600-1487657984_thumb.jpg

Na pierwszy ogień poszedł pulled pork, a od wczoraj wieczór "robi się" rosół, ale mam pytanie:

Czy wasze wolnowary też mają gorącą obudowę podczas gotowania? Nie jest on tak gorący, że jak się dotknie to od razu poparzenie, ale ręki nie da się trzymać przyłożonej do obudowy, bo jest za gorąca.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie jest żaden markowy sprzęt i to może być pewnie przyczyna.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-541668
Udostępnij na innych stronach

To normalny objaw grzalka jest pod garem ceramicznym więc obudowa grzeje się od niej ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-541680
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy gotowaliście w wolnowarze białą kiełbasę? Będę robić na święta i chciałabym, żeby była nie tylko sparzona, ale tez miękka, co nie zawsze  szło u mnie w parze.  Ile czasu powinnam ją w tym wolnowarze gotować i na którym programie?

Iwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546843
Udostępnij na innych stronach

No i mamy taki mały węzeł gordyjski ... :(

Z jednej strony chcesz parzyć ale chcesz też żeby kiełbasa była miękka.

To jaka będzie jej konsystencja zależy przede wszystkim od składu, jakości mięsa i sposobu produkcji a na to jak się domyślam już wpływu nie masz. Parzenie to nie gotowanie w tym procesie temperatura czynnika czyli wody nie powinna być wyžsza niż okolo 75st. C i parzymy do uzyskania wewnątrz wyrobu 68st w przypadku wieprzowiny, wtedy efekty są najlepsze. Im dłužej parzysz tym bardziej twardy i suchy będzie wyrób.

Wolnowar nawet na Low osiągnie temperaturę 95-98st więc parzyć nie można bez kontroli :(

Czasem robię to tak że rozgrzewam wodę w wolnowarze gdy termostat się wyłączy wkladam kiełbasę w temperaturze pokojowej 1,5-2kg przełączam na Low na 5min i wyłączam, tak sobie dochdzi kiełbacha pod przykryciem 20-25min. ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546851
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego uważasz, że nie mam wpływu na jakość kiełbasy? Robię sama i jak najbardziej wpływ mam przez dobór  surowca i właściwą technologię.

Pytając o gotowanie w wolnowarze użyłam skrótu myślowego, bo przecież urządzenie to nie gotuje, temp. nie dochodzi do 100* , to wiemy.  Chodziło mi o Wasze doświadczenia i obserwacje. Nie uwierzę, że wszyscy jednakowo, według instrukcji traktują swoje wyroby. 

Twój sposób jest mi znany, ale do tego wystarczał mi zwykły garnek,  nie fatygowałabym się z uruchamianiem gara. :)

Iwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546877
Udostępnij na innych stronach

Iwa, aby Twoja kiełbasa była miękka po sparzeniu, nie żałuj tłuszczu do farszu. Częsty błąd początkujących polega na tym, że maksymalnie ograniczają dodatek tłuszczu, co skutkuje twardą i zazwyczaj kruchą kiełbasą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546878
Udostępnij na innych stronach

Skoro robisz sama to bardzo mnie to cieszy daj dużo tłuszczu jak wspomniał Maxell i unkikaj łopatki i karkowki staraj sie zrobić na samej szynce i będzie ok ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/15/#findComment-546894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.