Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

:

No i ten gar 3,5 l jest też na moim stanie. :grin:

 

Gratuluje!! jestem pewna, ze bedziesz b. zadowolony, a gar bedzie dzielnie Ci sluzyl. Ja mam 3, roznej wielkosci i jestem z kkazdego b. zadowolona. Najczescie uzywam je do tzw. jednogarnkowych obiadow. Caly obiad w jednym garnku: mieso, ziemniaki i warzywka...i nic nie jest rozgotowane po 6-9 godz.wolnego gotowania.

Uzywam je tez do podtrzymywania temp. ugotowanego dania gotowego do podania na stol jak mam przyjecie.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-85775
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pisane było o energooszczędności tego garnka. Ja mam takie spostrzeżenia: jeżeli byłby energooszczędny, to obudowa nie byłaby gorąca. Nie jest problemem rozebrać go i ocieplić wnętrze. Problemem po takim zabiegu może być zbyt wysoka moc grzałki (grzanie bez przerw). W jednej z prób przykryłem garnek dwoma ręcznikami i po jakimś czasie na "low" gotowało się w nim aż "podskakiwało". Może jakoś wspólnie nad tym pomyślimy?

Dodam jeszcze, że w nim nie ma termostatu. elementem grzejnym jest listwa grzejna, w której są dwie grzałki (np.) A i B i moc grzania regulowana jest tak: A, lub B, lub A+B

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-87107
Udostępnij na innych stronach

Ja mam takie spostrzeżenia: jeżeli byłby energooszczędny, to obudowa nie byłaby gorąca.

Nie powinno tak byc!! moim zdaniem garnek jest felerny. Moje garnki nigdy nie sa garace ( obudowa) nawet jak gotuje ma "high", a tym bardziej jak sie gotuje na "low" to nie ma prawa wrzec. W sumie nie wiem jakie te garnki sprzedaja w Polsce. Jeden z moich ma juz 20 lat i dziala bez zarzutow i nigdy obudowa nie byla nawet ciepla. Moze powinienes reklamowac?

pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 20:21 ]

Piszac "nie powinno tak byc" mialam na mysli goraca obudowe oczywiscie, a co do oszczednosci to jest sprawdzone, ze sa oszczedne...sa lepsze od piekarnika.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-87112
Udostępnij na innych stronach

A ja się tak zastanawiam: Czy wolny czas podgrzewania dałoby się wykorzystać do podgrzewania szynkowaru? Albo praski? Mielonki w osłonce barierowej? Albo w butelce plastikowej?

 

Ciężko mi to sprawdzić w praktyce, ponieważ nie posiadam ani termometru, ani szynkowarki.

 

Problemem jest tu brak kontroli temperatury, a zawartość podobno osiąga niemalże 100 st.C., niezależnie od wybranej mocy grzania (różny jest jedynie czas). Wydaje mi się natomiast, że grzanie przebiega na tyle wolno, temperatura wkładu powinna być bardzo zbliżona do temperatury wody - o ile do wolnowaru wlejemy właśnie wodę i w niej umieścimy szynkowar.

 

Tak teoretycznie - jakie negatywne konsekwencje niesie za sobą przegrzanie wkładu w szynkowarze? Mniejszą soczystość? Kruchliwość? Większy wyciek? Utratę koloru? Zmianę smaku?

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-87113
Udostępnij na innych stronach

To ja dorzucę, że zewnętrzne ścianki mojego (Morphy Richards MR48710) też się znacząco nagrzewają podczas pracy. Instrukcja ostrzega wręcz, żeby ścianek nie macać (łapać tylko za uchwyty), by uniknąć poparzenia.

Co nie zmienia faktu, że z urządzenia jestem zadowolony. Ale prawda - gdyby nie odprowadzało części ciepła na zewnątrz, byłoby oszczędniejsze.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-87131
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Drugi dzien testuję Morphy Richards MR48715-6.5 l) i zastanawiam się czy aby on wadliwy nie jest.Wczoraj był rosół.Zimna kura i woda i po 3 godz wrzało na high -normalnie jak na gazie na małym ogniu.Dzisiaj skrzydełka obsmażone i ciepła smietana i po godz na high również wrzało.To Po 2.5 godz skrzydełka i kawałki udzca miękkie aż za bardzo.Zastanawiam się czy ta temp gotowania jest u Was taka sama?Na szczęscie dzisiaj śmietana nie przypaliła się ale jak jest zalecane gotowanie ok 4 godz to chyba i tylko kosci by zostały.Zanim zareklamuję na allegro wolę się upewnić czy to wada czy własnie tak ma być.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89493
Udostępnij na innych stronach

Użytkuję gdzieś od kilku tygodni ten wolnowar: COOKWORKS i musze powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony (Rodzinka też :) ) - ustawiam zazwyczaj na LOW na ok 10-12 godzin i rano jak zaglądam to powierzchnia np. rosołu lekko mruga, czyli nie ma tutaj sytuacji jakiegoś ostrego gotowania - wrzenia (temp. nie mierzyłem). Mięso robione w jakiejkolwiek postaci jest naprawdę mięciutkie - dosłownie się rozpływa, czy to bedzie wołowe, goloneczka czy tez zwykłe żeberka, smak doskonale przenika do sosu, a jednocześnie mięso nie jest suche pozbawione smaku.

Należy zaznaczyć, że zawsze wcześniej (w osobnym garnku) ostro traktuje przygotowany kawałek - smażę czy też obgotowuję - krótko.

Wyglada na to, że Twoj coś "kłamie" i pewnie trzeba się zastanowić nad ew. reklamacją.

Zresztą pewnie się wypowiedzą osoby, które maja ten typ wolnowara - Morphy Richards, ja opisałem jak działa mój, choć należy przypuszczać, że konstrukcje są podobne...

Tu jest zdjęcie z aukcji (zakończonej) na której kupiłem wolnowar (GARNEK ELEKTRYCZNY COOKWORKS (numer 793831783)

http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/thumbnails/wolnowar1.jpg

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89501
Udostępnij na innych stronach

No właśnie liczę na opinie użytkowników własnie tego modelu.Faktem jest ze gotuję tylko na high.Po 2.5 godz kawałki udzca z indyka 10 cm x 5 i skrzydełka z kuraka aż rozpadają się w ręku.Sos na szczęście nie przypalił się.Smak bardzo dobry.Niecierpliwie czekam na opinie innych uzytkowników Morphy Richards MR48715.) Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89504
Udostępnij na innych stronach

bietka,

Zmierz temperaturę pod koniec gotowania na high oraz low i mów o konkretach. Będziesz miała podstawę do ew. reklamacji. Zarówno Ty jak i alehar, opowiadacie sobie o garnku, w którym o ew. wadzie decyduje kilka stopni. Czy w instrukcji nie podają tych temperatur? :o

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89515
Udostępnij na innych stronach

W mojej instrukcji nie jest podana temperatura, jest info żeby potrawy gotować - LOW 8-10 h, HIGH 7-8 h. W przepisach dołączonych do instrukcji jest tylko podany czas oraz ustawienie dla danej potrawy.

Jak napisalem temp. gotowanie napewno nie przekracza 100 st. C (mam troche doświadczenia w gotowaniu) - potrawa niedostrzegalnie mruga... ale żeby byc pewnym na 200 % sprawdze to podczas najbliższego gotowania i powiadomię.

Napewno nie miejsca zachowanie się mojego sprzętu opisane przez bietke

Z tego co juz pewnie zdążyłaś przeczytać nt. wolnowarów podobne "zjawisko" u koleżeństwa raczej nie występowało, w związku z tym moja ew. sugestia co do porady przez osoby posiadajace ten typ wolnowara i dalszego postępowania z wolnowarem...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89540
Udostępnij na innych stronach

Drugi dzien testuję Morphy Richards MR48715-6.5 l) i zastanawiam się czy aby on wadliwy nie jest.

Ja posiadam model 48710, mniejszej pojemności (3l).

O gotowaniu nie ma mowy; zupą testową była grochówka - nie zauważyłem nawet "mrugania". Wolnowar zdecydowanie nie powinien osiągać aż takiej temperatury. Maksimum osiągane po odpowiednio długim czasie (niezależnie od mocy, dla low trwa to dłużej, dla high krócej) to 99 st.C. Minimalnie poniżej progu wrzenia, właśnie po to, żeby "wolno warzyć".

Dupa ze mnie, a nie elektryk, ale strzelam, że to termostat. Model pojemniejszy od mojego (6,5l vs 3l) powinien mieć oczywiście mocniejsze grzałki, ale w dalszym ciągu nie powinny one aż tak bardzo grzać. Moim zdaniem, oczywiście.

 

Krótko - ja bym reklamował.

 

Mięso robione w jakiejkolwiek postaci jest naprawdę mięciutkie - dosłownie się rozpływa, czy to bedzie wołowe, goloneczka czy tez zwykłe żeberka, smak doskonale przenika do sosu, a jednocześnie mięso nie jest suche pozbawione smaku.

Należy zaznaczyć, że zawsze wcześniej (w osobnym garnku) ostro traktuje przygotowany kawałek - smażę czy też obgotowuję - krótko.

Co do techniki - mięsko w wolnowarze trzymasz zatopione w całości w wywarze? Częściowo podtopione? Minimalnie podlane? Pytam, bo ostatnio na jakimś anglojęzycznym blogu wyhaczyłem przepis na ziemniaczki robione w wolnowarze, zawinięte jedynie w folię alu, bez jakiegokolwiek rosołu/wywaru/wody i zastanawiam się, czy to faktycznie ma szanse zmięknąć. Póki co używam wolnowara (-u?) jedynie do zup oraz "mokrych" potraw (chilli i takie tam).
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89629
Udostępnij na innych stronach

przepis na ziemniaczki robione w wolnowarze, zawinięte jedynie w folię alu, bez jakiegokolwiek rosołu/wywaru/wody i zastanawiam się, czy to faktycznie ma szanse zmięknąć.

Spokojnie - ziemniaki przygotowane w ten sposób z pewnością zmiękną.

Czasami robię w ten sposób ziemniaki (zawinięte w folie ALU) w piekarniku w temperaturze ok. 100°C i są bardzo dobre.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89631
Udostępnij na innych stronach

No to będę próbował. Bałem się, że nie zdążą zmięknąć, bo jak ostatnio robiłem bauerntopf (de facto coś jak chilli con carne, tylko z dodatkiem kartofelków w kostkę pokrojonych), to te kawałki ziemniaczków co wystawały nad ogólną mieszaninę warzyw-mięsa-pomidorów z puszki były wyczuwalnie twardsze niz te zanurzone w w/w zestawie. Bardziej jednak zastanawia mnie pomysł grzania mięsa w wolnowarze. Zawijać w folię? Czy może zalać minimalną ilością wywaru? Jestem pewien, że jeśli wywaru będzie dużo, to mięsko się ładnie ugotuje. Numer w tym, ze nie chcę, żeby się gotowało i oddawało smak do wywaru. Czy "na sucho" (podlane minimalną ilością wywaru) ugotuje się na parze?
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89640
Udostępnij na innych stronach

Mięska robie w różnej postaci - gulasz mala ilość wody (sosu), średnie, duże kawałki w małej ilości wody no i oczywiście zupy różnego rodzaju. Zawsze jednak na dnie jest pewna ilośc wody (sosu).

Zdarzyło mi sie też przygotowywać nóżki - końcowy finał (galaretka) były wyśmienite, samo obieranie to poezja :) tak łatwo wszystko odchodzi od kostek o smaku nie wspomnę :D.

Co do ziemniaków np. w zupie to napewno sie nie rozgotują (co troche mi przeszkadza) sa poprostu w takiej postaci w jakiej zostały wrzucone.

Jeśli mięsko wystaje ponad powierzchnie dobrze jest je co jakiś czas np. co ok. 4 h przemieszać bo z wierzchu potrafi lekko ściemnić (zbrązowieć).

Ziemniaków np. w folii nie robiłem - ale... można spróbować.

Wydaje mi się, że raczej na dnie powinna być choćby minimalana ilośc wody. Samo parowanie wody z produktu może nie wystarczyć do osiągnięcia właściwych efektów smakowych... ale może się mylę ... a np. dodatek masła do "paczuszki" i będzie OK ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89681
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę, że nie jest uszkodzony. Ma po prostu trochę lepiej ułożone ocieplenie. Pisałem już, że te garnki nie są energooszczędne. Nie mają termostatu. Pracują przy stałej mocy grzałki wynoszącej X, lub Y, lub X+Y=Z. Ja swój garnek rozebrałem, poprawiłem ocieplenie i na minimum (Low) gotuje się jak ta lala :lol: Nawet coś się zaczęło w nim kopcić :devil: Taki garnek, żeby dobrze pracował, musi być dobrze ocieplony, i koniecznie musi być wyposażony w termostat.

Podsumowując: Tani garnek, to cóż się dziwić. Sama idea takiego gotowania bardzo mi się podoba i będę dążył do usprawnienia tego "cudu techniki" :lol:

 

Może jest na forum ktoś znający się na rzeczy i pomoże znaleźć gdzieś taki termostat:

-czujnik temperatury na przewodzie

-termostat elektroniczny

-gniazdo wtykowe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89714
Udostępnij na innych stronach

Odizolowany to on zupełnie nie jest bo gorący aż parzy.Nie wyobrażam sobie pozostawienie go bez opieki na np 8 -10 godz i iść np do pracy.Dla mnie również gar podoba się ale mój akurat jakiś trefny jest.Zastanawiam się nad jakąś bardziej renomowaną marką ale u nas nie ma wyboru niestety.Ten z allegro za 1000 zł to przesada.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89726
Udostępnij na innych stronach

Dokonałem pomiarów temparatury wewnatrz garnka po 9 godz. jego pracy (urządzenie w momencie pomiaru oczywiście pracowało) ... i tak temperatura wew. garnaka (mięsko w sosie) - 98-99 st C, temp. obudowy ok 45-50 st C.

Termometr wcześniej był sprawdzany co do prawidłowości jego wskazań.

Ktoś wcześniej pytał się o te temperatury...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-89837
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Może podrzucicie coś ciekawego?

To co wiem to można wszystko albo prawie wszystko gotować . Od golonki po grochówkę . :smile:

 

Np. gotując golonki , wkładasz do gara wszystko to co byś gotowała tradycyjnie , garnek przykryty , do prądu wieczorkiem i rano goloneczki gotowe . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-91985
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
450$? No bez jaj... Za grzejnik z precyzyjnym termostatem?
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/6/#findComment-95398
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.