Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

w jakim celu ?

w celu stworzenia "imitacji" płyty kuchni węglowej.....

ogrzewanie dna bezpośrednio płomieniem powoduje miejscowe przegrzewanie - taka płyta równomiernie rozkłada temperatury

kiedyś takie małe płytki były na wyposażeniu kuchenek gazowych

 

W przypadku rosołu zapewne dobrze sprawują się kuchnie elektryczne :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-159931
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a nie lepiej jest kupić garnek z " rozbudowanym " dnem , z płyta aluminiową w dnie ? Wtedy mamy problem z głowy i zużycie gazu też mniejsze :)

Mam 3 sztuki z tego kompletu i jestem zadowolony : http://groszmarket.istore.pl/pl/garnki-rossler-zestaw-16-elementow.html

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-159932
Udostępnij na innych stronach

a nie lepiej jest kupić garnek z " rozbudowanym " dnem , z płyta aluminiową w dnie ? Wtedy mamy problem z głowy i zużycie gazu też mniejsze :)

Mam 3 sztuki z tego kompletu i jestem zadowolony : http://groszmarket.istore.pl/pl/garnki-rossler-zestaw-16-elementow.html

Może i można :smile: Dysponuję dobrej jakości garami Zeptera i wiele razy w nich gotowałem rosół. Nie było większych problemów, ale testowałem też ustawienie tego garnka na grubym kawałku blachy i efekt był zdecydowanie lepszy. Teraz więcej gotuję na kuchni z fajerami, ale jak korzystam z kuchni gazowej to często pod garnek podkładam właśnie blachę. Inaczej gotuje się na płycie indukcyjnej, tylko na niej Zepter mi nie działa. Kupiłem jakąś Flirinę, ale do jakości Zeptera to daleko :smile: :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-159949
Udostępnij na innych stronach

Mój niestety chyba nieco "przegina" z mocą :???:

wczoraj nastawiłem w końcu w ramach testu rosół (zazwyczaj mam za dużo "wsadu" - ale tym razem się uparłem :lol: ) po trzech godzinach na LOW delikatnie "coś tam chodziło", sądziłem że tak już będzie i poszedłem spać - kiedy zajrzałem po kolejnych 5 godzinach rosół niestety gotował się (niezbyt intensywnie ale jednak) ale ile nie wiem

- oczywiście zmętniał, a na dokładkę powstały szumowiny które pooblepiały warzywa....

 

Jednak sam smak był inny niż z "normalnego" gara - taki właśnie wyrazisty,

i co ciekawe mozna wyczuć jakby dodano kapusty włoskiej :shock: - której oczywiście nawet odrobinki nie było :rolleyes:

No te szumowiny to rzeczywiście "lekki" problem - mam to samo, ale później przecedzam rosołek...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-159951
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam

Czy ktoś próbował prażyć kaszę do kaszanki w tym urządzeniu ?

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-179549
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy ktoś próbował prażyć kaszę do kaszanki w tym urządzeniu ?

Myślałem o tym ale doszedłem do wniosku, że za dużo zabawy.Po ugotowaniu kaszy, gdy już wchłonie cały rosół, wstawiam garnek (z kaszą) do piekarnika nastawionego na np.50*C i sobie pomału dochodzi.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-179566
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Mam i ja!

Dzisiaj właśnie dostałem to urządzenie. Narazie przepalam żeby wszelkie śmierdzące zapachy zniknęły. Na razie testuje urządzenie i mierzę temperatury ile na jakim programie trzyma. Ale wkrótce (ten tydzień) zamierzam go rozdziewiczyć. Chciałbym zacząć od czegoś prostego a smacznego więc jeśli ktoś coś próbował ostatnio to proszę o info ci i jak (może być narazie baaaaardzo łopatologicznie) :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-209591
Udostępnij na innych stronach

jeśli ktoś coś próbował ostatnio to proszę o info

 

Może nie ostatnio ale jadłem grochówkę z takiego garnka . Była smaczna i prosta do nastawienia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-209622
Udostępnij na innych stronach

Witam!

A ja kupuję 1,5 kg. szynki, kroję na drobne kawałki (takie ok. 2x2 cm) dodaję ulubione przyprawy, troszkę wody, ale odrobinę, i do gara na kilka godzin. Gdy mięsko jest już miękkie, ale się nie rozpada, delikatnie wyjmuję i przekładam do słoików. Potem krótkie gotowanie, żeby słoiki się "zakryły" i mam mięsko albo do chlebka na zimno albo po dorobieniu sosiku do kaszy lub makaronu. Pycha! :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-209824
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie mojego wolnowara to kupiłem RIVAL CrockPot SCV400. Moc znamionowa 200W.

Ma 3 tryby pracy i moc zmierzona:

- low - 160W

- high - 210W

- warm - 50W

Dzisiaj w nocy o 21.30 włączyłem gotowanie grochówki. Około 1.30 okazało się iż grochówka sie zagotowała (gwoli ścisłości nie bulkało jak rosół, nie wrzało jak nieraz na pełnym gazie na kuchni ale jednak gotowało się. Nie kipiało). Rano około 5.00 przełączyłem na warm (podgrzewanie) i po godzinie zmierzyłem iż temperatura się utrzymuje na poziomie 92 st. C.

Czytałem różne wypowiedzi w tym wątku i niektórzy wypowiadali się że w wolnowarze nie powinno się zagotować bo o to w nim chodzi. Skoro w każdym wolnowarze jest inaczej to zastanawiam się zatem czy aby nie gotować w nim tak że pierwszy etap np. 3 godz będzie w trybie LOW (żeby podnieść temperature w okolice 90 st.C) a potem ustawić WARM tyle że w instrukcji jest napisane żeby nie podgrzewać dłużej niż 4 godziny (nie bardzo rozumiem skąd to ograniczenie ale dzisiaj się dowiem jak go rozkręcę).

Jak Wy używanie swoje wolnowary ? Pilnujecie żeby się nie gotowało czy nie zwracacie na to uwagi? Może ja troszkę świruję ale chciałbym doszukać się innego (lepszego?) smaku gotowanych w nim potraw porzez to że nie dochodzi do wrzenia (gotowania).

 

 

PS.

Zmierzoy pobór mocy przez garnek w ciągu około 9 godzin pobrał 1.1 KWh tak więc nie ma co się obawiać że pójdziemy z torbami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-210083
Udostępnij na innych stronach

andy pisząc o ograniczeniu chodziło mi bardziej o to że instrukcja podaje ze w trybie podgrzewania nie dłużej niż 4 godziny. I właśnie skąd to ograniczenie skoro te grzałki (ta grzałka i rezystory) w trybie LOW i HIGH mogą pracować po 14 godzin a WARM tylko 4....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-210122
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem duszonki. Wyszły wspaniałe. Robiły się około 5-6 godzin. Efekt naprawdę chyba lepszy niż z piekarnika bo tam zawsze robiłem w temperaturze dużo wyższej niż 100 st. C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-211075
Udostępnij na innych stronach

Zupa pomidorowa wyszła też super :) 4 godziny "gotowania" w temperaturze 95 st. C. Mięsko ze skrzydełka odchodziło od kości. Żona jest zachwycona tym bezobsługowym garnkiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-211216
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem duszonki. Wyszły wspaniałe. Robiły się około 5-6 godzin.

Z ciekawości zapytam - dodałeś do duszonek wodę? A jeśli tak - to ile?

Ja zawsze zalewam sporą ilością to, co akurat robię w wolnowarze, bo:

a) boję się, że mi coś "na sucho" przywrze do ścianki i się przypali (udało mi się tak zrobić z bigosem - teraz zalewam kapustę, aż ją woda w całości zakryje)

b) wydaje mi się, że woda lepiej przewodzi ciepło. Tylko w takim razie jakim cudem można robić "pieczone" (bez pieczenia) ziemniaki na sucho? A ponoć można.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-211817
Udostępnij na innych stronach

golaszm niczym nic nie podlewałem. Wymieszałem składniki razem ze sobą i przyprawami. Do warzywa z mięs dodałem kiełbasę pociętą na plasterki oraz boczek (taki nie za chudy - taki średnio tłusty). Boczek oczywiście jako warstwa wierzchnia żeby spływający tłuszcz nasmarował warzywka. 2 godziny dałem na wysoką temperature a reszta w niskiej.

Co do przypaleń to owszem przypaliła się jedynie cebulka do ścianek ale to efekt szybkiego podgrzewania ale nie była tak przypalona że zwęglona i gorzka ale fakt faktem że była. Nie było jej dużo ot po prostu może 7-8 pół-piórek. Jak ziemniaki były miękkie to zakończyłem proces gotowania. Ziemniaki krojone w kawałki tak 1.5cm (plastry). Marchewka była ciut miększa niż aldente więc trzeba by krajać ją w plastry o grubości nie więcej niż 4mm.

I tyle. Po pierwszych 2 godzinach przemieszałem i zauważyłem że z tych warzyw, boczu na dole utworzyło się coś w rodzaju sosiku wodno-tłuszczowego więc przemieszanie świetnie nawilżyło całość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-211846
Udostępnij na innych stronach

Duszonka po "francusku" - Rillettes de porc ..

 

http://img840.imageshack.us/img840/6585/rillettes.jpg

 

http://img146.imageshack.us/img146/6027/rillettes3.jpg

 

Gołąbki

 

http://img819.imageshack.us/img819/7359/goabkiwolnowar.jpg

 

Czeska kapusta z kminkiem ...

 

http://img62.imageshack.us/img62/8386/dsc0931zt.jpg

 

Często też robię wszelkie mięsa z warzywami ... tu już pełna dowolność smakowo przyprawowa jak w kociołku ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-211857
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z dobrodziejstw wolnowara zrobiłem ostatnio 'pulled pork'. Nie wiem, czy ta potrawa ma jakąś przyzwoicie brzmiącą polską nazwę, zaś dosłownie tłumaczona 'ciągnięta wieprzowina' jakoś tak śmiesznie brzmi ;)

 

W każdym razie zasada jest banalna - należy tak długo dusić w niewysokiej temperaturze kawałek wieprzowiny (u mnie szynka, aczkolwiek wolałbym łopatkę), aż będzie można go bez problemu podzielić na włókna - tradycyjnie paluchami lub przy pomocy dwóch widelców.

Podobnież w Hameryce takie poszarpane mięso zalewają sosem barbecue bądź podobnym tworem pomidorowo-pikantnym i duszą jeszcze trochę. Ja zrobiłem mięso w sosie pieprzowym.

 

Gulasz z szynki zalałem 200ml wody i przykryłem cebulą pokrojoną w grube plastry oraz czosnkiem. Jeszcze nie soliłem.

Pierwsza godzina na 'high', kolejne 8 godzin na 'low', później rozdrabnianie.

Dodałem pieprz w ziarenkach i sól - i na kolejnych kilka (5?) godzin na 'low'.

 

Wczoraj na obiad było podawane ze świeżą bagietką, dziś z ziemniaczkami. Mnie bardziej przypadła do gustu wersja z pieczywem, żona natomiast powiedziała, że z ziemniakami wyszło bardziej 'obiadowo' ;)

 

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213251
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj moja żona zrobiła rybę po grecku (a właściwie same warzywa). Wyszły super takie powolne bezobsługowe duszenie super sprawa.

roger: bardzo proszę o przepis tych potraw które zaprezentowałeś:

- przymierzamy się do gołąbków które wiem jak zrobić ale jak przystosować przepis pod wolnowar (sos robiłeś w wolnowarze czy przelałeś już gotowy z garnka a wolnowar je podgrzewał czy przygotowane gołąbki wkładałeś do sosu w wolnowarze i to gotowałeś (jak długo)) . Takie techniczne sprawy mnie interesują w zakresie gołąbków

- duszonka po francusku tutaj proszę o przepis bo chętnie bym chciał urozmaicić czymś nowym swoją kuchnię

- czeska kapusta z kminkiem - tez proszę o przepis bo fotka do mnie przemówiła :)

 

Dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213604
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o gołąbki to ja robię tak. Gdy już się w wolnowarze uwarzą ,zlewam do garnka powstały wywar-sos i na jego bazie dodając koncentratu lub własnego sosu pomidorowego + mąka do zagęszczenia robię gęsty pomidorowy sos do gołąbków. Część wlewam z powrotem do wolnowara a część zostawiam w garnku by polewać nim gołąbki już na talerzu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213746
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej nie zetknąłem się z "wolnowarem" i nie wiem czy jest sens kupować, jeżeli tak, to jaki, bo cena staruje od 69 zł i wędruje w Himalaje.

 

Mam "inteligentną" kuchnię indukcyjną, parowar i teraz dowiaduję się, że jest "wolnowar".

 

Może ktoś przybliży zalety oraz wady, jaki typ i producenta wybrać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213749
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej nie zetknąłem się z "wolnowarem" i nie wiem czy jest sens kupować, jeżeli tak, to jaki (...)

Może ktoś przybliży zalety oraz wady, jaki typ i producenta wybrać.

Proszę, nie odbierz tego jako nieuprzejmość, ale większość odpowiedzi znajdziesz właśnie w tym wątku, ładnie rozpisanych na piętnastu stronach.

 

Skracając (a naprawdę zachęcam do przeczytania całości): wolnowar ('slow cooker', 'crock pot') to urządzenie składające się z metalowej obudowy mieszczącej grzałki elektryczne, które podgrzewają wewnętrzny wkład (garnek) ceramiczny, nakryty szklaną pokrywką.

Moc grzałek powinna pozwolić podgrzać zawartość garnka do temperatury nieprzekraczającej 100 st.C. Piszę "powinna", bo zdarzają się egzemplarze, które grzeją zbyt mocno i potrafią zagotować zawartość.

Praca grzałek regulowana jest termostatem, dzięki czemu urządzenie nie pobiera dużych ilości prądu (nie jest drogie w użytkowaniu).

 

Głównymi zaletami podgrzewania w wolnowarze (technicznie to nie gotowanie, bo woda nie powinna się zagotować) są:

1. Niska temperatura, dzięki której nic się nie przypali i raczej nie rozgotuje.

2. Związana z powyższym wysoka tolerancja na czas podgrzewania - można przygotowywać zupę kilkanaście godzin albo i całą dobę bez szwanku dla smaku czy konsystencji potrawy.

3. Bezobsługowa praca - często wystarczy włożyć składniki do gara, ustawić moc grzałek (zwykle dwie lub trzy pozycje) i zająć się czymkolwiek. Po kilku(-nastu) godzinach wracamy do wolnowara, w którym czeka na nas gotowa potrawa.

4. Wynikająca z tego wygoda - idziemy spać/do pracy/do kina etc., a w kuchni szykuje się obiad.

5. Zaleta dla leniwych: wkład i pokrywka, czyli to, co się upaćka nadaje się do mycia w zmywarce.

 

Co do wad, to przychodzą mi do głowy dwie:

1. Zbyt niska temperatura dla bezpiecznego przyrządzania niektórych potraw z fasoli - konkrety opisałem nieco wcześniej w tym wątku.

2. Zbyt długi czas ponownego odgrzewania potraw - a konkretniej: jeśli zrobimy większą ilość zupy, następnie pozwolimy by ostygła i będziemy chcieli podgrzać ją do obiadu ponownie w wolnowarze, trzeba się liczyć z tym, że to potrwa długo.

 

Od biedy można jeszcze rozważyć taką wadę: jest to kolejne urządzenie kuchenne, które jednak zajmuje trochę miejsca.

 

Co do typu, producenta i pojemności powiem tak: wolnowar to urządzenie nieskomplikowane i jako takiego nie kupowałbym jakichś kosmicznie drogich wynalazków. Na pewno nie wydałbym kwoty trzycyfrowej, bo nie widzę dla niej uzasadnienia.

Osobiście posiadam dwa takie urządzenia, oba nabyte na aukcjach internetowych, oba z miesięczną gwarancją (powystawowe bodajże).

 

Pierwszy był wolnowar firmy Morphy Richards pojemności 3,5l. Pracuje bez zarzutu, nic w nim nie wrze, grzałki można ustawić na jeden z trzech zakresów mocy (niska, średnia, wysoka). Taka pojemność wystarcza na przygotowanie 2-3l zupy, z powodzeniem też pozwoli na zrobienie czterech porcji dowolnej potrawy jednogarnkowej (eintopf), pewnie i na rilettes (wspomniane powyżej francuskie cuda) będzie odpowiednia.

 

Drugi wolnowar ma nieco ponad litr pojemności i pierwotnie myślałem o tym, by robić w nim risotto i inne wymysły z ryży i kaszy. To właśnie ten ze zdjęcia w moim poprzednim poście. Okazało się, że taka pojemność jest idealna do duszenia mięsa. Gulasz wychodzi rewelacyjny; na 60-70dag mięsa dodaję 200ml wody. Całe mięso jest przykryte wodą i równomiernie się dusi, a później mamy świetną bazę do sosu.

Producentem tego mniejszego wolnowara jest firma Team International. Zauważyłem, że w tym urządzeniu grzałki potrafią zbytnio podgrzać zawartość garnka, która przy samych jego ściankach się gotuje (konkretniej: mruga tak, jak powinien sobie bulkać rosół). Podejrzewam, że łatwo możnaby temu zaradzić podnosząc nieco wkład ceramiczny (np opierając go na podkładce z korka). Dzięki temu nadmiar ciepła uciekałby szczeliną między obudową a wkładem ceramicznym.

Warto jeszcze wspomnieć, że ten mniejszy wolnowar ma wtyczkę angielską, ale w zestawie dostałem przejściówkę do naszych gniazdek elektrycznych. Grzałki również mają trzy stopnie regulacji, tym razem high, low i auto (choć nie jestem pewien czy auto ma jedynie utrzymywać potrawę w temperaturze odpowiedniej do serwowania, czy robić coś innego).

 

Gdyby nie brak miejsca pewnie dokupiłbym jeszcze trzeci garnek, 6,5l - z dwóch powodów: potrawy dla większej ilości osób i grochówka. Pierwszy argument jest chyba jasny - dla więcej niż 4 osób wygodniej byłoby przygotowywać jedzenie w garnku większym niż 3,5l (czyli właśnie 6,5l).

A grochówka... Cóż, bardzo lubię :) I potrafię zjeść takie ilości, że przydałby się większy gar :)

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213755
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za kompendium wiedzy. O to chodziło. Na dodatek wyzwolone zostało zainteresowanie na tyle silne, aby dokonać pierwszego zakupu i wiem czego poszukiwać.

Pytałem dlatego, że mimo obszernych opisów nie potrafiłbym dokonać poprawnego wyboru.

Jeszcze raz dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/9/#findComment-213760
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.