Bladeer1 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2009 Jak w temacie, co to jest kalogen/kolagen (teraz nie jestem pewien jak dokładnie pisało) Czytałem skład miesa mielonego wp: 90% mieso wieprzowe 10% kalogen/kolagen co to jest za dodatek i co on daje w miesie mielonym, barwę/trwałosć/konsystencje? czy coś innego? Siara// - Na razie przesuwam do podstaw a za lenistwo WARN ( na razie pisemny ), google się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2009 kalogen to białko znajdujące się w ścięgnach, skórze, kościach i w tkance łącznej występującej między komórkami Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/#findComment-82880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2009 Kłania się opcja szukaj np. google i inne. Kolagen to, główne białko tkanki łącznej, który jest nie nieodzowna by, istoty żywe mogły funkcjonować. Przekładając to, na obraz mięsa możemy zobaczyć delikatne ścięgna, żyłki, powięzie.To one są zbudowane z kolagenu, to one powodują, że w przetworach mięsnych tworzy się galareta. Kolagen zawarty w mięsie przyczynia się do poprawy smakowitości, kruchości mięsa. Dlaczego dużo osób zajada się golonką, dlatego że zawiera dużo kolagenu.Czytałem skład miesa mielonego wp: 90% mieso wieprzowe 10% kalogen/kolagen co to jest za dodatek i co on daje w miesie mielonym, barwę/trwałosć/konsystencje? czy coś innego?Skład etykiety wynika z obowiązujących przepisów, które nakładają obowiązek na producenta wyszczególniania składu surowcowego wyprodukowanego produktu. Wynika to, też z samej definicji mięsa, która obowiązuje w UE. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/#findComment-82884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2009 Przypuszczam że to nie był ani kalagen ani kolagen ale karagen, a to całkiem inna bajka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/#findComment-82911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2009 za wikipedią Karagen - surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. W jego skład wchodzą przede wszystkim śluz zwany karageniną, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu i bromu. Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem). Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus). Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407 Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/#findComment-82960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2009 Pierwszy jest pochodzenia zwierzęcego, drugi roślinnego (głównie algi morskie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3011-co-to-jest-kalogen/#findComment-82975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.