Maxell Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Października 2009 Mam pytanko, gdyż dobrze nie widać: czy zdun spina kafle klamrami z drutu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Października 2009 Wydaje mi sie że nie spina. Własnie rozebrałe u kolegi podobny piec i nie było żadnych klamer. Tylko glina dachówki kachle no i czerwona cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Października 2009 O i tak robi fachman. Drzwiczki zamurowywane podczas budowy , a nie otwór i potem kombinowanie "na piankę".To samo się tyczy budowy wędzarń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Października 2009 Niech spina! Bardzo ważne. Po jakimś czasie, pod wpływem ciężaru stawianych garnków i kociołków oraz temperatury, cała kuchnia Ci siądzie. Zrobi sie beczkowata. Po 9.00 wkleję materiał ze zdjęciami jak to robić, byś mógł sprawdzić.To własnie stało się z kuchnią teściowej i kuchniami znajomych. Klamry z drutu sa bardzo proste i nieuciązliwe w zakładaniu, ale bardzoooo funkcjonalne i potrzebne. U mnie dodatkowo zdun wiązał cały rząd kafli prostym drutem. który kładł na wierzchu (wciskał w glinę w poziomie i przykrywał nastepnym rzędem.Kafle, a z nimi kuchnia, pod wpływem temperatury i ciężaru rozszerzają się i odkształcają. Drut (klamry) pozwla im po ostygnięciu wrócic do pierwotnego kształtu. No i trzyma całą konstrukcję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Października 2009 Swego czasu rozebrałem ponad 50-letnią kuchnię i piec w domu mojego Teścia. Były w dobrym stanie bez żadnych odkształceń. Druciane klamry łączące kafle były wtapiane w glinę. Były też dziury w kaflach do wkładania drutu powstały one przed wypaleniem kafli. Czyli że w 1935 roku spajanie kafli metalowymi klamrami było normą przy stawiania kuchni i pieców. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Października 2009 Miałem okazję się trochę poprzyglądać i na 100% wszystkie kafle spina klamrami i wypełnia szamotem i gliną. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Października 2009 Mój zdun wiązał... Siedzieliśmy mu zresztą nad głową, bo fascynował nas swoją dokładnością. Poza tym pierwszy raz widzieliśmy jak powstaje PIEC Kafle wypełniał płytkami szamotowymi - wyznawał teorię, że w piece powinno się pakować tylko szamot (glinkę, płytki i cegły szamotowe). Dachówkami gardził. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Października 2009 Zgodnie z obietnicą: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Października 2009 Widzę, że temat kuchni Zibiego przyciąga coraz więcej wielbicieli domowego ( a choćby nawet i "letniego") ogniska Tutaj - www.zielinski.waw.pl - kupiliśmy ramę z mosiężnym relingiem . Dlaczego tak daleko? No bo blisko były tylko typowe , a uparłam się, że kuchnia ma stać w szeregu z resztą zabudowy ( pomieszczenie nie jest zbyt duże i kaflowa kwadratowa budowla byłaby zawalidrogą ). Wymieniona firma poprosiła o szkic z dokładnymi wymiarami. Potem o telefon do zduna - bo ślusarz musiał się skonsultować ze zdunem osobiście ( chodziło o dokładny wymiar kafli i dopasowanie wymiarów ramy - mieliśmy wszak stare kafle poniemieckie) . Rama była gotowa w ciągu tygodnia - przyjechała na podwórko opatulona jak jajeczko . W tymże sklepie w zakładce "Kuchnie" jest wiele elementów potrzebnych do budowy - łącznie z mosiężnymi haczykami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Października 2009 Na prośbę Marcus'a: Marcus, chyba o to Ci chodziło? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Października 2009 Cenne źródło wiedzy :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Października 2009 No i kuchnia prawie skończona. Dzisiaj byłem w pracy i po powrocie zastałem taki oto efekt Niestety nie dostałem dzisiaj rur 160 i nie można było dokończyć prac. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Października 2009 Na drugim zdjęciu czy to złudzenie jakby lasy podniesione wyżej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Października 2009 Na drugim zdjęciu czy to złudzenie jakby lasy podniesione wyżej. PozdrawiamPrzepraszam DZIADKU, ale proszę trochę jaśniej bo ja się na tym nie znam. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Października 2009 Nie Dziadku to nie złudzenie,zibi wziął sobie do serca Twoje uwagi i wykonał tak jak radziłeś. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Października 2009 Chyba Dziadkowi chodzi o ruszt. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Października 2009 Chodzi o ruszt paleniska. Według mnie to tylko złudzenia i jest wsunięty głębiej. No bo fachowiec by takiej fuchy nie odwalił nawet pod nieobecność gospodarza.( pewnie "bidula "nie wie , że miał tylu "kibiców" podczas pracy :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Października 2009 ( pewnie "bidula "nie wie , że miał tylu "kibiców" podczas pracy :grin: ). No nie wie :lol: "bidula" Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Października 2009 W rurze wychodzącej z blatu kuchni powinien być ( wg. mnie) szyber obrotowy. Rura fi 160 da taki ciąg, że wentylacja kuchni będzie w mig. A tak to empirycznie ustalisz rozpalanie, palenie, podtrzymywanie... Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Października 2009 Tak mamy w planie zrobić, tylko na rury 160 muszę poczekać. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-83927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 13 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Października 2009 Dzisiaj dokonaliśmy wstępnego rozruchu kuchni. Pali się dobrze pomimo przykrótkiego komina. Będzie wydłużony. Na razie kuchnia nie wygląda najlepiej i tak pozostanie przez jakiś czas, bo dzisiaj przywaliłem swoim samochodem w gościa i popłynąłem na kilka stówek. A miałbym na płytki klej i wykończenie. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-84282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Października 2009 Na drugim zdjęciu czy to złudzenie jakby lasy podniesione wyżej. PozdrawiamZmierzyłem odległość rusztu od płyty kuchennej, i tak: Firmowy Buderus na drewno, palenisko o wysokości 30 cm, piękne palenie, ogrzewa 45 m2. Rura pionowo wychodzi z płyty kuchennej pod sufit. Firmowy Polski no-name na węgiel, palenisko o wysokości 15 cm, piękne wolne palenie, ogrzewa 25 m2. Rura - po własnej przeróbce - pionowo wychodzi z płyty kuchennej pod sufit. Jeżeli któraś z kuchni wyeksploatuje się, a emerytura pozwoli, to natychmiast stawiam kuchnię kaflową!!. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-85500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Listopada 2009 Dla informacji !!! Kuchnia działa idealnie. Dzięki podpowiedzią i wskazówką batiara mogę powiedzieć, że To Jest To :lol: A tak wygląda ostatnia goloneczka upieczona na tej kuchni . W tym samym czasie ugotowaliśmy brokuły i buraczki. BOMBA !!! Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-88872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Listopada 2009 To Jest To :lol: A tak wygląda ostatnia goloneczka upieczona na tej kuchni . zibi187 No to teraz bracie narobiłeś apetytu :tongue: Cieszę się że jesteś z kuchni zadowolony :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-88879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zibi187 , coś Ty zrobił :shock: :question: w pionie dusisz goloneczki :grin: :lol: :lol: Widzę, że "zmordowałeś" kuchnię z pozytywnym skutkiem.Szkoda chlebowego :sad: ale jak to mówią - pierwsze koty :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3038-kuchnia-kaflowa/page/2/#findComment-88882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.