majsa Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2009 Sernik” Pajtuny 2009” Na prośbę zlotowiczów umieszczam przepis na sernik. Ciasto 11/2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 jajko 10 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z wszystkich składników zagnieść ciasto i rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do blaszki. Masa twarogowa 1 kg twarogu (w wiaderku) 1 szklanka cukru 5 żółtek ½ litra mleka 3 łyżki oleju 1 budyń waniliowy Wiórki kokosowe ½ szklanki cukru 5 białek Żółtka ucieramy z cukrem i olejem, dodajemy suchy budyń i ½ litra mleka, miksujemy dalej dokładając stopniowo twaróg. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Gotową masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane surowe ciasto. Wstawiamy do piekarnika w temp 180˚C na 40 minut. Po tym czasie delikatnie wysuwamy ciasto z piekarnika i wykładamy na wierzch sernika pianę ubitą z 5 białek i ½ szklanki cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 15 minut i ciasto gotowe. :grin: :grin: :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Maja 2010 Powiedzcie mi wędliniarscy fachowcy co zrobić by mi nie opadał :grin: sernik.Rośnie ładnie, a później opada. Dodam, że sernik bez spodu bo taki lubię najbardziej.Co zrobić lub czego nie robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekB Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2010 Kempes,Się nie przejmuj. Wg mnie to cały jego urok, że opadnie. Jest wtedy lekko "zbity" i przez to bardziej mokry. Taki napuszony to sernik wiedeński.Dodaj jeszcze rodzynki (obtocz je w mące przed dodaniem do masy)i smażoną skórkę pomarańczową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 2010 Się nie przejmuj. Wg mnie to cały jego urok, że opadnieJacek może jego urok jak opadnie taki jest ale ja bym wolał jakby pozostał taki jaki wyrósł lub ewentualnie ciut opadł ale nie 1/2. Do konsumpcji tylko boczki wyższe, a reszta malutka :lol: A wiedeński też lubię, w ogóle jestem sernikowym fanem tylko te kalorie :sad: Tobie to nie grozi szczuplaku :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2010 Grubas sie odezwał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.