Skocz do zawartości

[Ciasto]Sernik - Pajtuny 2009


Rekomendowane odpowiedzi

Sernik” Pajtuny 2009”

 

Na prośbę zlotowiczów umieszczam przepis na sernik.

Ciasto

11/2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

1 jajko

10 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Z wszystkich składników zagnieść ciasto i rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do blaszki.

Masa twarogowa

1 kg twarogu (w wiaderku)

1 szklanka cukru

5 żółtek

½ litra mleka

3 łyżki oleju

1 budyń waniliowy

 

Wiórki kokosowe

½ szklanki cukru

5 białek

 

Żółtka ucieramy z cukrem i olejem, dodajemy suchy budyń i ½ litra mleka, miksujemy dalej dokładając stopniowo twaróg. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Gotową masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane surowe ciasto. Wstawiamy do piekarnika w temp 180˚C na 40 minut. Po tym czasie delikatnie wysuwamy ciasto z piekarnika i wykładamy na wierzch sernika pianę ubitą z 5 białek i ½ szklanki cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 15 minut i ciasto gotowe.

 

:grin: :grin: :grin:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Powiedzcie mi wędliniarscy fachowcy co zrobić by mi nie opadał :grin: sernik.

Rośnie ładnie, a później opada. Dodam, że sernik bez spodu bo taki lubię najbardziej.

Co zrobić lub czego nie robić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110587
Udostępnij na innych stronach

Kempes,

Się nie przejmuj. Wg mnie to cały jego urok, że opadnie. Jest wtedy lekko "zbity" i przez to bardziej mokry. Taki napuszony to sernik wiedeński.

Dodaj jeszcze rodzynki (obtocz je w mące przed dodaniem do masy)i smażoną skórkę pomarańczową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110590
Udostępnij na innych stronach

Się nie przejmuj. Wg mnie to cały jego urok, że opadnie

Jacek może jego urok jak opadnie taki jest ale ja bym wolał jakby pozostał taki jaki wyrósł lub ewentualnie ciut opadł ale nie 1/2.

Do konsumpcji tylko boczki wyższe, a reszta malutka :lol:

A wiedeński też lubię, w ogóle jestem sernikowym fanem tylko te kalorie :sad:

Tobie to nie grozi szczuplaku :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3048-ciastosernik-pajtuny-2009/#findComment-110592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.