Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Zbudowałem coś takiego i podjąłem próby wędzenia.

Mam jednak trochę problemów z opanowanie tego procesu.

Pierwsze wędzeni niestety nie wyszło, prawdopodobnie to efekt złego panowania nad temperaturą i dymem, wedlina ciemna i gorzka - chyba piroliza.

Ale tak się dzieje jak się mało czytana ten temat.

Wędzenie było samą olchą i przy prawie pełnym palenisku, to był chyba największy błąd.

Teraz będę używał zrębków i w związku z tym moja prośba o radę jak dużo dajemy na żar i jak panować nad temperaturą.

Oczywiście nie mam zamiaru się poddać i będę dalej walczył.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj

Jeżeli chodzi o gorzkie wyroby to może za mało osuszone czyli mokre włożone do wędzarni.

Co do utrzymania temperatury to niestety musisz sam się nauczyć metodą prób i nikt ci nie tego powie .

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84622
Udostępnij na innych stronach

Każda wędzarnia to inne "metody" na jej opanowanie.

Tylko metoda prób i (oby jak najmniej) błędów.

Bardzo ważne jest dobre osuszenie mięsa i wygrzanie wędzarni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84625
Udostępnij na innych stronach

Witam bardzo ładne urządzenie!

Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturę , ale zauważyłem brak termometru a bez tego trudno o jakąkolwiek kontrolę.

Co do samego wędzenia to bardzo ważny jest proces osuszania , bez ,którego zawsze wyjdą czarne i okopcone wędliny.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84626
Udostępnij na innych stronach

Na początek powinieneś, po mojemu popróbować na sucho. Ja np. tak zrobiłem i pierwsze wyroby z nowej wędzarni wyszły super. Nigdy nie ładuję więcej jak dwie, trzy szczapy drewna. Dzięki dodatkowym szybrom jestem w stanie bardzo szybko zapanować nad temperaturą.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84627
Udostępnij na innych stronach

sylwek_57 ładne "urządzenie do zadymiania". Kiedy podjechać na degstację wyrobów lub na pomoc w wędzeniu? :smile:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowym wyrobem wędlin termometr jest konieczny.

W takiej wędzarce możesz spokojnie stosować szczapy, zrębki nie są Ci potrzebne.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84634
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturę

Drzwiczki piękne wędzarnia również. Regulacja tymi drzwiczkami może być problemem który wynikł.

Trzeba nauczyć się w niej wędzić tak jak w każdej. Z doświadczenia z podobną to regulacja podobnymi drzwiczkami w czasie osuszania na nic się nie zdała . Przy wysokiej temperaturze zamknięcie ich lub przymkniecie to masa dymu w wędzarni. Otwarcie to znów wysoka temperatura .Problem jest łatwo rozwiązywalny. w czasie osuszania drzwiczki otwarte jak również góra wędzarni Temperaturę regulujemy ilością palonego suchego drewna w palenisku .Możemy żaru wygarnąć jak jest jego za dużo . Gdy mamy osuszone zarumienione wędliny wtedy zaczynamy właściwe wędzenie można dołożyć nawet półsuchego lub mokrego drewna. W momencie wędzenia lepiej się sprawdza grube drewno, teraz te ładne drzwiczki sprawdzą się, zamknięcie ich to dużo dymu. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84651
Udostępnij na innych stronach

Dziadku troche pytanie off topic .

Gdybys mial dzis sobie zrobic nowa wedzarke jaka bys wybral : taka z paleniskiem bezposrednim pod wedzonkami czy taka z paleniskiem oddalonym a dym i cieplo doprowadzone rura?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84655
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturę

Drzwiczki piękne wędzarnia również. Regulacja tymi drzwiczkami może być problemem który wynikł.

Trzeba nauczyć się w niej wędzić tak jak w każdej. Z doświadczenia z podobną to regulacja podobnymi drzwiczkami w czasie osuszania na nic się nie zdała . Przy wysokiej temperaturze zamknięcie ich lub przymkniecie to masa dymu w wędzarni. Otwarcie to znów wysoka temperatura .Problem jest łatwo rozwiązywalny. w czasie osuszania drzwiczki otwarte jak również góra wędzarni Temperaturę regulujemy ilością palonego suchego drewna w palenisku .Możemy żaru wygarnąć jak jest jego za dużo . Gdy mamy osuszone zarumienione wędliny wtedy zaczynamy właściwe wędzenie można dołożyć nawet półsuchego lub mokrego drewna. W momencie wędzenia lepiej się sprawdza grube drewno, teraz te ładne drzwiczki sprawdzą się, zamknięcie ich to dużo dymu. Pozdrawiam

Słusznie. Ja mam otwierany cały dach i 2m tunelu dymowego a staram się osuszać jak w palenisku jest prawie sam żar i wtedy nie ma problemu z dymem

pozdrawiam.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84668
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich

Trochę czasu zabrała mi uroczystość rodzinna i dopiero teraz jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie odpowiedzi.

Chciałbym podziękować za zainteresowanie moimi problemami.

Po pierwsze trochę opisu wędzarni, dwa kanały krótki ok.30cm zamykany szybrem i drugi właściwy ok.2,7mb bez szybra.

Wyjście dymu w środku wędzarni tłumione małą blachą nad ujściem kanałów, w kominie szyber obrotowy.

Palenisko z popielnikiem, rusztem i dodatkowymi trzecimi drzwiczkami.

Różnica poziomów paleniska i ujścia z komina wynosi ok. 2,2mb.

Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne i pouczające.

Co do termometru to jest tylko może nie jest bardzo widoczne, umieściłem go nad paleniskiem w ścianie komory na wysokości około 3/4 wysokości komory.

Odnośnie dodatkowych zdjęć to postaram się je dziś umieścić.

 

Pozdrawiam Zadymiarską Brać i myślę, że i ja będę czuł ten smak.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84693
Udostępnij na innych stronach

Sylwek_57! Podaj średnicę kanałów dymnych. Wędzić jednak musisz pod wskazania termometru. Jeżeli były by dalsze problemy to wewnętrzną ściankę wyłóż deskami mogą być sosnowe od szalunków tylko czyste. Pozwoli na utrzymanie stabilnej temperatury nawet przy silnych wiatrach.

Problemem może być też wilgotność całej konstrukcji więc musi zostać odpowiednio osuszona przed wędzeniem. Duża ilość cegły w górnej części i komin znacznie wychładzają gazy i prawdopodobnie może nastąpić refluks to jest efekt, który opisujesz. Obicie deskami ( lub inne ocieplenie) od wewnątrz ten problem rozwiąże i doda efektów w tym oszczędności drewna.. Używając termometru poznasz pracę wędzarni w różnych opcjach i wszystkie problemy znikną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84707
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zgodnie z obietnicą przedstawiam zdjęcia urządzenia.

Kanał dymowy wykonany z wkładu ceramicznego średnicy 150mm.

widok w trakcie budowy

 

widok kanałów dymowych od strony paleniska

 

widok wylotów w komorze wędzarni

 

widok w trakcie budowy

 

efekt końcowy

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84718
Udostępnij na innych stronach

Sylwek_57! Super! Myślę że jak zastosujesz z poprzedniego postu poradę i zapoznasz się z pracą wędzarni przy różnych ustawieniach będziesz zadowolony z efektów. Może nie od razu wszystkie uwagi realizuj tylko stopniowo obserwując różnicę. Pewnie wędzenie było związane z pierwszym paleniem więc to też może być przyczyną ponieważ wędzarnia musi być odpowiednio wypalona kilka godzin nawet zwykłym sosnowym drewnem. Jestem pewien że szybko poznasz tajniki swojej konstrukcji i przedstawisz super wędzonki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84722
Udostępnij na innych stronach

Andyandy! oczywiście jeżeli tylko opanuję to tajne urządzenie to przedstawię fotografie.

Obecne pekluje się mięsko na Kiełbasę czosnkową.

Dziękuję za wszystkie porady i uwagi!!!!

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84726
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie kiełbasy czosnkowej przebiegło bez żadnych problemów dzięki dużej pomocy Wszystkich którzy zainteresowali się moimi problemami. Wielkie Dzięki.

Przedstawiam zdjęcie niezbyt dobre ze względu na aparat w telefonie i słabe naświetlenie, lecz muszę dodać, że kiełbaska smakuje dużo, dużo, dużo lepiej niż wygląda na zdjęciu.

Smak i wygląd rewelacja. Jeszcze raz Wielkie Dzięki.!!!!

 

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-85055
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

Przedstawiam mój sposób mocowania drzwiczek do ścianek wędzarni oraz deflektor.

 

Widok ogólny od frontu.

 

 

Widok montażu zawiasów.

 

 

Oraz widok deflektora nad kanałem wylotowym dymu.

 

 

Mam pytanie odnośnie deflektora czy można coś jeszcze poprawić, bo mam wrażenie, że dym nie jest tak rozprowadzany jak bym sobie tego życzył.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87379
Udostępnij na innych stronach

Sylwek_57 bardzo ładne drzwiczki :grin: i zawiasy piękna robota gratuluje.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87383
Udostępnij na innych stronach

Zamiast otworów, zrób ramkę z płaskownika i wspawaj w nią pionowo płaskowniki pochylone pod kątem 45 st. górą na zewnątrz (płaskowniki wspawaj od środka ramki, w obu kierunkach).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87385
Udostępnij na innych stronach

Maxell otworów ta zrobiłem dosyć mało i tylko fi 6 ale myślałem nad czymś innym, np. jak podajesz ramka i płaskowniki, lecz nie bardzo kumam jak miałoby to wyglądać.

Jeżeli mógłbyś coś więcej to będę wdzięczny.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87388
Udostępnij na innych stronach

Zamiast otworów, zrób ramkę z płaskownika i wspawaj w nią pionowo płaskowniki pochylone pod kątem 45 st. górą na zewnątrz (płaskowniki wspawaj od środka ramki, w obu kierunkach).

Tak jak w wędzarni Fentela ?

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Przy tak umiejscowionej rurze wlotowej, deflektor faktycznie nic nie daje.Ja mam u siebie zamontowany wiatraczek i bez deflektora.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87389
Udostępnij na innych stronach

Coś takiego (rzut od frontu):

 

 

 

(rysunek robiony szybko - schematyczny :grin: )

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87390
Udostępnij na innych stronach

No cóż trzeba uruchomić szare komórki i do dzieła. Dzięki!!

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87391
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.