sylwek_57 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2009 Witam Wszystkich Zbudowałem coś takiego i podjąłem próby wędzenia. Mam jednak trochę problemów z opanowanie tego procesu. Pierwsze wędzeni niestety nie wyszło, prawdopodobnie to efekt złego panowania nad temperaturą i dymem, wedlina ciemna i gorzka - chyba piroliza. Ale tak się dzieje jak się mało czytana ten temat. Wędzenie było samą olchą i przy prawie pełnym palenisku, to był chyba największy błąd. Teraz będę używał zrębków i w związku z tym moja prośba o radę jak dużo dajemy na żar i jak panować nad temperaturą. Oczywiście nie mam zamiaru się poddać i będę dalej walczył. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Października 2009 Witaj Jeżeli chodzi o gorzkie wyroby to może za mało osuszone czyli mokre włożone do wędzarni.Co do utrzymania temperatury to niestety musisz sam się nauczyć metodą prób i nikt ci nie tego powie . Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Października 2009 Każda wędzarnia to inne "metody" na jej opanowanie.Tylko metoda prób i (oby jak najmniej) błędów.Bardzo ważne jest dobre osuszenie mięsa i wygrzanie wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Października 2009 Witam bardzo ładne urządzenie! Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturę , ale zauważyłem brak termometru a bez tego trudno o jakąkolwiek kontrolę. Co do samego wędzenia to bardzo ważny jest proces osuszania , bez ,którego zawsze wyjdą czarne i okopcone wędliny. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Października 2009 Na początek powinieneś, po mojemu popróbować na sucho. Ja np. tak zrobiłem i pierwsze wyroby z nowej wędzarni wyszły super. Nigdy nie ładuję więcej jak dwie, trzy szczapy drewna. Dzięki dodatkowym szybrom jestem w stanie bardzo szybko zapanować nad temperaturą. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2009 Sylwek_57! więcej fotek palenisko, komora, kanał dymny, przekroje itd. To pomoże sprawdzić konstrukcję, określić gdzie i co poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Października 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=880 wydaje mi się że tu znajdziesz odpowiedż. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2009 sylwek_57 ładne "urządzenie do zadymiania". Kiedy podjechać na degstację wyrobów lub na pomoc w wędzeniu? :smile: Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowym wyrobem wędlin termometr jest konieczny. W takiej wędzarce możesz spokojnie stosować szczapy, zrębki nie są Ci potrzebne.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2009 Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturęDrzwiczki piękne wędzarnia również. Regulacja tymi drzwiczkami może być problemem który wynikł. Trzeba nauczyć się w niej wędzić tak jak w każdej. Z doświadczenia z podobną to regulacja podobnymi drzwiczkami w czasie osuszania na nic się nie zdała . Przy wysokiej temperaturze zamknięcie ich lub przymkniecie to masa dymu w wędzarni. Otwarcie to znów wysoka temperatura .Problem jest łatwo rozwiązywalny. w czasie osuszania drzwiczki otwarte jak również góra wędzarni Temperaturę regulujemy ilością palonego suchego drewna w palenisku .Możemy żaru wygarnąć jak jest jego za dużo . Gdy mamy osuszone zarumienione wędliny wtedy zaczynamy właściwe wędzenie można dołożyć nawet półsuchego lub mokrego drewna. W momencie wędzenia lepiej się sprawdza grube drewno, teraz te ładne drzwiczki sprawdzą się, zamknięcie ich to dużo dymu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2009 Dziadku troche pytanie off topic .Gdybys mial dzis sobie zrobic nowa wedzarke jaka bys wybral : taka z paleniskiem bezposrednim pod wedzonkami czy taka z paleniskiem oddalonym a dym i cieplo doprowadzone rura? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2009 Z tego co widać na zdjęciach masz super drzwiczki od paleniska, którymi świetnie się reguluje temperaturęDrzwiczki piękne wędzarnia również. Regulacja tymi drzwiczkami może być problemem który wynikł. Trzeba nauczyć się w niej wędzić tak jak w każdej. Z doświadczenia z podobną to regulacja podobnymi drzwiczkami w czasie osuszania na nic się nie zdała . Przy wysokiej temperaturze zamknięcie ich lub przymkniecie to masa dymu w wędzarni. Otwarcie to znów wysoka temperatura .Problem jest łatwo rozwiązywalny. w czasie osuszania drzwiczki otwarte jak również góra wędzarni Temperaturę regulujemy ilością palonego suchego drewna w palenisku .Możemy żaru wygarnąć jak jest jego za dużo . Gdy mamy osuszone zarumienione wędliny wtedy zaczynamy właściwe wędzenie można dołożyć nawet półsuchego lub mokrego drewna. W momencie wędzenia lepiej się sprawdza grube drewno, teraz te ładne drzwiczki sprawdzą się, zamknięcie ich to dużo dymu. Pozdrawiam Słusznie. Ja mam otwierany cały dach i 2m tunelu dymowego a staram się osuszać jak w palenisku jest prawie sam żar i wtedy nie ma problemu z dymem pozdrawiam. Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 18 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2009 Witam WszystkichTrochę czasu zabrała mi uroczystość rodzinna i dopiero teraz jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie odpowiedzi.Chciałbym podziękować za zainteresowanie moimi problemami.Po pierwsze trochę opisu wędzarni, dwa kanały krótki ok.30cm zamykany szybrem i drugi właściwy ok.2,7mb bez szybra.Wyjście dymu w środku wędzarni tłumione małą blachą nad ujściem kanałów, w kominie szyber obrotowy.Palenisko z popielnikiem, rusztem i dodatkowymi trzecimi drzwiczkami.Różnica poziomów paleniska i ujścia z komina wynosi ok. 2,2mb.Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne i pouczające.Co do termometru to jest tylko może nie jest bardzo widoczne, umieściłem go nad paleniskiem w ścianie komory na wysokości około 3/4 wysokości komory.Odnośnie dodatkowych zdjęć to postaram się je dziś umieścić. Pozdrawiam Zadymiarską Brać i myślę, że i ja będę czuł ten smak. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Października 2009 Sylwek_57! Podaj średnicę kanałów dymnych. Wędzić jednak musisz pod wskazania termometru. Jeżeli były by dalsze problemy to wewnętrzną ściankę wyłóż deskami mogą być sosnowe od szalunków tylko czyste. Pozwoli na utrzymanie stabilnej temperatury nawet przy silnych wiatrach.Problemem może być też wilgotność całej konstrukcji więc musi zostać odpowiednio osuszona przed wędzeniem. Duża ilość cegły w górnej części i komin znacznie wychładzają gazy i prawdopodobnie może nastąpić refluks to jest efekt, który opisujesz. Obicie deskami ( lub inne ocieplenie) od wewnątrz ten problem rozwiąże i doda efektów w tym oszczędności drewna.. Używając termometru poznasz pracę wędzarni w różnych opcjach i wszystkie problemy znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 18 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2009 Witam Zgodnie z obietnicą przedstawiam zdjęcia urządzenia. Kanał dymowy wykonany z wkładu ceramicznego średnicy 150mm. widok w trakcie budowy widok kanałów dymowych od strony paleniska widok wylotów w komorze wędzarni widok w trakcie budowy efekt końcowy Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Października 2009 Sylwek_57! Super! Myślę że jak zastosujesz z poprzedniego postu poradę i zapoznasz się z pracą wędzarni przy różnych ustawieniach będziesz zadowolony z efektów. Może nie od razu wszystkie uwagi realizuj tylko stopniowo obserwując różnicę. Pewnie wędzenie było związane z pierwszym paleniem więc to też może być przyczyną ponieważ wędzarnia musi być odpowiednio wypalona kilka godzin nawet zwykłym sosnowym drewnem. Jestem pewien że szybko poznasz tajniki swojej konstrukcji i przedstawisz super wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 18 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2009 Andyandy! oczywiście jeżeli tylko opanuję to tajne urządzenie to przedstawię fotografie.Obecne pekluje się mięsko na Kiełbasę czosnkową.Dziękuję za wszystkie porady i uwagi!!!! Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Października 2009 Grunt to się nie poddawać wiem to z autopsji. :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-84746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Października 2009 Wędzenie kiełbasy czosnkowej przebiegło bez żadnych problemów dzięki dużej pomocy Wszystkich którzy zainteresowali się moimi problemami. Wielkie Dzięki. Przedstawiam zdjęcie niezbyt dobre ze względu na aparat w telefonie i słabe naświetlenie, lecz muszę dodać, że kiełbaska smakuje dużo, dużo, dużo lepiej niż wygląda na zdjęciu. Smak i wygląd rewelacja. Jeszcze raz Wielkie Dzięki.!!!! Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-85055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam Przedstawiam mój sposób mocowania drzwiczek do ścianek wędzarni oraz deflektor. Widok ogólny od frontu. Widok montażu zawiasów. Oraz widok deflektora nad kanałem wylotowym dymu. Mam pytanie odnośnie deflektora czy można coś jeszcze poprawić, bo mam wrażenie, że dym nie jest tak rozprowadzany jak bym sobie tego życzył. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2009 Sylwek_57 bardzo ładne drzwiczki :grin: i zawiasy piękna robota gratuluje. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zamiast otworów, zrób ramkę z płaskownika i wspawaj w nią pionowo płaskowniki pochylone pod kątem 45 st. górą na zewnątrz (płaskowniki wspawaj od środka ramki, w obu kierunkach). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Listopada 2009 Maxell otworów ta zrobiłem dosyć mało i tylko fi 6 ale myślałem nad czymś innym, np. jak podajesz ramka i płaskowniki, lecz nie bardzo kumam jak miałoby to wyglądać.Jeżeli mógłbyś coś więcej to będę wdzięczny. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zamiast otworów, zrób ramkę z płaskownika i wspawaj w nią pionowo płaskowniki pochylone pod kątem 45 st. górą na zewnątrz (płaskowniki wspawaj od środka ramki, w obu kierunkach). Tak jak w wędzarni Fentela ? Pozdrawiam :wink: P.S.Przy tak umiejscowionej rurze wlotowej, deflektor faktycznie nic nie daje.Ja mam u siebie zamontowany wiatraczek i bez deflektora. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2009 Coś takiego (rzut od frontu): (rysunek robiony szybko - schematyczny :grin: ) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Listopada 2009 No cóż trzeba uruchomić szare komórki i do dzieła. Dzięki!! Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3093-moje-urz%C4%85dzenie-do-zadymiania/#findComment-87391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.