pawelgdynia Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2009 Witam.Mam zagadkę w związku z serwatką. Chciałem spróbować zrobić zupę z serwatki, ale nie wiem z jakiej...tzn. czy robi się coś takiego z serwatki po serach podpuszczkowych, czy może być też po serach zwarowych np. twarożku.Nie wiem czy jest to to samo pod względem chemicznym, ale smakowo serwatka po twarogu jest dużo kwaśniejsza niż po robieniu oscypków. Macie może jakieś pomysły?? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2009 Ja czasami robię zupę z serwatką a'la biały barszcz a także czerwony barszcz na serwatce /wówczas nie zakwaszam go niczym innym/. [ Dodano: Czw Paź 22, 2009 19:12 ] Robiłam to z serwatki kwaskowej, do tej pory nie używałam podpuszczki ale już ją nabyłam i jutro będę robić ser z dobrego wiejskiego mleka. Wtedy będę mogła sprówać tamtą serwatkę. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2009 W TYM przepisie serwatka jest po twarożku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2009 Tak, po twarożku, właśnie spróbuję jutro jaka jest po serze podpuszczkowym ale co by nie powiedzieć uważam ,że serwatka jest cenna i dolanie jej do innych zup na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2009 Zrobiłem zupkę wg tego przepisu:http://www.gotujmy.pl/zupa-z-serwatki,przepisy,38858.htmlZ modyfikacji dodałem kostkę rosołową w ramach doprawiania.Kiełbaski swoje czyli kiełbasa dziadka i kiełbasa biała parzona, do tego grzanki z białego chleba.Wyszła dość ciekawa zupka zbliżona smakiem do żurku (ale dość daleko zbliżona )).Smak dość specyficzny, kwaskowy. W ramach próby tylko pół litra, ale że rodzince smakowało to będzie jeszcze poprawka.Serwatka po wyrobie twarogu. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2009 czy robi się coś takiego z serwatki po serach podpuszczkowych, czy może być też po serach zwarowych np. twarożkuPrzede wszystkim w samym pytaniu tkwi błąd. Twarożek nie jest serem zwarowym tylko twarogowym. Z punktu widzenia pozyskiwania sera mamy trzy rodzaje serwatki, chociaż dwie z nich są identyczne jeżeli chodzi o skład: 1. Serwatka z serów twarogowych (do nich należy twarożek wymieniony w pytaniu) - z definicji kwaśna 2. Serwatka z serów podpuszczkowych (identyczna składem z powyższą) - może być zupełnie słodka lub lekko kwaskowa 3. Serwatka z serów zwarowych, którą uzyskuje się po wytrąceniu albuminy w wysokiej temperaturze z jednej z powyższych serwatek :grin: Serwatka nr 3 nie ma już żadnych białek, może zawierać resztki tłuszczu. Do zupy nadają się serwatki nr 1 i 2. Jeżeli serwatka podpuszczkowa zostanie zakwaszona będzie identycznie kwaśna jak ta z serów twarogowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2009 EAnna ...nie wpadłem na to że są 3 rodzaje serwatek.A określenie ser zwarowy powiązałem z koniecznością podgrzewania sera by uzyskać wymagany skrzep .No i coś niedokładnie przeczytałem, bo takie rozróżnienie mi się gdzieś o oczy w sieci obiło. Dzięki za informacje i sprostowanie. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.