Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zagadkę w związku z serwatką. Chciałem spróbować zrobić zupę z serwatki, ale nie wiem z jakiej...tzn. czy robi się coś takiego z serwatki po serach podpuszczkowych, czy może być też po serach zwarowych np. twarożku.

Nie wiem czy jest to to samo pod względem chemicznym, ale smakowo serwatka po twarogu jest dużo kwaśniejsza niż po robieniu oscypków.

 

Macie może jakieś pomysły??

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami robię zupę z serwatką a'la biały barszcz a także czerwony barszcz na serwatce /wówczas nie zakwaszam go niczym innym/.

 

[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 19:12 ]

Robiłam to z serwatki kwaskowej, do tej pory nie używałam podpuszczki ale już ją nabyłam i jutro będę robić ser z dobrego wiejskiego mleka. Wtedy będę mogła sprówać tamtą serwatkę. Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85076
Udostępnij na innych stronach

W TYM przepisie serwatka jest po twarożku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85078
Udostępnij na innych stronach

Tak, po twarożku, właśnie spróbuję jutro jaka jest po serze podpuszczkowym ale co by nie powiedzieć uważam ,że serwatka jest cenna i dolanie jej do innych zup na pewno nie zaszkodzi.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85079
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem zupkę wg tego przepisu:

http://www.gotujmy.pl/zupa-z-serwatki,przepisy,38858.html

Z modyfikacji dodałem kostkę rosołową w ramach doprawiania.

Kiełbaski swoje czyli kiełbasa dziadka i kiełbasa biała parzona, do tego grzanki z białego chleba.

Wyszła dość ciekawa zupka zbliżona smakiem do żurku (ale dość daleko zbliżona :))).

Smak dość specyficzny, kwaskowy.

 

W ramach próby tylko pół litra, ale że rodzince smakowało to będzie jeszcze poprawka.

Serwatka po wyrobie twarogu.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85084
Udostępnij na innych stronach

czy robi się coś takiego z serwatki po serach podpuszczkowych, czy może być też po serach zwarowych np. twarożku

Przede wszystkim w samym pytaniu tkwi błąd. Twarożek nie jest serem zwarowym tylko twarogowym.

Z punktu widzenia pozyskiwania sera mamy trzy rodzaje serwatki, chociaż dwie z nich są identyczne jeżeli chodzi o skład:

1. Serwatka z serów twarogowych (do nich należy twarożek wymieniony w pytaniu) - z definicji kwaśna

2. Serwatka z serów podpuszczkowych (identyczna składem z powyższą) - może być zupełnie słodka lub lekko kwaskowa

3. Serwatka z serów zwarowych, którą uzyskuje się po wytrąceniu albuminy w wysokiej temperaturze z jednej z powyższych serwatek :grin:

Serwatka nr 3 nie ma już żadnych białek, może zawierać resztki tłuszczu.

Do zupy nadają się serwatki nr 1 i 2. Jeżeli serwatka podpuszczkowa zostanie zakwaszona będzie identycznie kwaśna jak ta z serów twarogowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85088
Udostępnij na innych stronach

EAnna ...nie wpadłem na to że są 3 rodzaje serwatek.

A określenie ser zwarowy powiązałem z koniecznością podgrzewania sera by uzyskać wymagany skrzep :) .

No i coś niedokładnie przeczytałem, bo takie rozróżnienie mi się gdzieś o oczy w sieci obiło.

 

Dzięki za informacje i sprostowanie.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3117-serwatka-podpuszkowa-a-zwarowa/#findComment-85093
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.