Qbass Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 12 Września 2013 Dziękuje Panowie za rady, teraz trafił mi się wyjazd, ale zamówiłem już przybory (strzykawke, igle, sznurek itp.) i jak wrócę to się biorę do pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-300763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 1 Października 2013 Wróciłem!, szynka kulka 1kg zakupiona, przegotowana woda do peklowania chłodzi się w lodówce.Postanowiłem zrobić na początek szynkę tylko z peklosolą, mam kilka pytań:1) czy przed peklowaniem myjecie szynkę?, słyszałem i czytałem różne opinie, jedni myją, drudzy nie twierdzą, że zmywa się "naturalną bariere ochronną"2) ile razy muszę nastrzyknąć tak małą szyneczkę?, czy 1 raz przez środek wystarczy?3) jaką temperaturę wybrać? wiem o przedziale 4-8 stopni, mogę jednak ustawić dowolną, czy 5 stopni będzie ok, czy 6 będzie bardziej optymalne? Z góry dzięki,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Października 2013 AD.1ja płuczę pod bieżącą wodą, bo nigdy nie wiesz gdzie leżało mięso, i co się do niego mogło ew. przykleić, noo chyba że sam rozbierałeś. AD.2zależy ile czasu będziesz peklował, ja zawsze pekluję ok.13-14 dni i w ogóle nie nastrzykuję mięsa, a robię kawałki po ok 1,5kg.AD.36* będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Października 2013 Ja zawsze płuczę mięso do peklowania, nastrzyk kulki około 60ml równomiernie po całym kawałku, ważne by temperatura nie była wyższa niż te 6-8 stopni. Jak długo chcesz peklować tą szyneczke? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Października 2013 Dziękuje za szybkie odpowiedzi .Szyneczkę chce peklować przez 6dni, w 0,5l wody i 42,5g peklosoli. - zgodnie z tabelą Pana Grzegorza - http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-szynka-boczek-karczek-poledwica-jak-peklowac-namokro-oraz-jak-wedzic-cieplym-dymem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Szyneczkę chce peklować przez 6dni, w 0,5l wody i 42,5g peklosoli Przy tym składzie solanki proponuję 8-10 dni w temp.4-6 C Edytowane 1 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 1 Października 2013 Możesz zmiejszyć czas peklowania ale musisz pamiętać o zwiększeniu ilości peklosoli jeżeli upierasz się przy tej ilości peklosoli to niestety powinieneś zachować czas peklowania podany przez Arka Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 8 Października 2013 Witam! Panowie/Panie - udało się! Pierwsza szyneczka uwędzona - stąd też moje pytanie. Włożyłem już ją do gotującej wody, wiem, że teraz mam przez 10min trzymać jąw gotującej wodzie, póżniej obniżyć temperature do okolo 80 i właśnie.Mam różne info, jedni polecają robić tak jak wewnątrz szynki będzie 70 stopni, a inni, że mam po gotowaniu trzymać jeszcze 40min?Dodam, że szynka miala 1kg.Jeszcze 1 pytanie, po parzeniu szynke trzeba zawiesić do obschnięcia?, czy można dać od razu na talerz i po wystygnięcu do lodówki?Przeprasza za proste pytania, ale jestem niesamowicie zadowlon yz faktu zrobienia 1 szyneczki - wrzuce póżniej fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Października 2013 Mam różne info, jedni polecają robić tak jak wewnątrz szynki będzie 70 stopni, a inni, że mam po gotowaniu trzymać jeszcze 40min? Dodam, że szynka miala 1kg. Jak masz termometr to parz na temperaturę w środku (68-70C) Jeszcze 1 pytanie, po parzeniu szynke trzeba zawiesić do obschnięcia?, Powieś w chłodnym miejscu do wystudzenia a później do lodówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Października 2013 arkadiusz - dziękuje za odpowiedzi Szyneczka wyszła pyszna, tylko nie wiem czy nie zakróko wisiała do obschnięcia (niecałę 3h), bo była lekko mokra.Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 8 Października 2013 Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp? Szynkę nie suszy się po parzeniu.Po parzeniu szynkę się studzi.Po wystudzeniu wkłada się do lodówki i najlepiej próbować na następny dzień kiedy się dobrze wychłodzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Października 2013 Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp? a przed chwilą Maxell wkleił w Vademecum: Wędzonki gotowane studzi się powietrzem (szynkę najpierw wodą przez, 20—30 minut, a następnie dopiero powietrzem) w pomieszczeniach chłodzonych do temperatury 6 C. W braku odpowiednich pomieszczeń, dopuszcza się ostudzenie do temperatury maksymalnej 12°C. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Października 2013 a przed chwilą Maxell wkleił w Vademecum A kto to będzie czytał .Szkoda czasu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 8 Października 2013 Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp? Po parzeniu szynkę należy jak najszybciej schładzać najlepiej w warunkach chłodniczych . Jeżeli tego nie ma , to w miejscu najchłodniejszym w mieszkaniu - domu , na balkonie . W chwili obecnej u mnie na balkonie temperatura 10st.C czyli prawie super . Podczas wychładzania szynka automatycznie obeschnie . Produkt przechowujemy w lodówce . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Października 2013 - wrzuce póżniej fotki a pewnie pewnie pochwal się kolego Dodano: 09 październik 2013 - 06:07 A kto to będzie czytał .Szkoda czasu Arku czytałem dla mnie fajna sprawa chociażby z powodu ,iż pamięć jest ulotna [skleroza ]nic tylko pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.