Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje Panowie za rady, teraz trafił mi się wyjazd, ale zamówiłem już przybory (strzykawke, igle, sznurek itp.) i jak wrócę to się biorę do pracy :).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-300763
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wróciłem!, szynka kulka 1kg zakupiona, przegotowana woda do peklowania chłodzi się w lodówce.

Postanowiłem zrobić na początek szynkę tylko z peklosolą, mam kilka pytań:

1)  czy przed peklowaniem myjecie szynkę?, słyszałem i czytałem różne opinie, jedni myją, drudzy nie twierdzą, że zmywa się "naturalną bariere ochronną"

2) ile razy muszę nastrzyknąć tak małą szyneczkę?, czy 1 raz przez środek wystarczy?

3) jaką temperaturę wybrać? wiem o przedziale 4-8 stopni, mogę jednak ustawić dowolną, czy 5 stopni będzie ok, czy 6 będzie bardziej optymalne?:)

 

Z góry dzięki,

Kuba

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304299
Udostępnij na innych stronach

AD.1

ja płuczę pod bieżącą wodą, bo nigdy nie wiesz gdzie leżało mięso, i co się do niego mogło ew. przykleić, noo chyba że sam rozbierałeś. 

AD.2

zależy ile czasu będziesz peklował, ja zawsze pekluję ok.13-14 dni i w ogóle nie nastrzykuję mięsa, a robię kawałki po ok 1,5kg.

AD.3

6* będzie ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304305
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze płuczę mięso do peklowania, nastrzyk kulki około 60ml równomiernie po całym kawałku, ważne by temperatura nie była wyższa niż te 6-8 stopni. Jak długo chcesz peklować tą szyneczke?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304306
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za szybkie odpowiedzi :).

Szyneczkę chce peklować przez 6dni, w 0,5l wody i 42,5g peklosoli. - zgodnie z tabelą Pana Grzegorza - http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-szynka-boczek-karczek-poledwica-jak-peklowac-namokro-oraz-jak-wedzic-cieplym-dymem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304312
Udostępnij na innych stronach

Szyneczkę chce peklować przez 6dni, w 0,5l wody i 42,5g peklosoli

 

Przy tym składzie solanki proponuję 8-10 dni w temp.4-6 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304377
Udostępnij na innych stronach

Możesz zmiejszyć czas peklowania  ale musisz pamiętać o zwiększeniu ilości peklosoli jeżeli upierasz się przy tej ilości peklosoli to niestety powinieneś zachować czas peklowania podany przez Arka :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-304402
Udostępnij na innych stronach

Witam!
 

Panowie/Panie - udało się! :) Pierwsza szyneczka uwędzona - stąd też moje pytanie. Włożyłem już ją do gotującej wody, wiem, że teraz mam przez 10min trzymać jąw gotującej wodzie, póżniej obniżyć temperature do okolo 80 i właśnie.

Mam różne info, jedni polecają robić tak jak wewnątrz szynki będzie  70 stopni, a inni, że mam po gotowaniu trzymać jeszcze 40min?

Dodam, że szynka miala 1kg.

Jeszcze 1 pytanie, po parzeniu szynke trzeba zawiesić do obschnięcia?, czy można dać od razu na  talerz i po wystygnięcu do lodówki?:)

Przeprasza za proste pytania, ale jestem niesamowicie zadowlon yz faktu zrobienia 1 szyneczki - wrzuce póżniej fotki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305749
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam różne info, jedni polecają robić tak jak wewnątrz szynki będzie  70 stopni, a inni, że mam po gotowaniu trzymać jeszcze 40min? Dodam, że szynka miala 1kg.

 

Jak masz termometr to parz na temperaturę w środku (68-70C)

 

 

Jeszcze 1 pytanie, po parzeniu szynke trzeba zawiesić do obschnięcia?,

 

Powieś w chłodnym miejscu do wystudzenia a później do lodówki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305753
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz - dziękuje za odpowiedzi :)

Szyneczka wyszła pyszna, tylko nie wiem czy nie zakróko wisiała do obschnięcia (niecałę 3h), bo była lekko mokra.

Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305802
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp?

 

Szynkę nie suszy się po parzeniu.Po parzeniu szynkę się studzi.Po wystudzeniu wkłada się do lodówki i najlepiej próbować na następny dzień kiedy się dobrze wychłodzi. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp?

 

a przed chwilą Maxell wkleił w Vademecum:

 

 

 

Wędzonki gotowane studzi się powietrzem (szynkę najpierw wodą przez, 20—30 minut, a następnie dopiero powietrzem) w po­mieszczeniach chłodzonych do temperatury 6 C. W braku od­powiednich pomieszczeń, dopuszcza się ostudzenie do temperatu­ry maksymalnej 12°C.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305809
Udostępnij na innych stronach

 

 

a przed chwilą Maxell wkleił w Vademecum

 

A kto to będzie czytał :facepalm: .Szkoda czasu  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305811
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile czasu suszycie szynkę, bo parzeniu? i w jakiej temp?
 

 

 

 Po parzeniu szynkę należy jak najszybciej schładzać najlepiej w warunkach chłodniczych . Jeżeli tego nie ma , to w miejscu najchłodniejszym w mieszkaniu - domu , na balkonie .  W chwili obecnej u mnie na balkonie temperatura 10st.C czyli prawie super . Podczas wychładzania szynka automatycznie obeschnie .  Produkt przechowujemy w lodówce . :D

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305838
Udostępnij na innych stronach

 

 

- wrzuce póżniej fotki :)
  a pewnie pewnie pochwal się kolego :D

Dodano: 09 październik 2013 - 06:07

 

 

A kto to będzie czytał :facepalm: .Szkoda czasu :)

Arku czytałem dla mnie fajna sprawa chociażby z powodu ,iż pamięć jest ulotna [skleroza ]nic tylko :clap::D  pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/7/#findComment-305857
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.