mateusz_kania Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Października 2009 Witam Wszystkich, podepnę się pod temat. Jestem nowy i chce sobie zrobić ser:) jedyny minus to że dostałem od znajomego podpuszczke jest ona w formie pyłku:) a w przepisie na oscypki który wyczytałem na stronie jest dodawana podpuszczka w płynie i teraz nie wiem jak mam dozować :???: czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką? Jeśli tak proszę o jakieś wskazówki. Cytuj kania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Października 2009 Moc podpuszczki maleje z czasem, tak więc ciężko jest cokolwiek napisać o Twojej podpuszce. Przed zaprawieniem mleka sprawdź, jaka jest jej "moc":https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=96732#96732=1 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Października 2009 czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką? Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki . Na mleko kupione w sklepie powinno być około 1g na 10l . Tak przekazał gość od którego kupiłem podpuszczkę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Października 2009 mateusz_kania napisał/a: czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką? Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki . Na mleko kupione w sklepie powinno być około 1g na 10l . Tak przekazał gość od którego kupiłem podpuszczkęZ całym szacunkiem dla kol.Andrzeja, ale to nie jest do końca prawdą. Przepis od sprzedawcy dotyczy bardzo świeżej podpuszczki, bardzo świeżego/słodkiego mleka o przeciętnym ph i dosyć zwartego skrzepu uzyskiwanego w 30-40min. mateusz_kania, określ najpierw jaki ser chcesz robić, z przepisu weź wymagania co do obróbki skrzepu (w jakiej temperaturze zaprawiane mleko i po jakim czasie oczekiwany skrzep) i zrób próbę podpuszczki. Link podał BonAir. Możesz oczywiście wszystko zignorować i dodać 0,5g/10l. Najprawdopodobniej uzyskasz skrzep ale nie wiadomo czy nada się do Twojego zaplanowanego sera. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Października 2009 Już wyjaśniam Dziękuję Farmerko za wyjaśnienia, lecz bardziej interesowała mnie druga strona; skoro zostałaś "zmuszona" do używania podpuszczki mikrobiologiczej , dlaczego pozostałaś przy częściowym używaniu podpuszczki naturalnej :???: Plany serowe są bardzo ambitne - oscypki, zarówno metodą tradycyjną, jak i mieszaną, by był bardziej kremowy, a nie taki zwarty, spręzysty oraz mozarella wzorem z Pajtun i ciągutki wędzone z masy mozarelli. No a na koniec ricotta. Jak sił starczy to spróbuję jeszcze z porostem niebieskim i brie.Uwierz, że życzę Ci powodzenia z całego serca, ale chyba przesadziłeś z ambitnym planem :devil: wpadłem na pomysł, że przecież dojrzewać mogą w garażu na piętrze -2 (mieszkam w bloku), bo tam cały rok jest jedna temperatura i wilgotność.To zapewne jest jakaś myśl i może być strzałem w "10" :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Października 2009 Dociekliwy jesteś, Endrio Ja nie zostałam zmuszona - zostałam poproszona I odniosłam się do tej prośby ze zrozumieniem . Rzeczywiście byłoby prościej pracować tylko z podpuszczką mikrobiologiczną - bo w końcu takie sery byłyby uniwersalne, a te na cielęcej przeznaczone są li i jedynie dla mięsożerców... Ale którymś z podręczników wyczytałam, że sery ścinane mikrobiologiczną podpuszczką mogą z czasem wykazywać gorzki posmak, więc lepiej ją stosować do produkcji serów miękkich, krótko dojrzewanych. Ponoć nie jest jakaś dyskwalifikująca wada, a tylko lekka nuta wyczuwana przez znawców tematu, ale wolę nie ryzykować. Pierwsze partie serów zostały już zjedzone - reklamacji nie było. Ponieważ robię sery półtwarde dojrzewające przez miesiąc , to zdecydowanie skłaniam się ku cielęcej . A wersja "Vege" jest dostępna na specjalne zamówienie złożone z wyprzedzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Października 2009 sery ścinane mikrobiologiczną podpuszczką mogą z czasem wykazywać gorzki posmakTeż się spotkałam z taką opinią. Jednak nigdzie nie natknęłam się na informację o jak długi czas granicznie chodzi. Czy na przykład twarde sery typu holenderskiego mogą być na takiej podpuszczce robione? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Października 2009 Pisano o 2-3 tygodniach. Tą książkową opinię potwierdził również pan technolog z AgroVisu. A "Holendry" wiadomo - leżą dłużej. Odkryłam także inne "schody", ale o nich napiszę jutro Późno już.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_kania Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Października 2009 mateusz_kania napisał/a: czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką? Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki . ... Najprawdopodobniej uzyskasz skrzep ale nie wiadomo czy nada się do Twojego zaplanowanego sera. Mleko będę miał od wsiowej krowy :wink: także pierwszę zrobię próbe bo podobno ta podpuszczka aż tak świeża nie jest. Jedyne co mnie troche martwi to że z tylu litrów mleka wychodzi troche sera, ale cóż dla takich smakołyków warto się poświęcać. Cytuj kania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Października 2009 tylu litrów mleka wychodzi troche seraZ serwatki koniecznie zrób ricottę. Będziesz miał dodatkowy, delikatesowy serek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Listopada 2009 Jeżeli chcesz, to podaj namiary i pojutrze masz u siebie porcję podpuszczki do próby. Bardzo dziękuję, otrzymałam próbki, wypróbuję w piątek bo będę miała świeże mleko. Dzisiaj rano też brałam ale nie miałam jeszcze tej podpuszczki i zrobiłam coś innego. Powiedz mi tylko ,proszę na jaką ilość mleka jest jedna porcja. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Listopada 2009 Powiedz mi tylko ,proszę na jaką ilość mleka jest jedna porcja.To zależy jaki ser będziesz robić. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Listopada 2009 I tu zabiłeś mi ćwieka, zastanowię się ale myślałam o a'la oscypku. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Listopada 2009 Podpuszczka z czasem traci swoją "moc", poza tym mleko mleku nie jest równe.I dlatego aby z danego mleka i podpuszczki uzyskać wymagany przepisem skrzep warto jest przeprowadzić próbę podpuszczki. anerka zerknij na ten wątek, który dużo wyjaśnia:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019&highlight=pr%F3ba+podpuszczki Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Listopada 2009 na jaką ilość mleka jest jedna porcjamyślałam o a'la oscypku.na 10 litrów dziękuję i pozdrawiamNa zdrowie, również pozdrawiam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Listopada 2009 Dzięki Endrio. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Listopada 2009 No i zrobiłam ser dwa razy - w piątek i w poniedziałek, z innej podpuszczki /dzięki uprzejmości Endrio/ . Super ser bez obcych niemiłych zapachów.Widocznie jednak z tamtą podpuszczką było coś nie tak, nie chcę robić antyreklamy bo wszędzie może się zdarzyć "brzydkie kaczątko".Tylko dlaczego trafiło na mnie, kiedy zaczynam przygodę z serem? No nic to, zaraz moje sery się uwędzą i zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy. Acha, chciałabym kupić tę podpuszczkę w proszku ale obawiam się, że będzie kłopot z odmierzaniem porcji, jak to jest? Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Listopada 2009 Acha, chciałabym kupić tę podpuszczkę w proszku ale obawiam się, że będzie kłopot z odmierzaniem porcji, jak to jest? Pozdrawiam. Zainwestuj w wagę gramową elektroniczną one są do 500g na allegro w cenie około 50zł . Przyda się Tobie na pewno nawet to ważenia przypraw . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Listopada 2009 Cześć Powiedzcie proszę jaka podpuszczka jest najlepsza, i gdzie można ją kupić , bo widzę że w Piwodzieju bywa różnie.Pamiętam że na zlocie ktoś oferował podpuszczkę , chyba że mnie myli pamięć pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Listopada 2009 Powiedzcie proszę jaka podpuszczka jest najlepsza, i gdzie można ją kupić , Ja kupuję na allegro stanisław32 . Nawet można zamówić telefonicznie . Nigdy nie miałem problemu z podpuszczką . Sumienny sprzedawca . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Listopada 2009 Dzięki Andrzeju :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Listopada 2009 Jeśli można 3 grosze wtrącić , ja kupuję podpuszczkę od Maroo83 z Allegro i co ciekawe sprzedawca deklaruje że 1 gram wystarcza na 20l mleka ,ja stosuję mniejszą dawkę 0,8g i przy temp 40 stopni wychodzi genialny skrzep po 20 min .Czyli można polecić z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-88318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Listopada 2009 Polecam tego sprzedawcę co Jędrek107. Podpuszczka jest świeża, zapakowana po 1 g w dilerki, tak więc łatwo rozdzielić np. na pół, aby było na 10 l mleka. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-88455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bro Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Stycznia 2010 druga mikrobiologiczna ( kupiona specjalnie dla wegetarian)Czy mogłabyś napisać jak się sprawuje? Mam zamiar po raz pierwszy zrobić ser na podpuszczce i zależy mi właśnie na opcji dla wege. Nie chciałbym zrobić pierwszych nietrafionych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-97184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Lutego 2010 Przepraszam Bro, za opóźnienie - dopiero teraz odkryłam Twoje pytanie. Wracając do podpuszczki mikrobiologicznej - stosuję w dawce dokładnie takiej, jaką podano na opakowaniu. Skrzep osiąga zwięzłość identycznie tak samo jak po cielęcej .Reszta procesu przebiega też bez różnic . Łącznie z dojrzewaniem i smakiem produktu końcowego. A zrobiłam tych serów wegetariańskich w sumie chyba 5 porcji po 10 kg. Schody,o których wspomniałam pojawiły się dopiero przy produkcji ricotty ...a raczej próbie zakończonej sromotną klęską. Otóż tak jak zwykle wlałam mleko do serwatki i wstawiłam kociołek na płytę. Mieszałam nie bez przerwy , tylko co jakiś czas ( równolegle "walczę " z serem podpuszczkowym). Zawsze tak robię, bo po pracuję sama przy serze i nie mam 4 rąk ( ...a szkoda...) No i przy kolejnej próbie zamieszania zauważyłam, że serwatka już jest zielonkawa i klarowna a domniemany serek albuminowy leży na dnie kotła w postaci zwartej kluchy . Dodam, że do ostatecznej temperatury było jeszcze ho, ho !!! Nie muszę Wam mówić, że było to COŚ kompletnie niejadalne Ale nie poddałam się - kluchę wyłowiłam sądząc, że to może ścięło się dodane mleko. Dogrzewałam serwatkę dalej...ale zupełnie niepotrzebnie - bo nie wytrąciło się dokładnie NIC. Następnego dnia zadzwoniłam do Agrovisowego niezawodnego eksperta . Pan Mirek potwierdził, że podpuszczka mikrobiologiczna dużo dłużej i w dużo wyższych temperaturach zachowuje "zjadliwość" , czyli zdolność koagulacji mleka . No i ta właśnie cecha przesądziła o klęsce. Jeśli zatem używasz , Bro, podpuszczki mikrobiologicznej, to zapomnij o ricotcie A poza tym , wszystko w porządku :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-98160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.