Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, podepnę się pod temat. Jestem nowy i chce sobie zrobić ser:) jedyny minus to że dostałem od znajomego podpuszczke jest ona w formie pyłku:) a w przepisie na oscypki który wyczytałem na stronie jest dodawana podpuszczka w płynie i teraz nie wiem jak mam dozować :???: czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką? Jeśli tak proszę o jakieś wskazówki.
kania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85718
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moc podpuszczki maleje z czasem, tak więc ciężko jest cokolwiek napisać o Twojej podpuszce. Przed zaprawieniem mleka sprawdź, jaka jest jej "moc":

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=96732#96732=1

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85720
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką?

Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki . Na mleko kupione w sklepie powinno być około 1g na 10l . Tak przekazał gość od którego kupiłem podpuszczkę

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85724
Udostępnij na innych stronach

mateusz_kania napisał/a:

czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką?

 

 

 

Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki . Na mleko kupione w sklepie powinno być około 1g na 10l . Tak przekazał gość od którego kupiłem podpuszczkę

Z całym szacunkiem dla kol.Andrzeja, ale to nie jest do końca prawdą.

Przepis od sprzedawcy dotyczy bardzo świeżej podpuszczki, bardzo świeżego/słodkiego mleka o przeciętnym ph i dosyć zwartego skrzepu uzyskiwanego w 30-40min.

mateusz_kania,

określ najpierw jaki ser chcesz robić, z przepisu weź wymagania co do obróbki skrzepu (w jakiej temperaturze zaprawiane mleko i po jakim czasie oczekiwany skrzep) i zrób próbę podpuszczki. Link podał BonAir. Możesz oczywiście wszystko zignorować i dodać 0,5g/10l. Najprawdopodobniej uzyskasz skrzep ale nie wiadomo czy nada się do Twojego zaplanowanego sera.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85728
Udostępnij na innych stronach

Już wyjaśniam :)

Dziękuję Farmerko za wyjaśnienia, lecz bardziej interesowała mnie druga strona; skoro zostałaś "zmuszona" do używania podpuszczki mikrobiologiczej , dlaczego pozostałaś przy częściowym używaniu podpuszczki naturalnej :???:

 

Plany serowe są bardzo ambitne - oscypki, zarówno metodą tradycyjną, jak i mieszaną, by był bardziej kremowy, a nie taki zwarty, spręzysty oraz mozarella wzorem z Pajtun i ciągutki wędzone z masy mozarelli. No a na koniec ricotta. Jak sił starczy to spróbuję jeszcze z porostem niebieskim i brie.

Uwierz, że życzę Ci powodzenia z całego serca, ale chyba przesadziłeś z ambitnym planem :devil:

wpadłem na pomysł, że przecież dojrzewać mogą w garażu na piętrze -2 (mieszkam w bloku), bo tam cały rok jest jedna temperatura i wilgotność.

To zapewne jest jakaś myśl i może być strzałem w "10" :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85759
Udostępnij na innych stronach

Dociekliwy jesteś, Endrio ;)

 

Ja nie zostałam zmuszona - zostałam poproszona :) I odniosłam się do tej prośby ze zrozumieniem . Rzeczywiście byłoby prościej pracować tylko z podpuszczką mikrobiologiczną - bo w końcu takie sery byłyby uniwersalne, a te na cielęcej przeznaczone są li i jedynie dla mięsożerców...

 

Ale którymś z podręczników wyczytałam, że sery ścinane mikrobiologiczną podpuszczką mogą z czasem wykazywać gorzki posmak, więc lepiej ją stosować do produkcji serów miękkich, krótko dojrzewanych. Ponoć nie jest jakaś dyskwalifikująca wada, a tylko lekka nuta wyczuwana przez znawców tematu, ale wolę nie ryzykować. Pierwsze partie serów zostały już zjedzone - reklamacji nie było.

 

Ponieważ robię sery półtwarde dojrzewające przez miesiąc , to zdecydowanie skłaniam się ku cielęcej . A wersja "Vege" jest dostępna na specjalne zamówienie złożone z wyprzedzeniem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85769
Udostępnij na innych stronach

sery ścinane mikrobiologiczną podpuszczką mogą z czasem wykazywać gorzki posmak

Też się spotkałam z taką opinią. Jednak nigdzie nie natknęłam się na informację o jak długi czas granicznie chodzi. Czy na przykład twarde sery typu holenderskiego mogą być na takiej podpuszczce robione?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85770
Udostępnij na innych stronach

Pisano o 2-3 tygodniach. Tą książkową opinię potwierdził również pan technolog z AgroVisu.

A "Holendry" wiadomo - leżą dłużej.

 

Odkryłam także inne "schody", ale o nich napiszę jutro :) Późno już....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85774
Udostępnij na innych stronach

mateusz_kania napisał/a:

czy ktoś z Was miał doczynienia z taką podpuszczką?

 

 

 

Ja do mleka tzw. prosto od krowy na 10l daję 0,5g podpuszczki .

...

Najprawdopodobniej uzyskasz skrzep ale nie wiadomo czy nada się do Twojego zaplanowanego sera.

 

Mleko będę miał od wsiowej krowy :wink: także pierwszę zrobię próbe bo podobno ta podpuszczka aż tak świeża nie jest. Jedyne co mnie troche martwi to że z tylu litrów mleka wychodzi troche sera, ale cóż dla takich smakołyków warto się poświęcać.

kania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85826
Udostępnij na innych stronach

tylu litrów mleka wychodzi troche sera

Z serwatki koniecznie zrób ricottę. Będziesz miał dodatkowy, delikatesowy serek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-85847
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz, to podaj namiary i pojutrze masz u siebie porcję podpuszczki do próby.

Bardzo dziękuję, otrzymałam próbki, wypróbuję w piątek bo będę miała świeże mleko. Dzisiaj rano też brałam ale nie miałam jeszcze tej podpuszczki i zrobiłam coś innego. Powiedz mi tylko ,proszę na jaką ilość mleka jest jedna porcja. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86216
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi tylko ,proszę na jaką ilość mleka jest jedna porcja.

To zależy jaki ser będziesz robić.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86218
Udostępnij na innych stronach

Podpuszczka z czasem traci swoją "moc", poza tym mleko mleku nie jest równe.

I dlatego aby z danego mleka i podpuszczki uzyskać wymagany przepisem skrzep warto jest przeprowadzić próbę podpuszczki.

 

anerka zerknij na ten wątek, który dużo wyjaśnia:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019&highlight=pr%F3ba+podpuszczki

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-86227
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłam ser dwa razy - w piątek i w poniedziałek, z innej podpuszczki /dzięki uprzejmości Endrio/ . Super ser bez obcych niemiłych zapachów.Widocznie jednak z tamtą podpuszczką było coś nie tak, nie chcę robić antyreklamy bo wszędzie może się zdarzyć "brzydkie kaczątko".Tylko dlaczego trafiło na mnie, kiedy zaczynam przygodę z serem? :cry: No nic to, zaraz moje sery się uwędzą i zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy. Acha, chciałabym kupić tę podpuszczkę w proszku ale obawiam się, że będzie kłopot z odmierzaniem porcji, jak to jest? Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87241
Udostępnij na innych stronach

Acha, chciałabym kupić tę podpuszczkę w proszku ale obawiam się, że będzie kłopot z odmierzaniem porcji, jak to jest? Pozdrawiam.

 

Zainwestuj w wagę gramową elektroniczną one są do 500g na allegro w cenie około 50zł . Przyda się Tobie na pewno nawet to ważenia przypraw .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87264
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Powiedzcie proszę jaka podpuszczka jest najlepsza, i gdzie można ją kupić , bo widzę że w Piwodzieju bywa różnie.

Pamiętam że na zlocie ktoś oferował podpuszczkę , chyba że mnie myli pamięć :cry:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87522
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie proszę jaka podpuszczka jest najlepsza, i gdzie można ją kupić ,

Ja kupuję na allegro stanisław32 . Nawet można zamówić telefonicznie . Nigdy nie miałem problemu z podpuszczką .

 

Sumienny sprzedawca .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-87529
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można 3 grosze wtrącić , ja kupuję podpuszczkę od Maroo83 z Allegro i co ciekawe sprzedawca deklaruje że 1 gram wystarcza na 20l mleka ,ja stosuję mniejszą dawkę 0,8g i przy temp 40 stopni wychodzi genialny skrzep po 20 min .Czyli można polecić z czystym sumieniem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-88318
Udostępnij na innych stronach

Polecam tego sprzedawcę co Jędrek107. Podpuszczka jest świeża, zapakowana po 1 g w dilerki, tak więc łatwo rozdzielić np. na pół, aby było na 10 l mleka.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-88455
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

druga mikrobiologiczna ( kupiona specjalnie dla wegetarian)

Czy mogłabyś napisać jak się sprawuje? Mam zamiar po raz pierwszy zrobić ser na podpuszczce i zależy mi właśnie na opcji dla wege. Nie chciałbym zrobić pierwszych nietrafionych zakupów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-97184
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Bro, za opóźnienie - dopiero teraz odkryłam Twoje pytanie.

 

Wracając do podpuszczki mikrobiologicznej - stosuję w dawce dokładnie takiej, jaką podano na opakowaniu. Skrzep osiąga zwięzłość identycznie tak samo jak po cielęcej .Reszta procesu przebiega też bez różnic . Łącznie z dojrzewaniem i smakiem produktu końcowego. A zrobiłam tych serów wegetariańskich w sumie chyba 5 porcji po 10 kg.

 

Schody,o których wspomniałam pojawiły się dopiero przy produkcji ricotty ...a raczej próbie zakończonej sromotną klęską. Otóż tak jak zwykle wlałam mleko do serwatki i wstawiłam kociołek na płytę. Mieszałam nie bez przerwy , tylko co jakiś czas ( równolegle "walczę " z serem podpuszczkowym). Zawsze tak robię, bo po pracuję sama przy serze i nie mam 4 rąk ;) ( ...a szkoda...)

No i przy kolejnej próbie zamieszania zauważyłam, że serwatka już jest zielonkawa i klarowna a domniemany serek albuminowy leży na dnie kotła w postaci zwartej kluchy . Dodam, że do ostatecznej temperatury było jeszcze ho, ho !!! Nie muszę Wam mówić, że było to COŚ kompletnie niejadalne :( Ale nie poddałam się - kluchę wyłowiłam sądząc, że to może ścięło się dodane mleko. Dogrzewałam serwatkę dalej...ale zupełnie niepotrzebnie - bo nie wytrąciło się dokładnie NIC.

 

Następnego dnia zadzwoniłam do Agrovisowego niezawodnego eksperta . Pan Mirek potwierdził, że podpuszczka mikrobiologiczna dużo dłużej i w dużo wyższych temperaturach zachowuje "zjadliwość" , czyli zdolność koagulacji mleka . No i ta właśnie cecha przesądziła o klęsce. Jeśli zatem używasz , Bro, podpuszczki mikrobiologicznej, to zapomnij o ricotcie :(

 

A poza tym , wszystko w porządku :grin:

 

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/2/#findComment-98160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.