Skocz do zawartości

Sery twarogowe


Rekomendowane odpowiedzi

Zdejmij śmietanę i spróbuj czy dobre jak nie to wywal, a tak na następny raz: mleka nie trzyma się tak długo w takich temperaturach, ponieważ liczba bakterii fermentacji mlekowej ulega obniżeniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297928
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wczoraj rano stwierdziłem, że już jest dobre i postanowiłem dzisiaj zrobić z niego twaróg.

Od czasu tego "stwierdzenia" to gdzie trzymałeś mleko?

Samym patrzeniem nie zatrzyma się procesu fermentacji i rozkładu białek.

Ta warstwa z góry jest prawdopodobnie gorzka, na pewno do wyrzucenia.

W środku fermentacja też już z "czystą" ma niewiele wspólnego. Twaróg będzie z pewnościa bardziej kwaśny, ale do uratowania. Ricotty nie rób bo z przekwaszonej serwatki nie wyjdzie.

Tylko te rady są już mocno spóźnione. Może przydadzą się na przyszłość :wink: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297944
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mleko cały czas od niedzieli stało sobie w kuchni do wczoraj. Wczoraj wieczorem zdjąłem cały kożuch z wierzchu, podgrzałem mleko przez około 2 godz. do temperatury około 40 st. i przełożyłem na durszlak wyłożony gazą. Odciekało do dzisiaj też w temperaturze pokojowej a właściwie kuchennej. Przed chwilą przełożyłem powstały twarożek do miski i schowałem do lodówki. Tak jak napisałaś twaróg jest kwaskowaty, ale to mi nie przeszkadza, bałem się że będzie gorzki. Wyszło 438 g , za Twoją sugestią z riccoty już zrezygnowałem. Twaróg nie jest zwarty, kruszy się. Jeżeli możesz, powiedz mi proszę jak postępować z takim mlekiem żeby w przyszłości uniknąć takich niespodzianek. Mogę mieć co jakiś czas te 3 l mleka ale na takiej zasadzie, że mleko z piątku może dotrzeć do mnie dopiero w niedzielę.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.