Skocz do zawartości

Sery twarogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Zdejmij śmietanę i spróbuj czy dobre jak nie to wywal, a tak na następny raz: mleka nie trzyma się tak długo w takich temperaturach, ponieważ liczba bakterii fermentacji mlekowej ulega obniżeniu.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297928

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wczoraj rano stwierdziłem, że już jest dobre i postanowiłem dzisiaj zrobić z niego twaróg.

Od czasu tego "stwierdzenia" to gdzie trzymałeś mleko?

Samym patrzeniem nie zatrzyma się procesu fermentacji i rozkładu białek.

Ta warstwa z góry jest prawdopodobnie gorzka, na pewno do wyrzucenia.

W środku fermentacja też już z "czystą" ma niewiele wspólnego. Twaróg będzie z pewnościa bardziej kwaśny, ale do uratowania. Ricotty nie rób bo z przekwaszonej serwatki nie wyjdzie.

Tylko te rady są już mocno spóźnione. Może przydadzą się na przyszłość :wink: .

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297944

EAnna, Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mleko cały czas od niedzieli stało sobie w kuchni do wczoraj. Wczoraj wieczorem zdjąłem cały kożuch z wierzchu, podgrzałem mleko przez około 2 godz. do temperatury około 40 st. i przełożyłem na durszlak wyłożony gazą. Odciekało do dzisiaj też w temperaturze pokojowej a właściwie kuchennej. Przed chwilą przełożyłem powstały twarożek do miski i schowałem do lodówki. Tak jak napisałaś twaróg jest kwaskowaty, ale to mi nie przeszkadza, bałem się że będzie gorzki. Wyszło 438 g , za Twoją sugestią z riccoty już zrezygnowałem. Twaróg nie jest zwarty, kruszy się. Jeżeli możesz, powiedz mi proszę jak postępować z takim mlekiem żeby w przyszłości uniknąć takich niespodzianek. Mogę mieć co jakiś czas te 3 l mleka ale na takiej zasadzie, że mleko z piątku może dotrzeć do mnie dopiero w niedzielę.

Pozdrawiam

Marko

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3146-sery-twarogowe/page/3/#findComment-297952