Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiszka podgardlana tzw "szpachlówa"

 

Składniki:

- 50 dkg - podgardle

- 50 dkg - wątroba wieprzowa

wątrobę po wymoczeniu przez około godzinę w zimnej wodzie pokroiłem w paski ok 3 cm i zalałem wrzątkiem na 20 minut podgardle zagotowałem i wyłączyłem palnik-stało też ok 20 min wszystko zmieliłem na siatce 5 mm potem drugi raz na 3 mm

 

- 18 dkg kaszy mannej (nie błyskawicznej)

 

dodałem :

- dużą cebule (do mielenia)

- 4 łyżeczki soli - u mnie sprawdzona łyżeczka ma 5 gr=20gr soli

- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

- dużą, kopiastą łyżkę majeranku

- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego (potłuczonego)

- do farszu trochę rosołu z gotowania podgardla

 

po wymieszaniu do lodówki na godzinę, potem do miksera - zmiksowane na papkę

w jelita - parzyłem ok 15-20 min tradycyjnie do 70°C.

W smaku super! Kilka sztuk wędziłem na drugi dzień 3 godz w 40 st-jeszcze lepsza!

Po wyjęciu z lodówki da się rozsmarować ale trochę ciężko.

 

 

 

Zastanawiam się:

Czy nie dodać trochę - np 20-30% kaszy manny namoczonej w mleku?

Czy dodatek grysiku poprawi smarowność?

Czy te 20-30% będzie odpowiednie?

Czy sól zwiększyć proporcjonalnie przyjmując 18-20g/kg ?

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/315-kiszka-podgardlana-tzw-szpachl%C3%B3wa/
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się,czy nie dodać trochę -np 20-30% kaszy manny namoczonej w mleku

Jesli dodasz w tej ilości kaszy manny, to prawdopodobnie będziesz mógł ją kroić w cienkie plasterki, chyba że dodasz trochę rosołu z gotowania i w ten sposób rozcieńczysz farsz.

W czasach kartkowych częstym produktem długo pozostającym w sklepie była kiszka podgardlana potocznie zwana "szpachlówą", charakteryzowała się tym, że dodatek kaszy manny wynosił 20% i jeśli nie zostały zachowane właściwe proporcje wsadzie surowcowym, to wyrób gotowy był "gumowaty", kleisty itp., chyba z stąd pojawiła sie jej potoczna nazwa.

Czy te 20-30% będzie odpowiednie?Czy sól zwiększyć proporcjonalnie przyjmując 18-20gr /kg ?

Musisz sam sprawdzić, czy przy twoim składzie surowcowym dodatek kaszy manny będzie optymalny, natomiast sól zostaw w takim przedziale jak napisałeś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/315-kiszka-podgardlana-tzw-szpachl%C3%B3wa/#findComment-6633
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i dodałem tej kaszy manny - na 1,2 kg składników dałem 18 dkg - (bo tyle mi zostało).

Za poradą kol Bagno, rosołem rozcieńczyłem na konsystencję, nazwijmy to rzadszą niż chciałem uzyskać gotowy wyrób. W słoiczki i pasteryzacja - b.dobrze się smaruje.

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/315-kiszka-podgardlana-tzw-szpachl%C3%B3wa/#findComment-7056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.