Einshell Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 14 Czerwca 2011 polecam biszkoptowo-tłuszczowe A nie ''ucierane''? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 14 Czerwca 2011 A nie ''ucierane''?to ja przewrotnie spytam co to jest ciasto ucierane? :grin: :tongue: do ciast Biszkoptowo tłuszczowych zalicza się np. babkę piaskową czy zebrę... Czasem robiłem właśnie z ciasta na zebrę, ale najczęściej do owoców robiłem"piaskowe" (ucierane :wink: :lol: ) wszystko zależy od upodobań - takie na "zebrze" jest delikatniejsze i bardziej przypomina biszkopt zaraz pogrzebię w przepisach bo nie pamiętam już :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 14 Czerwca 2011 spytam co to jest ciasto ucierane?najczęściej do owoców robiłem"piaskowe" (ucierane :wink: :lol: ) No i wszystko...A właśnie o to się rozchodzi , żeby te owoce nie opadały na dno . Poza konkursem, to daje się więcej mąki albo (jak z bakaliami, to obtacza się je w mące) Racja...? Ps. Do biszkopta nie daję tłuszczu , no chyba , że łyżkę oleju :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 14 Czerwca 2011 daje się więcej mąki albo (jak z bakaliami, to obtacza się je w mące) Racja...?tak, ale trzeba pamietać ze zwiększanie mąki zmienia strukturę ciasta, jeśli chodzi o obtaczanie owoców to i owszem dobre przy keksach, ale jesli owoc ma być widoczny na powierzchni to będzie nieładny taki umączony niestety nie wszystkie owoce chcą współpracować :lol: Do biszkopta nie daję tłuszczu , no chyba , że łyżkę oleju :wink:no i z biszkoptowego robisz biszkoptowo-tłuszczowe :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 14 Czerwca 2011 do ciast Biszkoptowo tłuszczowych zalicza się np. babkę piaskową :rolleyes: :rolleyes: aaaaaa to oto chodziło :rolleyes: , jest u mnie w domu gdzieś przepis chyba, a jak nie to zasięgnę języka u mojej mamy, kiedyś takie ciasta ucierała w makutrze :grin: a ja surowe ciasto paluchem, z tej makutry wyjadałem, znaczy się próbowałem i do dziś mi tak zostało :blush: Dzięki :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 11 Lipca 2011 Dawno nie robiłem i wczoraj machnąłem roladkę z siekaną polędwiczką, cebulką, pieczarkami i trochę jakiś tam warzyw dodałem. Posiekaną polędwiczkę dodałem do podsmażonych pieczarek i smażyłem minutkę coby nie wyschła, wszak to mięsko bardzo delikutaśne :grin: Przekrój niestety robiony komórką w pracy. Przekrój nieważny, jadalne było i już :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zbój Madej, wrzuć proszę przepis bo ciekawie wygląda pozdrawiam! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 11 Lipca 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=159392#159392 Pod przepisem na napoleonkę jest. Czytaj w kolejnych postach, były różne modyfikacje :grin: Czytaj też u pokemona, on to całkiem cuduje :lol: z rodzajami farszu... i o to chodzi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 11 Lipca 2011 dzięki serdeczne Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 15 Lipca 2011 Ciastko a'la z McDonalds Szukałem w sieci przepisu, jest tego dużo, nie wiadomo z którego korzystać. Z tego co zapamiętałem z tych przepisów wydreptałem ciastka po swojemu :grin: ciasto franc. - 3 op. jabłka obrane i bez gniazd nas. - 70 dag. cynamon - 1/2 łyżeczki cytryna (14dag) - 1 szt. (może być pomarańcza) cukier biały - 7 dag. rozkłócone jajko do posmarowania cukier trzcin. brąz. do posypania Jabłka pokroiłem na 4 części, włożyłem na patelnię, dodałem sok z cytryny i cukier biały i smażyłem ok. 13-14 min, palnik duży na gazówce na 1/3 mocy, aż jabłka były na pół miękko. Pod koniec smażenia dodałem cynamon, zamieszałem i smażyłem jeszcze minutkę. Po smażeniu wyniosłem do wystudzenia. Ciasto rozwinąłem, rozciąłem wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3 części, na kawałki ciasta wykładałem po 1 łyżce stołowej prażonych jabłek i każdy placek złożyłem na pół zawijając brzegi. Pierwszych kilka placków posmarowałem jajkiem coby się lepiej kleiło, ale ślizgało się przy sklejaniu i posmarowane placki wytarłem z jajka ręcznikiem papierowym, kolejnych placków już nie smarowałem i się kleiło oki. Gotowe ciasteczka posmarowałem jajkiem i posypałem brązowym cukrem, włożyłem do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piekłem na kolor, trwało to jakieś 13-15 min. Wnioski: Na 3 ciasta franc. potrzeba 80dag-1kg obranych i bez gniazd nasiennych jabłek, mi ciutkę brakło i dołożyłem dżem jabłkowy. Sok z jednej cytryny to dużo, wystarczy z połowy. Nie wiem ile trzeba by dać soku pomarańczowego. Ilość cynamonu dla mnie oki. Ilość cukru, soku z cytryny i ilość cynamonu zależna jest od rodzaju jabłek i naszych smaków. Dość szybkie w wykonaniu, moja amatorska robocizna z pieczeniem to chyba 65 min :rolleyes: było. Zjadłem kawałek na ciepło i jest smaczniaste :thumbsup: , zobaczymy jak ze smakiem po wystudzeniu :grin: :grin: Młodszy!, już masz zajęcie na jutro :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 15 Lipca 2011 Młodszy!, już masz zajęcie na jutroCzemu nie Mam tyle jabłek "papierówek", że juz nie wiem co z nimi robić... wstyd się przyznać ale gniją na ziemi... normalnie gałęzie pękają... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 15 Lipca 2011 No taż,zrób cydr albo wino.Nie pozwól na zmarnowanie :grin: :grin: Pozdarawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 15 Lipca 2011 Ciastko a'la z McDonaldsczy faktycznie smakiem przypomina to z Mc`Donalds? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 15 Lipca 2011 czy faktycznie smakiem przypomina to z Mc`Donalds?Ja ostatni raz w McDonald stołowałem(dużo kasy tam zostawiałem) się jakieś :rolleyes: 11 lat temu i dobrze smaku nie pamiętam, więc nie mogę Ci odpowiedzieć, ale z drugiej strony to na pewno smaki się różnią, przepisy w McDonalds są strzeżone. Z tego co czytałem w sieci to dużo ludzi pisze, że smaki są podobne, ale nie te same, chociażby dlatego, że w McDon. te ciasteczka smażone są w głębokim tłuszczu, a ja piekłem je. Nie mniej jednak polecam ten łakoć :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zbój Madej, No przepis naprawdę godny popełnienia . A to że smaku Mc Donalda nie pamiętasz to nawet lepiej bo dłużej pożyjesz! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 15 Lipca 2011 no tak, ja też unikam takiej żywności, ale smak tych ciasteczek doskonale pamiętam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zbóju Madeju. Popełniłam wczoraj Twoją roladę w wersji wegetariańskiej, bo z przeznaczeniem głównie dla córki, która: nie je mięsa ze względów ideologicznych, ani ryb - bo jest uczulona. W postaci farszu znalazły się podsmażone: cebulka+cukinia+pieczarki+konc_pomidorowy (ociupinkę dla koloru). Efekt następujący: zawsze mówiła, że nie przepada za ciastem francuskim, wczoraj natomiast opędzlowała połowę rolady i jeszcze przychodziła po dokładkę. To chyba najlepsza pochwała. Dzięki za przepis. Miałam tylko jedno ciasto franc, więc na pierwszy ogień poszła wegetariańska, żeby głodne dziecko (!) nakarmić, teraz na pewno zrobię wersję mięsną (pamiętam o Twojej radzie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Dzięki za przepis.Nie ma za co. Cieszy mnie bardzo, że smakuje :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ciastko a'la z McDonalds i inne wypieki również!! Jak to możliwe, że nie ma Ciebie na zlotowej liście pracujących w kąciku cukierniczym??? czy to ja coś przegapiłam, czy Ty się ociągasz?? :rolleyes: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 bena, zbój musi wszystkie profesje pogodzić piekarniczą mięsną i bibliotekarską !!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 ak to możliwe, że nie ma Ciebie na zlotowej liście pracujących w kąciku cukierniczym???Nie wszystko naraz bena :grin: , zapisałem się tylko do GT, nie mam pojęcia ile ja tam będę miał zajęcia, jak to się wszystko odbędzie, wiem tylko tyle co z filmów, ALE gdyby się tak złożyło, ze będzie trochę czasu to ja będę chciał się zakręcić w każdej grupie do pomocy czy też tylko popatrzeć :grin: zbój musi wszystkie profesje pogodzić... bibliotekarskąKarolu Karolu :grin: , piątka z poprawnego kombinowania :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Wczoraj moja siostra upiekła na szybko proste ciasto, trochę powideł, jakieś jabłka i kruszonka, ale nie chodzi o same ciasto :smile: , do zrobienia ciasta użyto pierwszy raz własnej roboty ekstraktu waniliowego jedna łyżka, można było dać dwie łyżki, znaczy się ekstrakt się udał i nadaje się do wypieków. Ekstrakt nastawiłem 1-go Lutego Polecam zrobienie własnego ekstraktu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Nie wszystko naraz bena :grin: , zapisałem się tylko do GT, nie mam pojęcia ile ja tam będę miał zajęcia, jak to się wszystko odbędzie, wiem tylko tyle co z filmów, ALE gdyby się tak złożyło, ze będzie trochę czasu to ja będę chciał się zakręcić w każdej grupie do pomocy czy też tylko popatrzeć :grin:Zbójaszku to ja się zakręcę i będę Ci pomagała w Kąciku cukierniczym.... " Ty stary cukierniku" :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 " Ty stary cukierniku" :tongue: :grin: :grin: Za tego "starego cukiernika" to w domu spokoju mi nie dają :tongue: Ot mają radochę z brata i syna :lol: [ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 12:05 ]Zbójaszku to ja się zakręcę i będę Ci pomagała w Kąciku cukierniczym....To raczej ja się koło Was zakręcę w kąciku cukierniczym :lol: , ale gdzie mi tam do Was :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zbóju Madeju. Popełniłam kolejne dwie rolady: jedna z kapustą kiszoną + grzyby, druga: szpinak + ser feta. Popełniłam znowu pod kątem córki (bezmięsne) i wyjechałam. I nawet nie spróbowałam. A ona wszystko zeżarła ze swoimi znajomymi, podobno się prześcigali, i zajadali, i obżerali, takie dobre. I wierzę na słowo, bo ani okruszka nie zostawili. I na dodatek nie dowiedziałam się, która lepsza. Podobno obie dobre. Czyli taki farsz też zdaje egzamin.Zastanawiam się, czy uda się przygotować roladę w prodiżu. Dzisiaj znowu wyjeżdżam, a tam mam do dyspozycji tylko kuchenkę i patelnię albo prodiż. Ale chyba zaryzykuję i spróbuję. Jedyna szansa, żebym sama mogła pojeść tego cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.