Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A nie ''ucierane''?

to ja przewrotnie spytam co to jest ciasto ucierane? :grin: :tongue:

 

 

do ciast Biszkoptowo tłuszczowych zalicza się np. babkę piaskową czy zebrę...

 

Czasem robiłem właśnie z ciasta na zebrę,

ale najczęściej do owoców robiłem"piaskowe" (ucierane :wink: :lol: )

 

wszystko zależy od upodobań - takie na "zebrze" jest delikatniejsze i bardziej przypomina biszkopt

zaraz pogrzebię w przepisach bo nie pamiętam już :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163257
Udostępnij na innych stronach

spytam co to jest ciasto ucierane?

najczęściej do owoców robiłem"piaskowe" (ucierane :wink: :lol: )

 

No i wszystko...A właśnie o to się rozchodzi , żeby te owoce nie opadały na dno . Poza konkursem, to daje się więcej mąki albo (jak z bakaliami, to obtacza się je w mące) Racja...? Ps. Do biszkopta nie daję tłuszczu , no chyba , że łyżkę oleju :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163262
Udostępnij na innych stronach

daje się więcej mąki albo (jak z bakaliami, to obtacza się je w mące) Racja...?

tak, ale trzeba pamietać ze zwiększanie mąki zmienia strukturę ciasta,

jeśli chodzi o obtaczanie owoców to i owszem dobre przy keksach, ale jesli owoc ma być widoczny na powierzchni to będzie nieładny taki umączony :cool:

 

niestety nie wszystkie owoce chcą współpracować :lol:

 

Do biszkopta nie daję tłuszczu , no chyba , że łyżkę oleju :wink:

no i z biszkoptowego robisz biszkoptowo-tłuszczowe :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163265
Udostępnij na innych stronach

do ciast Biszkoptowo tłuszczowych zalicza się np. babkę piaskową

:rolleyes: :rolleyes: aaaaaa to oto chodziło :rolleyes: , jest u mnie w domu gdzieś przepis chyba, a jak nie to zasięgnę języka u mojej mamy, kiedyś takie ciasta ucierała w makutrze :grin: a ja surowe ciasto paluchem, z tej makutry wyjadałem, znaczy się próbowałem i do dziś mi tak zostało :blush:

Dzięki :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-163270
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dawno nie robiłem i wczoraj machnąłem roladkę z siekaną polędwiczką, cebulką, pieczarkami i trochę jakiś tam warzyw dodałem. Posiekaną polędwiczkę dodałem do podsmażonych pieczarek i smażyłem minutkę coby nie wyschła, wszak to mięsko bardzo delikutaśne :grin:

 

 

Przekrój niestety robiony komórką w pracy. Przekrój nieważny, jadalne było i już :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166269
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, wrzuć proszę przepis bo ciekawie wygląda pozdrawiam!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166270
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=159392#159392

 

Pod przepisem na napoleonkę jest. Czytaj w kolejnych postach, były różne modyfikacje :grin:

Czytaj też u pokemona, on to całkiem cuduje :lol: z rodzajami farszu... i o to chodzi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166272
Udostępnij na innych stronach

Ciastko a'la z McDonalds

 

Szukałem w sieci przepisu, jest tego dużo, nie wiadomo z którego korzystać. Z tego co zapamiętałem z tych przepisów wydreptałem ciastka po swojemu :grin:

 

ciasto franc. - 3 op.

jabłka obrane i bez gniazd nas. - 70 dag.

cynamon - 1/2 łyżeczki

cytryna (14dag) - 1 szt. (może być pomarańcza)

cukier biały - 7 dag.

rozkłócone jajko do posmarowania

cukier trzcin. brąz. do posypania

 

Jabłka pokroiłem na 4 części, włożyłem na patelnię, dodałem sok z cytryny i cukier biały i smażyłem ok. 13-14 min, palnik duży na gazówce na 1/3 mocy, aż jabłka były na pół miękko. Pod koniec smażenia dodałem cynamon, zamieszałem i smażyłem jeszcze minutkę. Po smażeniu wyniosłem do wystudzenia.

Ciasto rozwinąłem, rozciąłem wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3 części, na kawałki ciasta wykładałem po 1 łyżce stołowej prażonych jabłek i każdy placek złożyłem na pół zawijając brzegi. Pierwszych kilka placków posmarowałem jajkiem coby się lepiej kleiło, ale ślizgało się przy sklejaniu i posmarowane placki wytarłem z jajka ręcznikiem papierowym, kolejnych placków już nie smarowałem i się kleiło oki. Gotowe ciasteczka posmarowałem jajkiem i posypałem brązowym cukrem, włożyłem do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piekłem na kolor, trwało to jakieś 13-15 min.

Wnioski:

Na 3 ciasta franc. potrzeba 80dag-1kg obranych i bez gniazd nasiennych jabłek, mi ciutkę brakło i dołożyłem dżem jabłkowy.

Sok z jednej cytryny to dużo, wystarczy z połowy. Nie wiem ile trzeba by dać soku pomarańczowego.

Ilość cynamonu dla mnie oki.

Ilość cukru, soku z cytryny i ilość cynamonu zależna jest od rodzaju jabłek i naszych smaków.

Dość szybkie w wykonaniu, moja amatorska robocizna z pieczeniem to chyba 65 min :rolleyes: było.

 

Zjadłem kawałek na ciepło i jest smaczniaste :thumbsup: , zobaczymy jak ze smakiem po wystudzeniu :grin: :grin:

 

 

 

Młodszy!, już masz zajęcie na jutro :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166718
Udostępnij na innych stronach

Młodszy!, już masz zajęcie na jutro

Czemu nie :) Mam tyle jabłek "papierówek", że juz nie wiem co z nimi robić... wstyd się przyznać ale gniją na ziemi... normalnie gałęzie pękają...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166727
Udostępnij na innych stronach

Ciastko a'la z McDonalds

czy faktycznie smakiem przypomina to z Mc`Donalds?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166737
Udostępnij na innych stronach

czy faktycznie smakiem przypomina to z Mc`Donalds?

Ja ostatni raz w McDonald stołowałem(dużo kasy tam zostawiałem) się jakieś :rolleyes: 11 lat temu i dobrze smaku nie pamiętam, więc nie mogę Ci odpowiedzieć, ale z drugiej strony to na pewno smaki się różnią, przepisy w McDonalds są strzeżone. Z tego co czytałem w sieci to dużo ludzi pisze, że smaki są podobne, ale nie te same, chociażby dlatego, że w McDon. te ciasteczka smażone są w głębokim tłuszczu, a ja piekłem je. Nie mniej jednak polecam ten łakoć :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166739
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, No przepis naprawdę godny popełnienia . A to że smaku Mc Donalda nie pamiętasz to nawet lepiej bo dłużej pożyjesz!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166741
Udostępnij na innych stronach

no tak, ja też unikam takiej żywności, ale smak tych ciasteczek doskonale pamiętam

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-166744
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Zbóju Madeju. Popełniłam wczoraj Twoją roladę w wersji wegetariańskiej, bo z przeznaczeniem głównie dla córki, która: nie je mięsa ze względów ideologicznych, ani ryb - bo jest uczulona. W postaci farszu znalazły się podsmażone: cebulka+cukinia+pieczarki+konc_pomidorowy (ociupinkę dla koloru). Efekt następujący: zawsze mówiła, że nie przepada za ciastem francuskim, wczoraj natomiast opędzlowała połowę rolady i jeszcze przychodziła po dokładkę. To chyba najlepsza pochwała. Dzięki za przepis. Miałam tylko jedno ciasto franc, więc na pierwszy ogień poszła wegetariańska, żeby głodne dziecko (!) nakarmić, teraz na pewno zrobię wersję mięsną (pamiętam o Twojej radzie).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170537
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis.

Nie ma za co. Cieszy mnie bardzo, że smakuje :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170543
Udostępnij na innych stronach

Ciastko a'la z McDonalds

i inne wypieki również!!

Jak to możliwe, że nie ma Ciebie na zlotowej liście pracujących w kąciku cukierniczym??? czy to ja coś przegapiłam, czy Ty się ociągasz?? :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170551
Udostępnij na innych stronach

bena, zbój musi wszystkie profesje pogodzić piekarniczą mięsną i bibliotekarską !!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170552
Udostępnij na innych stronach

ak to możliwe, że nie ma Ciebie na zlotowej liście pracujących w kąciku cukierniczym???

Nie wszystko naraz bena :grin: , zapisałem się tylko do GT, nie mam pojęcia ile ja tam będę miał zajęcia, jak to się wszystko odbędzie, wiem tylko tyle co z filmów, ALE gdyby się tak złożyło, ze będzie trochę czasu to ja będę chciał się zakręcić w każdej grupie do pomocy czy też tylko popatrzeć :grin:

zbój musi wszystkie profesje pogodzić... bibliotekarską

Karolu Karolu :grin: , piątka z poprawnego kombinowania :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-170559
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj moja siostra upiekła na szybko proste ciasto, trochę powideł, jakieś jabłka i kruszonka, ale nie chodzi o same ciasto :smile: , do zrobienia ciasta użyto pierwszy raz własnej roboty ekstraktu waniliowego jedna łyżka, można było dać dwie łyżki, znaczy się ekstrakt się udał i nadaje się do wypieków. Ekstrakt nastawiłem 1-go Lutego :cool:

Polecam zrobienie własnego ekstraktu :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171121
Udostępnij na innych stronach

Nie wszystko naraz bena :grin: , zapisałem się tylko do GT, nie mam pojęcia ile ja tam będę miał zajęcia, jak to się wszystko odbędzie, wiem tylko tyle co z filmów, ALE gdyby się tak złożyło, ze będzie trochę czasu to ja będę chciał się zakręcić w każdej grupie do pomocy czy też tylko popatrzeć :grin:

Zbójaszku to ja się zakręcę i będę Ci pomagała w Kąciku cukierniczym.... " Ty stary cukierniku" :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171124
Udostępnij na innych stronach

" Ty stary cukierniku" :tongue:

:grin: :grin:

Za tego "starego cukiernika" to w domu spokoju mi nie dają :tongue:

Ot mają radochę z brata i syna :lol:

 

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 12:05 ]

Zbójaszku to ja się zakręcę i będę Ci pomagała w Kąciku cukierniczym....

To raczej ja się koło Was zakręcę w kąciku cukierniczym :lol: , ale gdzie mi tam do Was :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171126
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju. Popełniłam kolejne dwie rolady: jedna z kapustą kiszoną + grzyby, druga: szpinak + ser feta. Popełniłam znowu pod kątem córki (bezmięsne) i wyjechałam. I nawet nie spróbowałam. A ona wszystko zeżarła ze swoimi znajomymi, podobno się prześcigali, i zajadali, i obżerali, takie dobre. I wierzę na słowo, bo ani okruszka nie zostawili. I na dodatek nie dowiedziałam się, która lepsza. Podobno obie dobre. Czyli taki farsz też zdaje egzamin.

Zastanawiam się, czy uda się przygotować roladę w prodiżu. Dzisiaj znowu wyjeżdżam, a tam mam do dyspozycji tylko kuchenkę i patelnię albo prodiż. Ale chyba zaryzykuję i spróbuję. Jedyna szansa, żebym sama mogła pojeść tego cuda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/11/#findComment-171730
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.